Bizonyos esetekben haladékot kaphatnak a felújítási támogatást igénylők!

Bizonyos esetekben haladékot kaphatnak a felújítási támogatást igénylők!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-23
 

Az éjszaka megjelent kormányrendelet alapján az Otthonfelújítási támogatás egyes feltételei változhatnak: bizonyos esetben az igénylők 2023. március végéig beadhatják kérelmüket a Magyar Államkincstár felé.

Az éjszaka megjelent kormányrendelet alapján változnak a felújítási támogatás feltételei. Ezek alapján eldőlni látszik az otthonfelújítási támogatás sorsa, kiderül meddig kaphatják vissza a gyermeket nevelők otthonuk korszerűsítési költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot.

A gyermek halála esetén is kérhető a támogatás

A kérelem benyújtásához az igénylőnek, igénylőknek legalább egy gyermeket kell nevelniük. Megfelel az előírásnak a terhesség 12. hetét betöltött magzat is. A kedvezmény igénylésekor kell teljesíteni a feltételeket, így a gyermekre vonatkozó elvárást is, márpedig a támogatás iránti kérelmet a munkálatok befejezését követően lehet benyújtani.

Ezáltal azok a családok nehéz helyzetbe kerülhettek, ahol valamilyen tragédia történt, a gyermek, magzat elhunyt. A család fájdalma mellett még azzal is szembesülni kellett, hogy a megkezdett munkálatok után a felújítási támogatást már nem lehet kihasználni, ha az igénylés benyújtásakor a család nem teljesíti a feltételeket. Ezt a nagyon nehéz helyzetet orvosolja a támogatás szempontjából a kormányrendelet változása.

Fontos
A felújítási támogatás igényelhető ugyanis elhunyt gyermek, magzat után is abban az esetben, ha a a gyermek, magzat halála előtt megkötötték a vállalkozói szerződést, vagy kiállították a korszerűsítési munkálatokhoz kapcsolódó első számlát.

Ha ez az eset áll fenn, akkor a kérelemhez csatolni kell a gyermek halotti anyakönyvi kivonatát, illetve magzat esetén a halvaszületést vagy a magzat elhalását követően az erre vonatkozó okiratot.

Hirdetés

Hirdetés

Egyes esetekben 2023. március végéig igényelhető a felújítási támogatás

Az Otthonfelújítási támogatás igénylési határidejét 2023. március 31-ig kitolták. Azonban az új határidő csak az alábbi két speciális esetben lesz érvényes:

  • Abban az esetben, ha az új változásnak megfelelően a család halott gyermeke, halvaszületett magzata után szeretné kihasználni a felújítási támogatást.
  • Abban az esetben, ha a támogatást legalább részben napkollektor, napelemes rendszer telepítésére, cseréjére igényelnék.

Utóbbi esetben ugyanakkor elvárás, hogy az igénylő a napelemmel kapcsolatos munkákra legkésőbb 2022. július 31-ig megkötötte a vállalkozói szerződést, illetve 2022. szeptember 30-ig beadták a hálózati csatlakozási igénybejelentési nyilatkozatot. Ebben az esetben 2023. március végéig benyújtott kérelemhez kapcsolódhat a napelem telepítésétől eltérő munkálat is. A többi munkálathoz kapcsolód valamennyi számlát már 2022. december 31-ig meg kellett fizetni.

Ha napelem telepítése miatt nyújtaná be az igénylő jövőre 2023. március végéig a kérelmet, akkor az igényléshez csatolni kell a 2022. július végéig aláírt – a napelem telepítéséről szóló – vállalkozói szerződést, valamint a 2022. szeptember 30. napjáig beadott hálózati csatlakozási igénybejelentésről szóló igazolást.

A Bankmonitor szakértőinek véleménye szerint ezek a változások azt is jelenthetik, hogy a kedvezmény ténylegesen kivezetésre kerül. Ha megmaradna a támogatás, akkor ugyanis nem hosszabbítanák meg speciális esetekben az igénylési határidőt. 
Hirdetés
Hirdetés