Borúlátó előrejelzés: vallottak a bankok a hitelpiaci várakozásaikról

Borúlátó előrejelzés: vallottak a bankok a hitelpiaci várakozásaikról

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-11-05
 

Szigorították a bankok a hitelezési feltételeket mind a vállalati-, mind a lakossági szegmensben a harmadik negyedévben. A romló gazdasági kilátások miatt, előretekintve még nagyobb arányban jeleztek további szigorítást a pénzintézetek a Magyar Nemzeti Bank friss hitelezési felmérése szerint.

Erőteljes további szigorítás várható a vállalati hitelpiacon

A vállalati hitelfeltételeken a bankok nettó 29 százaléka szigorított a harmadik negyedévben és ezt 71 százalék a következő fél évre előretekintve is kilátásba helyezte a jegybank novemberi hitelezési felmérésében résztvevő bankok közül. (A válaszadó pénzintézetek a vállalati hitelállomány mintegy 98 százalékával rendelkeznek.) A szigorítás valamennyi kategóriát (kis- és nagyvállalatokat) egyaránt érinti.

A hitelkeresletet illetően a kisvállalatoknál a bankok fele érzékelt csökkenést a harmadik negyedévben – a forinthitelek és a hosszú lejáratú hitelek iránti érdeklődés apadását is jelezték. Előretekintve a megkérdezett intézmények nettó 48 százaléka összességében visszaesést vár a vállalati hitelkeresletben, és míg 85 százalékuk keresletcsökkenésre számít a hosszú lejáratú hitelek iránt, a rövid lejáratú hitelek esetében 29 százalékuk erősödő keresletet vár.

Fontos
A kamatstop vállalati hitelekre történő kiterjesztését és a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítását október 22-én jelentették be. Az MNB harmadik negyedéves Hitelezési felmérésére a banki hitelezési vezetők 2022. október 1. és 18. között válaszoltak. Így ennek várható hatása a felmérés eredményeiben még nem tükröződnek.

Hirdetés

Hirdetés

A lakásprojekteknél is óvatosabbá váltak a pénzintézetek

A kereskedelmiingatlan-piacot érintő kihívások miatt az üzleti célú ingatlanhitelek sztenderdjein a bankok fele szigorított a harmadik negyedévben, azonban a lakásprojektek kapcsán mindössze 24 százalékukra volt ez jellemző. A bankok megváltozó kockázati toleranciájából fakadóan 2022. negyedik és 2023. első negyedévében már a lakásprojektek esetében is a válaszadók nettó 62 százaléka, a bevásárlóközpontok és irodaházak esetében pedig rendre 72 és 49 százaléka tervez szigorítani a hitelhez jutás feltételein.

A harmadik negyedévben a válaszadó intézmények nettó 55 százaléka a kereslet mérséklődését tapasztalta az üzleti célú ingatlanhitelek iránt, előretekintve 75 százalékuk számít visszaesésre a keresletben. Ennél is nagyobb arányban (84 százalék) várnak mérséklődés a pénzintézetek a lakásprojekt-hitelek tekintetében.

Szigorúbb belső adósságfék-szabályok a lakáshiteleknél

A bankok nettó 32 százaléka összességében szigorított a lakáscélú hitelek sztenderdjein 2022 harmadik negyedévében, főként a gazdasági kilátások- és az ügyfelek hitelképességének romlása miatt. A szigorítás a belső banki adósságfék-szabályok szigorúbb alkalmazását jelentette, ugyanakkor az emelkedő kamatkörnyezetben a felárak további mérsékléséről számolt be a válaszadók 53 százaléka.

Előretekintve a megkérdezett intézmények nettó 75 százaléka a felárak növelésével tervez szigorítani a hitelfeltételeken. A negyedév során szinte az összes válaszadó bank a hitelkereslet csökkenését érzékelte, és e tendencia fennmaradására számít 2022 utolsó és 2023 első negyedévében is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Tovább emelkedhetnek a felárak a személyi kölcsönöknél

A fogyasztási hitelek feltételein a bankok 60 százaléka szigorított a harmadik negyedév során a minimálisan megkövetelt hitelképességi szint emelésén keresztül, előretekintve pedig 72 százalékuk helyezett kilátásba további szigorítást a felárak emelése révén, elsősorban a személyi kölcsönök piacán.

A fogyasztási hitelek iránti kereslet csökkenését a bankok nettó 29 százaléka érzékelte a harmadik negyedévben- Előretekintve a pénzintézetek nettó 87 százaléka számít további keresletcsökkenésre ebben a szegmensben a fogyasztói bizalom és rendelkezésre álló jövedelmek tekintetében várt visszaeséssel.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban és az Online személyi kölcsön promóciós szabályzatban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés