Borzasztó drágák a banki SMS-ek – Szükség van egyáltalán rájuk?

Borzasztó drágák a banki SMS-ek – Szükség van egyáltalán rájuk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-07-28 Frissítve: 2021-10-08
 

Azon kívül, hogy igyekszünk a legkedvezőbb számlacsomagot kiválasztani, érdemes az egyéb feltételekre, számlához kapcsolódó szolgáltatásokra is figyelni, amelyek megdobják a havi költséget. Ilyen az SMS szolgáltatás díja, ami még teljes átlagos használat mellett is jelentősen növeli a számla fenntartását, ha minden tranzakcióról értesítést kérünk. A biztonsági funkcióra való szorítkozás mellett érdemes szemfülesnek lenni, hiszen számos lehetőség adódik, hogy éves szinten több ezer forintot spóroljunk a bankoláson. 1

Az SMS tájékoztatók jelentik az egyik legnagyobb költséget

Az SMS tájékoztató kétségtelenül hasznos, elsősorban biztonsági funkciót betöltő banki szolgáltatás: általuk értesülhetünk a bankkártyás vásárlásokról, illetve az egyéb számlamozgásokról. Van, aki akkor érzi magát biztonságban, ha mindenről értesítést kap, ugyanakkor sokan a költségek lefaragása miatt teljesen lemondanak az SMS-ekről, és inkább a mobil- vagy netbankjukból informálódnak.

Az utóbbi csoportnak abban valóban igaza van, hogy az SMS értesítők elhagyásával jóval kisebbre is kijöhet a bankszámla költsége, hiszen a bankkártya díja mellett erre fizetjük ki a legtöbbet. Egy üzenet átlagosan 20-40 forintba is kerül, ami adott esetben még egy fix havidíjjal (50-250 forint) is kiegészül. Ez azt jelenti, hogy amennyiben például nagyon sokszor vásárolunk kártyával, az SMS-ek miatt nagyon hamar megszaladhatnak a bankköltségeink. Azzal lehet számolni, hogy teljesen átlagos használat mellett is évi 3 ezer forintba kerülhet az SMS szolgáltatás, ha nem figyelünk oda.

Azt is fontos tudnunk, hogy attól is erőteljesen függ a szolgáltatás ára, hogy milyen számlacsomaggal illetve bankkártyával rendelkezünk. Éppen ezért összegyűjtöttük milyen díjszabást alkalmaznak a bankok azoknál a számlacsomagoknál, melyek egy átlagos ember igényeit célozzák meg.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a sztenderd díjakat tüntettük fel, így előfordulhat, hogy banki akció keretében kedvezményes díjjal vegyük igénybe a szolgáltatást (például a Sberbank, Budapest Bank esetében az első 3 illetve 6 hónapban díjmentes). Ezenkívül ma már olyan szolgáltatáscsomagok is elérhetőek, ahol egy fix havi díj megfizetése után az SMS-enkénti díjtól már mentesülhetünk (például az OTP Bank Smart csomag).

Keress rá a legjobb számlacsomagokra a Bankmonitor bankszámla keresőjével!

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan faraghatók le az SMS költségek?

Ugyanakkor, ha valaki nem zárkózik el a mobilbank használatától, nem csak a SMS-t is tartalmazó szolgáltatáscsomaggal, hanem adott bankoknál az ún. push üzenet segítségével is csökkentheti a bankszámla költségeket.

Lényegében arról van szó, hogy az SMS alapú tájékoztatókat a mobilunkra letölthető banki alkalmazás üzeneteinek segítségével tudjuk ki váltani. Ez gyakorlatilag díjmentes, viszont ugyanúgy értesülhetünk a számla- illetve kártyamozgásokról, mintha SMS-t kapnánk. Erre lehetőségünk van például a Gránit Digitálils számlacsomagjánál az iSMS szolgáltatással, vagy a CIB ECO-nál az okos értesítés funkcióval, de a MagNet bankál is elérhető a Push üzenet a mobilalkalmazáson keresztül.

A mobilalkalmazáson keresztüli értesítők mellett további lehetőségeink vannak, amennyiben naprakészek szeretnénk lenni a bankszámlánkkal kapcsolatban, de mégis spórolnánk az SMS díjakon. Néhány egyszerű finomhangolás segítségével már tetemes költség lefaragható.

Megoldást jelenthet, ha a biztonsági funkcióra szorítkozva kizárólag a bankkártyás tranzakciókról kérünk SMS szolgáltatást. Ugyanakkor azt is beállíthatjuk, hogy milyen összeghatár fölött kapjunk értesítést. Ha sokat vásárolunk a kártyánkkal érdemes például az 5-10 ezer forintos költések fölött kérni az SMS-t. Emellett a netbankunk és a mobilbankunkok segítségével bármikor megnézhetjük, hogy például megérkezett-e a fizetésünk, vagy teljesültek-e az utalásaink.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés