Bőven találni jobbat az átlagos hiteleknél

Bőven találni jobbat az átlagos hiteleknél
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-03
 

Olcsóbban lehetett hitelhez jutni 2019 februárban, mint egy hónappal korábban, ám éves összehasonlításban mégis drágulást mutatnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái. Megnéztük, az átlaghoz képest mit tudnak a legkedvezőbb hitelajánlatok.

Az átlagos hitelköltség (THM – teljes hiteldíj mutató) februárban minden MNB által vizsgált szegmensben csökkent januárhoz képest, ám éves összevetésben még mindig drágulást láthatunk. Ha tudni szeretnéd, hogy mi a THM, illetve melyek azok a költségek, amelyek a neve ellenére sem szerepelnek benne, akkor ebből a cikkből miden szükséges információt megkapsz.

Személyi kölcsön

2018-hoz viszonyítva legnagyobb mértékben a személyi kölcsönök ára nőtt (0,68%-kal), így februárban az átlagos költségmutató 13,57% volt. Ehhez képest a Bankmonitor Személyi Kölcsön Kalkulátora szerint februárban 8,01%-os THM volt a legjobb banki ajánlat egy 1 millió Ft-os, végig fix kamatú, 3 éves futamidejű személyi kölcsönre, amennyiben az igénylő legalább nettó 250.000 Ft jövedelmet volt képes igazolni. Ez már egy ilyen kisösszegű hitel esetében is havi 2900 Ft megtakarítást jelenthet a törlesztőben, de nagyobb összegnél a pénzügyi előny értelem szerűen megtöbbszöröződik.

Hirdetés

Hirdetés

Lakáshitel

A lakáshitelek átlagos költsége egy év alatt +0,65%-kal 5,02%-ra emelkedett, ezen belül az egy évnél rövidebb időre fixáltak kamatúaké 0,25%-kal 3,33%-ra, az éven túl rögzítetteké 0,19%-kal 5,07%-ra nőtt.

A folyósított hitelek túlnyomó többsége az elmúlt időszakban már egy évnél hosszabb időre fixált kamatú, az 5 évnél is hosszabb kamatperiódusú hitelek aránya pedig már 60% felett van, így leginkább ezek költségszintje érdekes. (A kamatperiódus az az időszak, amin belül a hitel kamata és havi törlesztője nem változhat, így a hosszabb kamatperiódus nagyobb kiszámíthatóságot jelent. Különösen igaz ez akkor, amikor a kamatok egy- másfél éves intervallumban várhatóan emelkedni fognak.) A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint már a 10 évre fixált kamatú hitelek között is volt februárban 4,54%-os THM-mel rendelkezőt, ami 0,48%-kal veri az MNB által mért átlagot.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

A szabad felhasználású (1 évnél rövidebb kamatperiódusú) jelzáloghitelek átlagos hitelköltsége 0,24%-kal emelkedett az MNB szerint, így ezeknél 4,66%-os volt februárban az átlagos költségmutató. A Lakáshitel Kalkulátor szerint februárban 4,18%-os volt a legkedvezőbb THM-szint. (10 millió Ft hitelösszeg, 20 éves futamidő, 6 hónapos kamatperiódus és 250.000 Ft nettó igazolt jövedelem mellett.)

Azt hozzá kell tenni, hogy az MNB a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében a változó kamatozású vagy legfeljebb 1 éves kamatfixálású szabad felhasználású jelzáloghiteleket tartja nyilván. Ez azért nem szerencsés, mert ennek a hitelfajtának éppen az a legfontosabb előnye, hogy az ingatlanfedezet miatt kedvező a kamat, magasabb a felvehető hitelösszeg, ezért általában a futamidő is hosszabb, ilyenkor pedig a hosszabb kamatperiódus kockázatcsökkentő hatása ugyancsak jól érvényesül.

De általában a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránt is csökkent az érdeklődés mostanra, mert aki szabad felhasználású hitelt akar, az inkább a fedezet nélküli személyi kölcsönök közül választ. Érthető, itt nem szükséges fedezetet bevonni, ezért az induló költség is alacsonyabb – nincs földhivatali költség, értékbecslés, közjegyzői díj –, a folyósításhoz pedig jó esetben 24-72 óra is elég, feltéve persze, hogy minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll. Ezzel szemben a jelzáloghiteleknél 4-6 hét az átlagos átfutási idő.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés