Bréking: megújul a MÁP Plusz, sokkal nagyobb lesz a kamata!

Bréking: megújul a MÁP Plusz, sokkal nagyobb lesz a kamata!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-28
 

Örülhetnek a befektetők: megjelentek az új Magyar Állampapír Plusz kondíciói, már jövő héttől lehet vásárolni a magasabb kamatú kötvényt. Bemutatjuk, milyen változások történtek az állampapírok háza táján.

Az Államadósság Kezelő Központ keddi közleménye szerint érkezik a megújult Magyar Állampapír Plusz. Már nagyon időszerű volt a papír „felturbózása”, hiszen a 2019-ben megalkotott kondíciók finoman szólva sem igazodtak a megváltozott kamatkörnyezethez és befektetői elvárásokhoz. További újdonság, hogy az Egyéves Magyar Állampapír nincs többé, a Kincstári Takarékjegynek pedig némileg csökken a kamata. Nézzük sorban a változásokat!

Jön az új Magyar Állampapír Plusz, 6,73%-os évesített hozammal

Az ÁKK mai közleményéből kiderül, hogy 2024. június 3-tól debütál a megújult, kedvezőbb kamatozású Magyar Állampapír Plusz. Az új kötvény futamideje változatlanul 5 év, a kamatozása is lépcsőzetes marad, de a kamatlábai jelentősen emelkednek a mostanáig megszokott szintekhez képest. Az első sorozat (N2029/M1) az alábbiak szerint fizet majd kamatot a befektetőknek:

  • 1. kamatperiódus (2024.06.04-től 2025.06.27-ig): évi 6,25%;
  • 2. kamatperiódus (2025.06.27-től 2026.06.27-ig): évi 6,50%;
  • 3. kamatperiódus (2026.06.27-től 2027.06.27-ig): évi 6,75%;
  • 4. kamatperiódus (2027.06.27-től 2028.06.27-ig): évi 7,00%;
  • 5. kamatperiódus (2028.06.27-től 2029.06.27-ig): évi 7,25%.

A megszolgált kamatokat nem kifizetik, hanem azonos sorozatszámú Magyar Állampapír Pluszban írják jóvá, hasonlóan a régi MÁP Plusz működéséhez. Ennek következtében a kötvény lejáratig tartása esetén a teljes futamidő alatt évi 6,73%-os hozamra tehetnek szert a befektetők. (Ez bizony jócskán meghaladja a régi MÁP Plusz 4,95%-os ajánlatát.)

De nem kötelező lejáratig tartani a kötvényt, ugyanis évente 1 alkalommal, a kamatfizetést követő 5 napon belül névértéken (azaz 100%-os nettó árfolyamon) lehet majd eladni az Államkincstárnak. Ez a benne foglalt „eladási opció” tovább növeli az állampapír értékét, hiszen így nem kell attól tartani, hogy a futamidő közben egyik napról a másikra rosszabbodhatnak a visszavásárlási feltételek.

Jó tudni
Az előre rögzített, évi egyszeri veszteségmentes kiszállási lehetőségen túl is van mód megválni az állampapírtól. Az ÁKK közleménye szerint a kamatfizetések közötti időszakban „a forgalmazók által jegyzett árfolyamon, illetve a Magyar Államkincstárnál változatlan feltételekkel lesz eladható” a papír. A régi Magyar Állampapír Pluszt 99,50%-os nettó árfolyamon vásárolja vissza az Államkincstár, tehát az eddigi gyakorlat alapján szinte elhanyagolható (0,50%-os) tőkeveszteség árán bármikor ki lehet szállni a befektetésből. Hab a tortán, hogy lejárat előtti eladás esetén az időarányosan felhalmozódott kamatokat is zsebre teheti a befektető, ellentétben például a bankbetéteknél jellemző gyakorlattal.

Fontos, hogy az új MÁP Pluszra értékesítési limitet határozott meg a kibocsátó: egy magánszemély egy forgalmazónál legfeljebb 10 millió forintért vásárolhat a kötvényből. Igaz, hogy ez a szabályozás viszonylag könnyedén kijátszható, hiszen semmilyen akadálya nincs annak, hogy valaki például 5 különböző forgalmazónál összesen 50 millió forintot fektessen a papírba.

Hirdetés

Hirdetés

Ezzel a lendülettel búcsúzik az Egyéves Magyar Állampapír

Az Egyéves Magyar Állampapír most vásárolható sorozata egy évre 6,00% kamatot fizet. Értelemszerű, hogy az új MÁP Plusz megjelenésével az 1MÁP teljességgel okafogyott szereplővé válik a piacon: a MÁP Plusz egy év alatt 6,25% kamatot termel, azaz egy év utáni kiszállás esetén is túlteljesíti az Egyéves Magyar Állampapírt. Éppen ezért az ÁKK jövő héttől szűkíti a lakossági állampapír-kínálatot, az 1MÁP határozatlan ideig nem lesz elérhető.

Enyhén csökken a Kincstári Takarékjegy kamata

Ugyancsak a jövő héttől lép életbe az a változás, melynek értelmében a mostani 6,75%-ról évi 6,50%-ra csökken a két év futamidejű Kincstári Takarékjegy kamata. Ez azt jelenti, hogy a két év lejártakor már nem 13,50%, hanem 13,00% kamatot kapnak a befektetők. A módosításra azért lehetett szükség, hogy 2 évre is megérje MÁP Pluszba fektetni, hiszen a megújult Magyar Állampapír Plusz ezen az időtávon összesen 13,16% nyereséget tud megtermelni.

Kalkulálj
Hamarosan további elemzésekkel érkezünk a megújult Magyar Állampapír Plusz kapcsán. Használd rendszeresen a Bankmonitor kalkulátorait, és találd meg a számodra legkedvezőbb befektetést!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés