Búcsúzhatunk a csökkenő alapkamattól – Mi a helyzet hitel és megtakarítás fronton?

Búcsúzhatunk a csökkenő alapkamattól – Mi a helyzet hitel és megtakarítás fronton?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-27 Frissítve: 2024-09-02
 

Friss hírek a Monetáris Tanács 2024. augusztus 27-i üléséről: a jegybanki döntés alapján a már ismert, július 24-től érvényes alapkamat lesz érvényben az elkövetkező időszakban is. Vagyis megtört a tendencia, vége az alapkamat 2023 októbere óta tartó csökkenésének.

A Magyar Nemzeti Bank mai döntése értelmében 2024. augusztus 28-tól az irányadó kamatszint változatlanul 6,75% marad. A kamatfolyosó két szélén sem módosított a jegybank, így tehát:

  • a kamatfolyosó aljának tekinthető O/N jegybanki betét kamata továbbra is 5,75%,
  • a felső értéket mutató O/N fedezett hitel kamata pedig 7,75% marad.
Jó tudni
A kamatfolyosó alja és teteje azok a szélső kamatszintek, amelyek között a jegybank szabályozza a bankok számára elérhető pénzeszközök árát. Leegyszerűsítve ez a sáv meghatározza a rövid futamidejű bankközi kamatokat és közvetett módon a gazdaság egészének kamatszintjét is befolyásolja.

Az alapkamat tekinthető tehát irányadónak a hazai gazdaságban, amely hatással van a megtakarításokra és a hitelekre is, valamint az inflációra, a forint árfolyamára és összességében a gazdasági növekedés alakulására is.

Viszontagságos évek után viszontagságos évek: az alapkamatot vizsgálva a 2023. októbere óta tartó csökkenő trend megtorpant. Az irányadó kamat reagál a hazai és globális gazdasági helyzetre és annak viszontagságaira, többek között a visszafogott pánikhangulat a tőzsdéken, az olajáremelkedés, az európai ipari termelés kedvezőtlen kilátásai és a forintgyengülés mind hatással voltak a jelenlegi jegybanki intézkedésre.

Hirdetés

Hirdetés

Mire számíthatnak a befektetők, vagy épp a hiteligénylés előtt állók?

Az alapkamat, ha nem is közvetlenül, de befolyásolhatja a bankok számára a forrásköltségeket, amelyeket továbbhárítanak a hitelek kamatain keresztül. Nem véletlen, hogy a jegybanki döntés a banki árazásra is hatással lehet.

Mi történt az elmúlt időszakban a hitelpiacon?

A magyar pénzpiacokon érdemi változások történtek az elmúlt időszakban és a kép igencsak vegyes. A személyi kölcsönök és a lakáscélú jelzáloghitelek kamata is érdemben csökkent 2024-ben a tavalyi tetőponthoz képest, ugyanakkor a jelenlegi helyzet már egyáltalán nem ilyen egyértelmű.

A fedezetlen hitelek háza táján, ha csak az idei évet nézzük, jelentős kamatcsökkenés tanúi lehettünk. A legjobb kamatok csaknem 2,5 százalékponttal mérséklődtek az év eleje óta. Ugyanakkor további csökkenésre aligha számíthatunk, sőt, némi emelkedést is láthattunk már. Amíg a legkedvezőbb ajánlatok kamata csökkent és a személyi hitelek átagára is mérséklődött, addig a legdrágább konstrukciók ára emelkedett, vagyis kinyílt az árolló a banki ajánlatok között.

A nagyobb összegű, fedezetet nem igénylő hitelt keresők száma is megnőtt. Erre reagálva több bank is megemelte a maximálisan igényelhető kölcsönösszeget. Jelenleg már négy bank kínál 10 millió forint felett is személyi kölcsönt. A CIB Banknál 15 millió forint, az Erste Banknál, az OTP Banknál és az UniCredit Banknál pedig egységesen 12 millió forint a maximális kölcsönösszeg.

Ha a legolcsóbb személyi hitelt keresed, akkor érdemes alaposan szétnézned az ajánlatok között, ugyanis hitelösszegtől függően a legkedvezőbb ajánlatot kínáló bankok sorrendje is változott. A gyors összehasonlításban segít a Bankmonitor személyi kölcsön kalkulátora.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

A lakáscélú jelzáloghiteleket tekintve még látványosabb és gyorsabb kamatcsökkenésnek lehettünk tanúi azóta, hogy az alapkamat és az infláció is mérséklődésnek indult, egészen addig, amíg kivezetésre került az önkéntes kamatplafon.

A fordulópontot a legnagyobb hazai bank áremelése is indukálta, vagyis gondolhatnánk, hogy a további mérséklődésre várni nem éppen jó stratégia az igénylés előtt állók részéről. Ráadásul az OTP Bank példáját az UniCredit és K&H Bank is követte, miközben a legnagyobb hazai bank úgy döntött, hogy augusztus 8-tól visszacsökkenti lakáshitele kamatát. A bank népszerű, 1×1 évnyerő lakáshitelének normál kamatát 7,74%-ról 7,49%-ra csökkentette, ráadásul az elérhető kedvezményeken is pozitívan változtatott.

Mindezektől függetlenül a legkedvezőbb lakáshitelek kamata még mindig az irányadó kamatszint alatt van, a további kedvezményekkel elérhető kamat pedig még nagyobb előnyben van az alapkamathoz képest.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Mi a helyzet a befektetésekkel?

A jegybanki kamatszint természetesen befolyásolja a befektetők hozamelvárásait is. Ha a kamatok magasabbak maradnak, a biztonságosabb befektetési formák (például államkötvények) hozama vonzóbb lehet, ami elterelheti a tőkét a kockázatosabb befektetési lehetőségekről, például a részvényekről. Az alapkamathoz képest a megtakarítások között a kockázatmentes, vagy alacsony kockázatú befektetéseket érdemes vizsgálni, vagyis az állampapírok és bankbetétek kamatai lehetnek érdekesek számunkra.

Az átlagos betéti kamatok érdemben elmaradnak az alapkamattól, ugyanakkor már olyan bankbetéttel is találkozhatunk, ami versenybe szállhat az állampapírokkal (ha véletlenül megfeledkeznénk a nyereség után fizetendő adókról…). Jelenleg a legmagasabb kamatszintet a Cetelem Bank kínálja 8 hónapra, 7,25%-kal.

Az állampapírok háza táján az előző kamatdöntés óta két fontos változást érdemes megemlíteni:

  • A legnépszerűbb kötvény volt a idén a FIX Magyar Állampapír (FIXMÁP). Azonban az állami döntése értelmében új sorozat érkezett, az eddigi évi 7%-os kamatozású sorozatból (2027/Q3) 2024. augusztus 15-től már nem vásárolhatunk. Az új, 2027/Q32 sorozat évesített kamata évi 6,75%.
  • A Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) rövidebb futamidejű 2027/N sorozata organikusan csökkent, vagyis kamatfordulóhoz érkezett. A negyedévente változó papír kamata augusztus 26-tól kezdődően 7,35%, amely több mint egy százalékpontos csökkenést jelent a korábbi évi 8,37%-hoz képest.

A változások türkében már az inflációkövető prémium állampapír 7,90%-os kamata a legkedvezőbb, de ez is egy változó kamatozású papír, ott jövő tavasszal érkezhet el a kamatváltozás.

Hirdetés
Hirdetés