Céges egészségbiztosítás: A kollégáid szeretni fognak!

Céges egészségbiztosítás: A kollégáid szeretni fognak!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-06-21
 

A béren kívüli jottatások között egyre népszerűbbek a munkaadók által a munkavállalókra kötött céges egészségbiztosítások. Nézzük meg, miben tud egy ilyen konstrukció segíteni a cégvezetőknek és a dolgozóknak egyaránt!

Privát egészségügy

A magánorvosi ellátás a COVID járvány óta egyre fontosabb szerepet tölt be az egészségügyi ellátásban. Az állami egészségügy hosszú várólistáinak elkerülése, a korszerű, modern környezet a gyógyulni vágyókat a magánklinikák felé irányítja. Így a privát egészségügy szolgáltatásai egyre népszerűbbek és sajnos egyre drágábbak. A magánegészségügy jelenlegi intenzív fejlesztési szakaszban van, ami az árakban is tükröződni fog a közeljövőben.

Egészségügyi kiadások lakossági hozzájárulása

Hirdetés

Hirdetés

Miért jó a munkavállalónak?

A magánegészségügyi ellátások a fiatalok számára népszerűbben, mint az idősek körében, akik kénytelen kelletlen hozzászoktak az állami egészségügy évről évre súlyosbodó problémáihoz. A fiatalok azok a munkavállalók, akik számára fontos lehet, ha a munkaadó egy egészségbiztosítással segít abban, hogy a privát egészségügy elérhető legyen a dolgozói számára. Ezzel azt üzenve számukra, hogy a cégvezetésnek fontos az egészségük, a biztonságuk, a gyors és stresszmentes gyógyulásuk.

Miért jó a vállalatnak?

A cég által kötött egészségbiztosítási szerződés segíthet a dolgozók megtartásában, mert azt tükrözi, hogy a cég gondoskodik a dolgozóiról, figyel az egészségükre és arra, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön. A piacon található egészségbiztosítási konstrukciók tartalmaznak olyan szűrővizsgálatokat, amelyeket évente egy alkalommal igénybe lehet venni, így nemcsak a gyógyulásban tud a vállalat vezetése segíteni a dolgozónak, hanem a megelőzésben is szerepet vállal, és ezzel a cég reputációja növekedhet az alkalmazottak körében.

A cég számára fontos, hogy a dolgozó ne töltsön túl sok időt betegszabadságon, betegségéből a legrövidebb időn belül vissza tudjon térni a munkájához és lehetőleg ne a gyógyuláshoz kapcsolódó rossz tapasztalatait ossza meg a kollégákkal. Ebben is segíthet egy egészségbiztosítás, mert bejárást nyújt a magán egészségügybe, ahol gyorsabban és megfelelő környezetben történhet a gyógykezelés, amit ráadásul a cégvezetés biztosított számára ingyen.

Az egészséges, elégedett, jó tapasztalatokkal bíró dolgozó pozitív kisugárzása a többi kolléga számára is inspirálóan hat, még akkor is, ha nekik nincs semmilyen egészségügyi problémájuk.

Hogyan működik egy egészségbiztosítás?

A piacon található egészségbiztosítások főként egészségügyi szolgáltatások finanszírozását tartalmazzák, de összegbiztosítások és egyéb kényelmi szolgáltatások is vannak a csomagban.

Fontos
A szolgáltatásfinanszírozás a magánegészségügyi kezelések árát fizeti ki a beteg helyett.

A szerződéskötéskor kiválasztott csomag az adott év során igénybe vehető szolgáltatásokat tartalmazza az adott szolgáltatás keretösszegének erejéig.

Ha például a csomagban van diagnosztikai vizsgálat, akkor annak van egy felső határa, mondjuk 500 000 forint évente. Ez azt jelenti, ha orvosilag indokolt számodra egy ilyen vizsgálat elvégzése, akkor annak költségét egy magán egészségügyi intézményben nem a dolgozódnak kell megfizetnie, hanem a biztosító kifizeti helyette.

A vizsgálat tényleges költségével csökkentik az éves keretét, amíg az el nem fogy. A szolgáltatás-csomag többi részével (járóbeteg ellátás, kisműtét, szakorvosi konzultáció, szűrővizsgálat stb.) is ugyanez a helyzet, vagyis az egyes szolgáltatástípusoknak van saját keretösszegük. Minél nagyobb az összeghatár és minél több szolgáltatást tartalmaz a csomag, annál drágább lesz az egészségbiztosításod.

Milyen szolgáltatáscsoportokat találsz az egészségbiztosításokban?

1. Az alapellátások, amelyek a legegyszerűbb és egyben a legolcsóbb csomagokban is benne vannak, azok a következők:

  • Járóbeteg-ellátás: Minden olyan, amivel általában orvoshoz szoktál menni. (belgyógyászat, fül-, orr-, gégészet, szemészet, bőrgyógyászat, stb.)
  • Laborvizsgálatok: alapvető vérvizsgálatok, vizeletvizsgálat, székletvizsgálat, stb.
  • Diagnosztikai vizsgálatok: EKG-k, ultrahangok (UH), röntgenek, mammográfia, érvizsgálat, hallásvizsgálat, csontsűrűség-­vizsgálat, szem- és látásvizsgálat, stb.

2. A bővített ellátási csomagokban már komolyabb vizsgálatok is beletartoznak, ennek következtében a csomagok ára is magasabb:

  • Járóbeteg-ellátás: allergológia, kardiológia, ortopédia, reumatológia, elektroterápia, tüdőgyógyászat, neurológia, gasztroenterológia, onkológia, dietetika, stb.
  • Laborvizsgálatok: immunológiai vizsgálatok, hormonvizsgálatok, daganatos betegségek kiszűrése, genetikai vizsgálatok, stb.
  • Diagnosztikai vizsgálatok: MRI, CT, PET CT, az agy és izmok, illetve idegek elektromos aktivitásának vizsgálata (EEG, EMG, ENG), érrendszeri vizsgálatok radioizotópos vizsgálatok, légzésfunkció vizsgálata stb.

További extrák

A nagyobb értékű egészségbiztosítási csomagok további szolgáltatásokat is tartalmaznak. Ilyenek például a második orvosi szakvélemény, amely segíthet egy komolyabb betegség esetén a pontosabb diagnózis felállításában. Az egynapos sebészet a kisebb műtétek elvégzését finanszírozza, de lehet még védőoltás, betegszállítás, gyógytorna és házi vizit is a szolgáltatások között.

Onkológia

A daganatos megbetegedések kezelésére sok biztosítónál külön kiegészítő csomag áll rendelkezésre, de a drágább csomagokban onkológiai diagnosztika, kivizsgálás és szakvélemény is van.

Ezek a csomagok összegbiztosításokat tartalmaznak arra az esetre, ha daganatos betegségeket diagnosztizálása történik. Az összegbiztosítás azt jelenti, hogy nem a gyógyítás finanszírozása történik, hanem a biztosított egy nagyobb összeget kap, amelyet tetszés szerint használhat fel akár a gyógyításra, akár bármilyen célra. Az összeg 500 ezer és 2 millió Ft között mozog biztosítótól függően.

Biztosítási díj

A céges egészségbiztosítások díját nehéz előre megbecsülni, mert nagyon sok szempontot kell megvizsgálni a díj meghatározásakor. Első és legfontosabb, hogy milyen biztosítási csomag kerül kiválasztásra és hány fő részére szól az adott csomag. A cégen belül lehet dolgozói csoportokra külön szolgáltatáscsomagokat választani, például a menedzsment számára lehet más a csomag összetétele, mint a beosztottaké.

Fontos szempont a díj meghatározásakor, hogy milyen az egyes csoportok átlagéletkora és hogy a cég milyen tevékenységet végez.

Céges egészségbiztosítás adózása

A cég által kötött egészségbiztosítási szerződés adózása kétféleképpen történhet, amelyet az határoz meg, hogy milyen az adott biztosítás díjszámítása.

Abban az esetben, ha megállapítható, hogy a biztosítási szerződésbe bevont egyes munkavállalókra fejenként mennyi díj jut a teljes díjból, akkor a díj jövedelemként adózik. Ez azt jelenti, hogy a munkaadónak 13 százalék szociális hozzájárulást és 1,5 szakképzési hozzájárulást kell megfizetni. A dolgozónak 33,5 százalék járulékfizetési kötelezettsége (15% szja, 18,5% tb járulék) keletkezik. Mivel a munkavállalót is adófizetési kötelezettség terheli, adófizetés szempontjából nem ez a legjobb megoldás.

Ha a szerződésbe bevont biztosítottakra jutó díj még arányosítással sem állapítható meg, akkor az egészségbiztosítás csoportos adózással adózik. Ez általában akkor fordul elő, ha a biztosítás díja a csoport átlagéletkora alapján kerül kiszámításra, és figyelmen kívül hagyja az egyes életkorokat. Ebben az esetben csak a munkaadónál keletkezik adófizetési kötelezettség: a biztosítási díj 1,18 szorosa után 15 százalék szja és 13 százalék szociális hozzájárulást kell fizetni. A munkavállalónak nincs adófizetési kötelezettsége.

Hogyan segít a Bankmonitor?

Regisztrálj az oldalunkon és a Bankmonitor tanácsadói segítenek a számodra legjobb konstrukció kiválasztásában, ismertetik az egyes szolgáltatáscsomagok összetételét és segítenek a szerződéskötésben.

Bankmonitor
Egészségbiztosítás

Szeretnéd megtudni, milyen lehetőségeid
vannak? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!


Bankmonitor
Add meg elérhetőségeidet, és felvesszük veled a kapcsolatot!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés