Mekkora támogatott hitellel számolhat a vállalkozásunk?

Mekkora támogatott hitellel számolhat a vállalkozásunk?

Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-28
 

Bizonyára a sok reklám áll annak hátterében, hogy hitelre vágyó vállalkozások vezetői hajlamosak túlbecsülni azt a kölcsönösszeget, amelyre a siker reményében pályázhatnak valamelyik pénzintézetnél. Pedig hitelösszeg dolgában végül mindig a bank által végzett kockázatértékelés eredménye a döntő.

Ne vegyük tehát készpénznek azt, hogy a hirdetésekben szereplő összegekhez feltétel nélkül hozzájuthatunk – mint ahogyan a reklámok apró betűs részében rendre hangsúlyozzák is ezt. A nagy betűkkel kommunikált számok ugyanis csak tájékoztató jellegűek és nem kötelezik a hirdetést feladó bankot, hogy éppen annyi hitelt adjon, mint amennyit az ügyfél kikalkulált.

Az ajánlatkérés varázslata

A Bankmonitor munkatársainak tapasztalatai szerint nagyon markáns különbségek vannak az egyes pénzintézetek kockázatelbírálási gyakorlata és kockázati „étvágya” között, ezért a vállalkozások szinte minden megkeresett banknál más-más maximális hitelösszegre számíthatnak. A megfelelő pénzintézet kiválasztásában ezért sokat segíthet egy tapasztalt hiteltanácsadó, aki ismerve a piacon levő különbségeket ajánlatot kér ügyfele részére a szóba jöhető bankoktól .

Hirdetés

Hirdetés

A maximum nehezen elérhető

Az adott hitelfajták felső korlátjának mértékét többnyire már az adott hitelkonstrukció leírásában megtalálhatjuk. Ebből a szempontból igencsak eltérnek egymástól a különböző céllal felvehető hitelek: más feltételekkel és keretekkel találkozhatunk egy rövidebb lejáratú forgóeszköz-hitelnél, mint egy hosszabb lejáratú beruházási kölcsön esetében. Beruházási hiteleknél például azt is látnia kell a banknak, hogy mi az a többletnyereség, ami a beruházás révén keletkezik, s amelynek révén az arra adott hitel visszafizetése megtörténhet.

Az államilag támogatott hitelprogramok esetében központilag is meghatározzák a felvehető hitelösszeg maximumát, amelytől a hitelt nyújtó bankok – akik a hitelezés kockázat ténylegesen viselik – eltérhetnek, de csak lefelé.

A Kavosz által működtetett Széchenyi Kártya hitelprogram esetében általános előírás, hogy a 2019. évi árbevételének egynegyede vagy a 2019. évi (vagy az utolsó rendelkezésre álló évi) bérköltség kétszerese, illetve indokolt esetekben a 18 havi likviditás-szükséglet lehet a kölcsönként kihelyezett legmagasabb érték. A Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá! növekedési hitelprogramjánál – legalábbis a forgóeszközhitelek vonatkozásában – a vállalkozás átlagos éves készletállománya, 30 napon túli vevőállománya és személyi ráfordításokra költött összege lesz a maximum.

Azonban nem ez az egyetlen korlátja az adható maximális hitelösszegnek, mivel a kezességvállaló intézmények által is vannak szabályok, amelyeket szükséges figyelembe venni.  Számos pénzintézet ugyanakkor ennél szigorúbb feltételeket szab: például az éves bankszámlaforgalom nagyságától is függővé teszi a nyújtott hitel maximumát.

A futamidőtől is függ a felső határ

Az adható hitelösszeg nagysága az igényelt hitel futamidejétől is függ, bár csak közvetett módon. Általánosságban elmondható, hogy a hosszabb futamidőre magasabb hitelösszeggel kalkulálhatunk, ugyanakkor a hosszabb futamidő által jelentett nagyobb kockázatot a pénzintézetek szigorúbb feltételek előírásával igyekeznek kompenzálni. Különösen a beruházási hitelek esetében fontos ezt figyelembe venni, hiszen a hitel futamideje nem lehet hosszabb, mint az abból megvalósított beruházás amortizációs ideje. A bank viszont legfeljebb akkora kölcsönt folyósít majd, amelynek a visszafizetését a cég ezen időszak alatt megtermelt eredménye lehetővé teszi.

Kedvezményes intézményi kezességvállalás

A futamidő befolyásolja a Garantiqa Zrt. konstrukcióinak választhatóságát is, hiszen az úgynevezett Krízis Program 90%-os kezességvállalással csupán maximum 6 éves futamidő esetén érhetők el, ha a vállalkozásnak hosszabb futamidőre van szüksége, akkor sem kell megijedni, hiszen még mindig ott van a 80%-os kezességvállalás lehetősége, mely megteremti az akár 10 éves futamidő lehetőségét is.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy vállalkozásod milyen összegű és futamidejű támogatott Széchenyi hitel felvételére alkalmas, akkor használd a bankmonitor.hu kalkulátorát!

Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
 • hitelösszeg:
  max. 1 milliárd Ft
 • kamat:
  max. 5% fix
 • futamidő:
  max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ha nem tudod a pontosan a napot, add meg a hónap első napját!
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
  Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
  A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
  Add meg adataidat, segítünk!
  Ft
  A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
  Hirdetés
  Hirdetés