Céget vegyek, vagy alapítsak? Mi a jobb választás, ha hitelt szeretnék

Céget vegyek, vagy alapítsak? Mi a jobb választás, ha hitelt szeretnék
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-01-20 Frissítve: 2021-10-08
 

„Még nem döntöttem el, hogy céget alapítok, vagy veszek egy meglévőt… De hitel szempontjából azt hiszem, hogy a meglévő céggel könnyebben boldogulok.” – naponta többször halljuk ezt a megközelítést a Bankmonitornál vállalati hitel megoldások iránt érdeklődő vállalkozóktól. Néhány tévedést gyorsan eloszlatunk és megmutatjuk, hogy mi a járható út.

Venni, vagy nem venni? Ez itt a kérdés!

Vállalkozói oldalon hatalmas tévedés, hogy egy már működő cég megvételével könnyebben juthatunk hitelhez. A bank szempontjából ugyanis az elmúlt 6-12 hónapban bekövetkezett tulajdonosváltás esetén a cég hitelezési kockázata gyakorlatilag megegyezik egy újonnan alapított vállalkozás kockázatával. Ez logikus is, hiszen a cég megvásárlása esetünkben technikai lesz. Az új tulajdonos nem a korábbi üzletmentet folytatja, nem a régi vevőket szolgálja ki…

Akkor hogyan juthatok hitelhez induló cégem finanszírozásához?

Induló cégek esetében nincs banki szempontból értékelhető múlt, így az egyetlen járható út az ingatlan fedezettel felvehető szabadfelhasználású vállalkozói kölcsön. Ez a megoldás kb. a bankok 30-40%-ánál elérhető pár tízmillió forintos nagyságrendben. A hitel összegét elsősorban az ingatlan fogja meghatározni. Hüvelykujj szabályként az ingatlan piaci árának 50-60%-ával érdemes kalkulálni.

Miért ne vegyél céget?

Ha hitel szempontjából nem kerülsz előnyösebb helyzetbe (és nem egy klasszikus, a cégben meglévő értékek miatti vásárlás jönne létre), akkor jelentős kockázata van egy meglévő cég megvásárlásának: kieshetnek a múltból olyan kötelezettségek akár adó, akár vevő-szállítói vonalon, melyek komoly anyagi következményekkel bírhatnak az új tulajdonos számára.

Kicsit nagyobbaknak

A részesedés vásárlás, cég felvásárlásához kapcsolódó hitelezés egyébként ma Magyarországon egy működő történet. Működő, ha

  • egy sikeres cég szeretne saját területén tovább terjeszkedni
  • ehhez van megfelelő saját forrása is, nem csak hitelből tenné

Erre a témára még hamarosan visszatérünk részletesen….

Néhány fontosabb tájékozódási pont:
Kaphatok-e növekedési hitelt (NHP-t)?
Mennyi hitelt kaphat a cégem 

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés