Cégnövekedés biztonságosan, banki finanszírozással

Cégnövekedés biztonságosan, banki finanszírozással
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-05-04 Frissítve: 2020-03-16
 

Lassan fellélegezhetnek a cégtulajdonosok az elmúlt évek válság okozta kemény küzdelmeiből, és el lehet kezdeni nem csak a túlélésben, hanem növekedésben is gondolkozni.
Növekedni sem egyszerű azonban, problémák ilyenkor is adódhatnak. Legfájdalmasabb lehet ezek közül a fizetési határidő problematikája, illetve az új vevőink fizetési kockázata, melyek cégünk likviditására erős befolyással lehetnek.
Hogyan lehet ezeket mederben tartani? Mindkét esetre tudunk tippet adni!

A hosszú fizetési határidő

A gyakran találkozhatnak a vállalkozások azzal a kényszerű helyzettel, hogy vevője a cég likviditása szempontjából már nem menedzselhető fizetési határidő mellett hajlandó csak az együttműködésre. Akár egy nagyobb, ismertebb vevő monopolpiaci helyzetéből kifolyóan, akár a cégünk megrendelés állományában meghatározó volument képviselő vevők feltételdiktáló helyzetéből adódóan.

A hosszú fizetési határidő okozta nehézségeket kezelésére létezik egy remek eszköz, a faktorálás, azaz vevőkövetelésünk előfinanszíroztatása.

Hogyan kaphatunk pénzt a gyakorlatban a vevők felé kiállított számlákra?

  1. A pénzintézet (Faktortársaság) bevizsgálja azon vevőket, melyektől származó bevételeket a társaság előfinanszíroztatni szeretné. Itt elég megadnunk a vevők beazonosításához szükséges adatokat (pl.: cégnév, adószám), illetve a benyújtanunk a köztünk lévő adásvételi szerződést.
  1. A vizsgálat eredményeként a Faktortársaság minden vevőre külön limitet (leegyszerűsítve: hitelkeretet) állapít meg. Azaz megadja, hogy az adott vevőtől egyszerre maximum mekkora követelést hajlandó előfinanszírozni.
  1. A keretek sikeres felállítását követően már nyújthatjuk is be az első kiállított számlánkat, mely bruttó (azaz ÁFA-t is tartalmazó!) összegének 80%-át – de jobb vevők esetében akár 90%-át is – 1 napon belül megkapjuk a számlánkra. Vevőnket a faktorálás tényéről értesítenünk kell, hiszen ezentúl a számla értékét a Faktortársaság részére kell utalnia.
  1. A számla ellenértékének maradék 10-20%-át akkor kapjuk meg, amikor vevőnk fizetett. A Faktortársaság ekkor vonja le saját díját, s a díjjal csökkentett összeget utalja át cégünk számlájára.

Szeretnél egyedi ajánlatot kapni vevő követelésid előfinanszírozására? Nézd meg, mekkora finanszírozási limitet kaphat céged, használd alábbi kalkulátorunkat! Ha kéred, szakértő kollegáink felveszik veled személyesen is a kapcsolatot.

Azonnali tájékoztatás a hitel feltételeiről.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hitelkeret megállapítása
a kibocsátott számlákra
Ft
nap
Bankmonitor

Az elérhető faktor finanszírozás részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegben kaphat finanszírozást (megelőlegezést) a céged?
  • Mennyi idő alatt?
  • Várhatóan milyen költség mellett?
  • Mitől függhet a finanszírozás mértéke?
A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!

Az új vevő

Sok esetben olyan új partnert sikerül találni cégünknek, akivel nem rendelkezünk korábbi tapasztalattal, de még csak másodlagos forrásból sem tudunk információt szerezni róla. Nem ismerjük megbízhatóságát, fizetési morálját, nem tudjuk, hogy milyen belső problémája lehet, amely később esetleg kihathat fizetési képességére (például idő közben felszámolás alá kerül). Érhetnek olyan negatív meglepetések is minket, melyek vállalkozásunk likviditását veszélyeztetik.

Kockázat nélkül nincs nyereség, de ezt a kockázatot kezelni lehet – vevőbiztosítással

Mit is jelent ez? A biztosító társaság vállalja, hogy az általa bevizsgált és elfogadott vevőink nem fizetése esetén megtéríti azt cégünk számára.

Figyelem! Már az is jelentős információ tartalommal bír, ha a biztosító társaság nem vállalja egy adott vevő biztosítását. Valószínűleg túl nagy kockázatot lát benne, ez nekünk is jelzésértékű lehet. Érdemes ilyenkor átgondolnunk, hogy valóban szeretnénk-e ennek a vevőnek bármit is eladni…

Az ilyen módon biztosított vevőink felé fennálló követelésünket előfinanszíroztatni (faktoráltatni) is jóval könnyebb. Sőt, vevőtől függően sok esetben a pénzintézet maga szabja azt feltételként.

A biztosításnak természetesen költségvonzata van, ezt érdemes azonban a kockázat függvényében szemlélnünk.

 

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés