Cégtulajdonosok figyelem! Több tízmilliót nyerhetsz ezzel a döntéssel

Cégtulajdonosok figyelem! Több tízmilliót nyerhetsz ezzel a döntéssel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-10-01
 

Az alábbiakban egy konkrét példán keresztül mutatjuk be, hogyan léphet nagyságrendekkel előbbre egy cég, ha felülvizsgálja a korábbi adóoptimalizálási gyakorlatát. Egy klasszikus magyar vállalat esete a 30 millió Ft-os többletprofit dilemmájával. Az utolsó negyedév kezdődik ma, még van idő arra, hogy érdemi lépéseket tegyünk, és jövőre alkalmas legyen cégünk egy jelentős beruházási hitel megszerzésére 2,5%-os fix kamat mellett.

Egy valós történetet osztunk meg, természetesen a szereplők nevének és tevékenységének megváltoztatásával. Cégünk, melyet nevezzünk a későbbiekben Bútor Kft.-nek egyedi rendelésre készült bútorok előállításával foglalkozik. Árbevétele jelentős részben magán megrendelőktől származik, így nem jelent problémát – sőt gyakorlatilag vonz a kísértés -, hogy a bevétel számottevő része ne jelenjen meg a könyvelésben, így ne is adózzunk utána. 

Eljött azonban a Növekedési Hitelprogram ideje, ahol a társaság 2,5%-os fix kamattal rendelkező hitelt vehetne fel 10 éves futamidőre a termelő kapacitásainak bővítésére (telephely megnövelése, új gépek beszerzése). Erre komoly szükség is lenne, mivel az élénkülő ingatlanpiacról érkező megrendelések egyre jobban kapacitás korlátokba ütköznek. 

Az alábbi táblázat tartalmazza a Bútor Kft. bevételi és nyereség számait (mind kimutatott, mind a valós értékeket). 

tabla1_20141001A társaság számára jelen piaci körülmények között kapacitásai megduplázásához egy 100 millió Ft-os beruházás megvalósítása lenne célszerű, melyhez rendelkezik 30 millió Ft önerővel és 70 millió Ft hitelt venne fel a Növekedési Hitelprogramból. Ha 10 évre veszi fel a beruházási hitelt, akkor az éves adósság szolgálat (tőke + kamatfizetés) 8,75 millió Ft lenne (az első évben, a későbbiekben alacsonyabb). 

8,75 millió Ft-ot kifizetni egy éves 45 millió Ft-os (ráadásul a beruházás révén tovább növekvő) profitból nem jelenthet gondot. 

A probléma ott van, hogy mit lát ebből a cégből a bank:

  • időarányosan csökkenő árbevétel (a valós növekedéssel szemben)
  • minimális profit, minimális hitel törlesztési képesség 2013-ban
  • az idei év első felében veszteséges gazdálkodás

Vidám cégtulajdonosunk tehát percek alatt szomorú lesz, amikor kiderül, hogy a bank nem tudja számára megadni azt a hitelt, mely lehetővé tenné, hogy a kapacitásait 100%-kal bővítse (+300 millió Ft éves bevétel 45 millió Ft plusz profittal). 

Mit tehet ebben a helyzetben a tulajdonos? 

A Bútor Kft-nek törekednie kell arra, hogy minden forint bevételét kimutassa a hátralévő hónapokban, mellyel: 

  • a 2014-es teljes évet 250 millió Ft bevétellel és
  • 35 millió Ft feletti profittal zárja 

Ezzel megteremti a hitelképességet a cég számára és 2015-ben felveheti a hitelt. Egyelőre nincs meghirdetve jövő évre az Növekedési Hitelprogram, de a gazdaságpolitikai nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy jövőre is elérhető lesz az MNB által finanszírozott, kedvezményes, 2,5%-os kamatozású hitel. 

Nézzük meg, hogy mit áldoz fel és mit nyer a tulajdonos? 

A döntési lehetőség tehát lecsupaszítva úgy néz ki, hogy (A) fenntartjuk a korábbi „adóoptimalizált” megközelítést, vagy (B) kimutatjuk a profitot és hitel segítségével bővítünk. Az első esetben értelmezhető beruházási hitelt nem kap a cég és csupán a tulajdonos önerejére támaszkodva egy kisebb kapacitásbővítést tud végrehajtani. 

A döntési lehetőségeket és a következményeit az alábbi táblázat foglalja össze: 

tabla2_20141001Összesen 3,3 millió Ft többlet adó befizetése révén (3,5 m Ft szemben a 0,2 m Ft-tal) a cég hitelképessé válik és nagyobb beruházás megvalósítására képes. A nagyobb beruházás révén 30 millió Ft-tal nagyobb éves profitot tud elérni. 3,3 millió Ft „adóáldozattal” tehát 30 millió Ft-nyi éves többletprofithoz jut a tulajdonos (45 millió Ft versus 15 millió Ft profitbővülés a kisebb beruházási értéknél). 

Fontos hangsúlyozni, hogy a cég bővülését egy olyan hitel fogja finanszírozni, mely fix kamatozással bír. A jelenlegi 0%-os infláció mellett is kedvező a 2,5%-os Növekedési hitel kamat (hiszen a normál banki beruházási hitelek jelenleg 6-8,5%-os kamatszinttel érhetőek el). A jövő év végére várhatóan 2,5%-ra emelkedő infláció a változó kamatozáson keresztül a nem kedvezményes banki beruházási hitelek kamatait feltehetően a 8-11%-os szintig fogja emelni. Ez egyet jelent azzal, hogy rövid távon a Növekedési hitel kamatelőnye 6-8,5%pont lehet, mely önmagában 4-6 millió Ft-os kamatelőnyt jelent évente!

Most még cselekedhetsz!

Az évből hátralévő 3 hónapban még minden cégtulajdonos végiggondolhatja, hogy az idei évet hogyan szeretné zárni, terveiben milyen szerepet szán a hitelfelvételnek. 2,5%-on hitelt felvenni feltehetőn csak záros ideig lehet. Aki élt vele, az jelentős versenyelőnyhöz (és többlet profithoz) juthat. A hitelképességhez azonban előre kell gondolkozni!

Fentiekben egy nagyon jellemző, de leegyszerűsített példát mutattunk be. A hitelképességet, illetve az elérhető hitel nagyságát több tényező is befolyásolja, a fenti alapok nélkül azonban a többi tényezőt nem érdemes vizsgálni. Ha kétséged, vagy kérdésed van, fordulj a Bankmonitorhoz és segítünk az eligazodásban: bankmonitor@bankmonitor.hu

A Növekedési Hitel (NHP) odaítélése jellemzően bankonként eltérő gyakorlat mellett zajlik. Az alapvető hitelképességet az alábbi kis form kitöltésével ellenőrizni tudod. 

Széchenyi hitel
Bankmonitor


Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Hirdetés