CSOK: megkapom, vagy nem?

CSOK: megkapom, vagy nem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-07-24 Frissítve: 2023-10-30
 

Óriási az érdeklődés a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) iránt. Számos speciális helyzettel találkoztunk, amikor az átlagember számára nem egészen egyértelmű, hogy jár-e a vissza nem térítendő, 500 ezer Ft-tól 3,25 millió Ft-ig terjedő állami támogatás. Nem mindegy például, hogy azért igényelnék utólag a támogatást, mert már megvették az ingatlant, vagy azért, mert utóbb született gyermek! Járhat-e a CSOK annak, aki már korábbi szocpolt igénybe vett, de vissza is kellett azt fizetnie például válás miatt? Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket! A tét nagy, érdemes megismerni pontosan a részleteket!

Nagyon nem mindegy, hogy utólag vagy utóbb született gyermekre kérnénk a támogatást!

Az egyik leginkább félreérthető pontja a támogatásnak az utólagos igényelhetőség lehetősége. Sokan összekeverik ezt azzal, hogy az ingatlant már megvették, a teljes vételárat kifizették, és ily módon szeretnék a CSOK összegét utólag érvényesíteni. Erre azonban nincs lehetőség: a CSOK-ot kizárólag az ingatlan eladója kaphatja meg, így egy már kifizetett lakás esetén nem kaphatja meg a támogatást készpénzben a vevő.

Az utólag igényelt CSOK azt jelenti, hogy az ingatlan vásárlásakor már legalább egy gyermekre CSOK támogatást kaptunk, majd újabb gyerkőc születik. Ekkor megkaphatjuk az utóbb született gyermekre járó támogatást, amelyet vagy a vásárláshoz – vagy építéshez, bővítéshez – felvett lakáshitel csökkentésére fordíthatunk, vagy ha építkezéshez használtuk a CSOK-ot, akkor az építkezés befejezésére használhatunk fel (figyelem: itt sem egy készpénzben bármire elkölthető támogatást kapunk, a felhasználást ellenőrzik!).

Az igényelheti tehát utólag a CSOK-ot, aki

 • a 2015. július 1-je utáni támogatást igényli és megkapja korábban született gyermeke után, ÉS
 • később újabb gyermeke születik, ÉS
 • a CSOK segítségével vásárolt/épített/bővített ingatlanhoz lakáshitelt is felvett – ekkor a lakáshitel csökkentésére fordítható,

VAGY

 • a CSOK segítségével épített ingatlan használatbavételi engedélyét még nem szerezte meg – ekkor az ingatlan befejezésére fordítható.

NEM kaphatja meg az utólagos támogatást az, aki

 • már megvette, kifizette az ingatlant (vagy építkezett és a használatbavételi engedélyt megszerezte) és így igényelné meglévő vagy később születendő gyermekekre, vagy
 • bővítéshez igényelné, de a bővítési munkálatok már megkezdődtek, vagy
 • később születik gyermeke, de a vásárláskor, építéskor, bővítéskor nem kért vagy nem kapott CSOK támogatást, vagy
 • a lakásvásárláskor ugyan kapott CSOK-ot, de nem vett fel lakáshitelt – ekkor nincs mihez kérni utólag a támogatást, hiszen az ingatlant kifizette, lakáshitele pedig nincs!

A CSOK tehát utólag nem kérhető készpénz formájában, hiszen lakáscélú támogatásról lévén szó, vagy lakáshitelbe fordítható, vagy a lakáscélt lehet belőle befejezni. Ezen prózai okból nem lehet a már megvásárolt ingatlanhoz sem felhasználni, hiába fér bele az adásvételi szerződés keltét illetően a 120 napos határidőbe!

Hirdetés

Hirdetés

Mikor vizsgálják a szülők életkorát?

A 40. életévét betöltöttek esetén is van lehetőség a támogatást igényelni. Ha meglévő gyermekre kérik, akkor nem vizsgálják a szülők életkorát. Csak akkor, ha jövőben születendő egy, vagy maximum két gyermeket vállal a fiatal házaspár. A házastársi kapcsolatot is csak a megelőlegező CSOK esetén írják elő, meglévő gyermeknél az igénylők lehetnek élettársi kapcsolatban, de lehet akár egyedülálló személy is.

Mit tehet, aki már egyszer igényelte a támogatást, de vissza kellett fizetnie?

Logikus kérdésként merülhet fel, hogy igényelheti-e a megújult támogatást olyan ügyfél, aki gyermekére már korábban igénybe vette, de például válás miatt, vagy az ingatlan értékesítése miatt vissza is kellett azt fizetnie. Illetve jár-e azoknak a CSOK megelőlegező formája, akik már korábban is kötöttek megelőlegező szerződést, de a gyermekvállalás meghiúsult és a kapott támogatást kamataival együtt vissza is fizették? Nem a legegyszerűbb kérdések és nem feltétlen magától értetődő a válasz a lakáscélú támogatás rendeletének szövegezéséből.

Az általunk megkérdezett bankoknál két eset is létezik, amikor az ügyfél ismét hozzájuthat a támogatáshoz. Az egyik eset, ha anno megelőlegező támogatást vett igénybe (tehát a korábbi, július 1. előtt támogatási formában vállalt egy vagy két gyermeket), de pl. a gyermekvállalás nem teljesítése miatt vissza is fizették azt. A másik eset, ha az ügyfél már igényelt ugyan szocpolt akár meglévő gyermekre, fentieknek megfelelően vissza kellett fizetnie, de nem jogosulatlan igénybevétel miatt.

Az előző két élethelyzetben tehát elvileg nincs akadálya annak, hogy az ügyfelek az új CSOK támogatást is igényeljék.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményével kapcsolatban a legfontosabb információkat az alábbi kalkulátor segítségével tudhatjuk meg!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

További esetek, amikor nem járhat a CSOK

Nem támogatott lakáscél sem a korszerűsítés, sem a felújítás. Az egyetlen, amit meglévő ingatlannal tehetünk a CSOK segítségével, az a bővítés. A bővítés az alapterület legalább egy lakószobával történő növelését jelenti, vagy tetőtér-beépítést. Nem jár tehát, sem átalakításra, sem arra, ha pusztán a szigetelést végezzük el, vagy nyílászárókat cserélünk!

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés