CSOK: mélyen a zsebedbe nyúlhatsz, ha nem teljesíted a feltételeket!

CSOK: mélyen a zsebedbe nyúlhatsz, ha nem teljesíted a feltételeket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-05-29 Frissítve: 2021-08-06
 

Aktuálisan a CSOK fontos támpont a gyermekes családoknak, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy a támogatás kötöttségeket is jelent. Amellett, hogy 10 évig a választott lakásban kell lakni, a megelőlegező CSOK-nál nagyon kell figyelni arra is, hogy ne fussunk ki a gyermekvállalás határidejéből. Márpedig nagy a tét, hiszen legrosszabb esetben az állami támogatást kamatostul vissza kell fizetni.

A kalkulátorunk megmondja, hogy mennyi CSOK-ot kaphatsz!

A magas lakásárak miatt egyre több család számára számít vonzó megoldásnak a CSOK. Használt lakásra a gyermekszámtól függően akár 2,75 millió forint jár, ugyanakkor a legnagyobb támogatási összeg, új lakás vásárlás/építés esetén a 10+10 milliós CSOK is igényelhető. Természetesen az igénylés előtt tisztában kell lenni azzal, hogy komoly kötelezettségekkel is jár, ha egy család az otthonteremtési támogatást igényli.

Ha az ún. megelőlegező CSOK-ot igénylik a szülők, akkor természetesen elvárják, hogy bizonyos időn belül meg is szülessenek a gyermekek. A jogszabály 1 gyermek esetén 4, 2 gyermek esetében 8, míg 3 gyermeknél 10 évet ad a feltételek teljesítésére, ami bizonyos esetekben akár szűkösnek is bizonyulhat.

Másrészről a megvásárolt/felépített ingatlanban kell élnie 10 évig életvitelszerűen a családnak, ráadásul a Magyar Állam erre az időszakra elidegenítési és terhelési tilalmat is jegyeztet be az ingatlanra. Ergo nem szedheti a család a sátorfáját bármikor, csak megszorítások árán adhatja el az ingatlant. A lakáscsere jöhet még szóba, ha nagyobb lakásba költözne a család. Ugyanakkor ehhez megfelelő önerőt is kell társítani, hiszen a kedvezmény összegét először egy letéti számlára be kell fizetni és azt csak az új lakás megszerzése, a terhek átjegyzése után utalják vissza.

Amennyiben nem sikerülne teljesíteni a gyermekvállalást (például válás miatt), vagy éppen eladná a család az ingatlant, akkor arra számíthat, hogy a támogatást teljes egészében, ráadásul a Ptk. szerinti késedelemi kamattal vissza kell fizetni. A 10 millió Ft-os CSOK esetén jegybanki alapkamat ötszöröse a büntetés.

A büntetőkamatot a folyósítás időpontjától kell számolni, addig az időpontig, amikor bejelentjük, hogy nem sikerült a vállalást teljesíteni. A Ptk. alapján a késedelmi kamatot pedig mindig a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat (ötszöröse) jelenti (tehát éves szinten féléves időszakokra számolják a késedelmi kamatot).

Jelenleg 0,9% az alapkamat, így annak az ötszörösét, vagyis 4,5%-ot szükséges alapul venni, ha 10 milliós CSOK-ot kell visszafizetni. Ugyanakkor vélhetően nem marad örökké ilyen alacsony az alapkamat sem, és amennyiben magasabb szintre emelkedik, az természetesen magasabb büntetőkamatot is eredményez.

Arra semmi esetre sem érdemes hajtani, hogy felvegyük a 10 millió forintos támogatási összeget úgy, hogy közben a feltételek teljesítését nem gondoljuk komolyan. Egy példa: ha 3 gyermekből 2 vállalását tudjuk teljesíteni a 10 év alatt, akkor 7,4 millió forinttal tartozunk az állam felé (hiszen a két gyermek után 2,6 milliót kaptak meg, ezt nem kell visszafizetni). Márpedig ez a jelenlegi 4,5%-ból kiindulva a büntető kamatokkal együtt 10,73 millió forintos visszafizetési kötelezettséget jelent (persze megjegyezzük, hogy az elmúlt 10 év jegybanki alapkamatát kell figyelembe venni).

A gyermekvállalás teljesülését szigorúan kezeli a jogszabály. A támogatás visszafizetése alól teljes mértékben még akkor sem adnak mentességet a szabályok, ha egészségügyi okokból nem teljesült a gyermekvállalás. Ugyanakkor méltányossági eljárás keretében részletfizetést, haladékot lehet kérni, bizonyos esetekben pedig a kamat, vagy a kötelezettség elengedését. Tehát a megelőlegező CSOK jelentős kockázatokat is hordoz magában, amivel tisztában kell lenni, mielőtt valaki az igénylésre adná a fejét.

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra!

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés