CSOK: önerőként használva akár 33 millió Ft-ot is jelenthet

CSOK: önerőként használva akár 33 millió Ft-ot is jelenthet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-28 Frissítve: 2018-10-01
 

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt önerőként felhasználva és a maximális lakáshitellel kiegészítve összesen 33,1 millió Ft összeghez juthatunk új lakás vásárlásához. Hogyan működik, mik a buktatók és mit érdemes alaposan átgondolni? Gyakorlati tanácsok következnek.

A CSOK vissza nem térítendő állami támogatás a családok részére otthonteremtésre, melynek összege 600 ezer Ft-tól 10 millió Ft-ig terjedhet. A CSOK igényelhető már megszületett és jövőben megszületendő, „vállalt” gyermekek után is.

A fő kérdés: mikor számítanak önerőnek a CSOK milliók lakáshitel felvételénél?

Lakáshitel felvételénél elengedhetetlen, hogy a hiteligénylő önerővel (konkrét pénzügyi megtakarítással) rendelkezzen. Helyettesítheti-e az önerőt, az államtól kapott CSOK?

  • A már meglévő gyermekekre igényelt CSOK mindenképp önerőnek számít.
  • A vállalt gyermekekre kapott megelőlegező CSOK-ot csak a bankok egy része tekinti önerőnek.

Fontos kiemelni, hogy vállalt gyermekek esetén a CSOK visszafizetési kötelezettséggel jár, ha a gyermekek a következő években (4-10 év: részletek a CSOK oldalunkon) mégsem születik meg.

Az előzőekből egyenesen következik, hogy a bankok potenciális visszafizetési kötelezettségként tartják nyilván a CSOK-ot, ami így csökkenteni fogja a hiteligénylő által felvehető maximális lakáshitel összegét. Bizonyos bankoknál a 10 millió Ft-os, még meg nem született gyermekekre igényelt CSOK esetén 50 ezer Ft-os havi hiteltörlesztéssel hatásával lesz egyenértékű.

Hirdetés

Hirdetés

Egy konkrét példa

Nincs önerőnk, és friss házasokként vállalunk 3 gyermeket (a családi nettó jövedelme nettó 380 000 Ft). Új lakást tervezünk vásárolni, és szeretnék megkapni a 10 milliós CSOK-ot, valamint a 10 millió kamattámogatott CSOK-hitelt. Ezen kívül még lakáshitelre is szükségünk lenne. Mekkora az elérhető lakáshitel, mekkora a teljes összeg, amit támogatással együtt ingatlanvásárlásra lehet fordítani?

Az (október 1-től) érvényes szabályozás alapján 10 éves kamatrögzítés (kamatperiódus) esetén az igazolt jövedelem 50%-a fordítható hiteltörlesztésre. 380 ezer Ft-os jövedelem 50%-a 190 ezer Ft hiteltörlesztést engedélyez számunkra. Ezen összeget azonban csökkenti a CSOK-hoz kapcsolódóan „hiteltörlesztésként” figyelembe vett 50 ezer Ft-os összeg, így marad 140 ezer Ft-nyi tényleges hiteltörlesztési lehetőségünk a banki számításokban.

A legkedvezőbb kimenetel a 10 millió Ft-os kamattámogatott hitel felvétele (csak új lakáshoz és legalább 3 gyermek esetén elérhető), mely 56 000 Ft-os törlesztőt fog eredményezni (20 éves futamidővel). 140 ezer Ft-ot csökkentjük az 56 000 Ft-tal, így marad 84 000 Ft piaci hitel törlesztésére. 10 éves kamatrögzítés mellett (szintén 20 éves futamidőre) 13,1 millió Ft lakáshitelt fogunk tudni felvenni.

Összességében tehát a lakásvásárlásra rendelkezésre álló összeg: 10 millió Ft CSOK + 10 millió Ft kamattámogatott lakáshitel + 13,1 millió Ft normál lakáshitel, azaz 33,1 millió Ft.

Fentiekben egy szélső helyzettel számoltunk, a Bankmonitor.hu CSOK kalkulátorával kiszámíthatod, hogy számodra konkrétan milyen támogatási összeg és hitel felvétele lehetséges:

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban

Mire érdemes figyelni?

  1. Három gyermek vállalása komoly kihívásokat tartogathat. Akinek még nincs gyermeke, nehezen tudja előre felmérni, hogy mivel járhat. Éppen ezért fontos hangsúlyozni, hogy a 3 gyermek vállalása, és ezáltal a CSOK igénylése komoly, felelős döntés kell, hogy legyen.
  2. Azt is érdemes meggondolnunk, hogy ha eddig nem volt megtakarításunk, akkor a hiteltörlesztés nem fog-e gondot okozni számunkra. Ha legalább pár hónapon keresztül nem tudtunk pár ezer forintot sem félretenni havonta, vajon miből fizetjük majd a hitelünket?
  3. Azonban fontos azt megemlíteni, hogy a fenti eset nagyon speciális, ezért a bankok várhatóan nem a standard hitelbírálati folyamatok szerint fognak eljárni. Az ügyfelet a döntés előtt részletes kockázatelemzésnek vethetik alá.
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés