CSOK-ot igényelnél tetőtér-beépítésre? Van egy nem várt bökkenő!

CSOK-ot igényelnél tetőtér-beépítésre? Van egy nem várt bökkenő!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-07-18
 

Az ingatlanárak emelkedésével sok szülő próbál gyermeke családján úgy segíteni, hogy meglévő házuk emeletét vagy tetőteret átengedi a fiataloknak. Ott kisebb költséggel alakíthatják ki saját „önálló” lakásukat. De lehet ehhez vissza nem térítendő csok támogatást és csok hitelt igényelni?

Az emelkedő ingatlanárak miatt sokan kénytelenek elhalasztani a lakásvásárlást, de emellett az albérleti díjak is a fellegekben járnak. Mit tehetünk azért, hogy relatív alacsony költségekkel saját lakáshoz juthassunk? Erre a kérdésre született egyfajta megoldásként az a lehetőség, hogy költözzünk össze a szüleinkkel. Sokunknak még családi házban laknak a szülei, ahol emeletátalakítással vagy tetőtér-beépítéssel kialakítható lehet egy új, önálló lakóegység, ahova beköltözhetünk családunkkal együtt.

Egy többgenerációs ház jönne így létre, amely – ha jó a kapcsolat a rokonokkal – hosszú távon is jól működő közösséget hozhat össze. Természetesen ma egy ilyen átalakításnak is jelentős a költsége, de nem mérhető egy teljesen új ház felépítéséhez, vásárlásához.

Hirdetés

Hirdetés

Támogatások tetőtér-beépítéshez

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy gyermekeink után járó vissza nem térítendő támogatás. Ha van gyermekünk, vagy a párunkkal tervezünk babát, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy milyen és mekkora összegű támogatást tudnánk megigényelni. A tetőtér-beépítés azonban a CSOK szempontjából problémás: bizonyos esetekben új lakás kialakításának, míg más helyzetekben bővítésnek minősül. Egy új lakásra pedig akár több millió forinttal magasabb összegű támogatást is kaphatunk, mint egy bővítésre.

Ha kettő vagy több gyermekünk van, akkor már lényeges, hogy új lakásnak vagy bővítésnek minősülnek-e a munkálatok. Ahhoz, hogy új lakáscélról beszélhessünk az szükséges, hogy külön albetéten, önálló közművekkel, külön bejárattal rendelkező lakóegység jöjjön létre. Ezek mellett azonban van egy igencsak meglepő feltétel is: tetőtér-beépítéssel, emeletráépítéssel legalább kettő a fenti feltételeknek megfelelő új ingatlannak kell létrejönnie.

A jogalkotónak szándéka ezzel a kitétellel az lehetett, hogy a támogatást nagyobb társasházak tetőterének beépítésére használják fel az emberek.

Így viszont a családunk nem lesz jogosult az új lakáscélhoz kapcsolódó magasabb CSOK összegére akkor. Sőt a bővítési támogatást se tudjuk igénybe venni, hiszen nem jön létre új ingatlan, a meglévő háznak pedig nem mi vagyunk a tulajdonosai.

Bankmonitor tipp

Megoldást jelenthet, ha a családi ház tetőterében két új külön helyrajzi számon szereplő lakást alakítunk ki. Ebből a CSOK feltételeinek megfelelő egyik lakás kerülne a mi birtokunkba, míg a másik maradhat a szüleink tulajdona. Ez persze költségesebb beruházás, de az is lehet, hogy az adott ház esetében nem is kivitelezhető, ám ennek ellenére érdemes ezt a lehetőséget is számításba venni a döntésünk során.

Ha építkeznél, vagy meglévő ingatlanod bővítenéd, de a költségekre nem elég a meglévő megtakarításod, akkor használd a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorát. Ennek segítségével megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés