CSOK Plusz: mi történik, ha csak részben teljesül a gyerekvállalás?

CSOK Plusz: mi történik, ha csak részben teljesül a gyerekvállalás?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-28
 

A CSOK Pluszt csak akkor lehet igénybe venni, ha gyermeket vállalunk, ám a maximális összeg meghatározásánál a meglévő és vállalt gyermekek együttes számát veszik alapul. De mi történik akkor, ha csak részben teljesül a gyermekvállalás?

A CSOK+ egy igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású támogatott lakáshitel. A kedvezményes kölcsön kihasználásának feltétele, hogy gyermeket kell vállalnunk, enélkül nem is igényelhetjük a támogatást. Ebből a szempontból az sem számít, hogy az igénylés előtt volt-e már babánk.

Ugyanakkor a maximálisan felvehető összeg kiszámításánál már a meglévő és vállalt gyerekek együttes száma a fontos:

  • Ha egy gyermekkel tervezünk, akkor legfeljebb 15 millió forint lehet a kölcsön összege.
  • Ha a vállalt és meglévő gyerekek együttes száma kettő, akkor legfeljebb 30 millió forint lehet a kölcsön összege.
  • Ha a vállalt és meglévő gyerekek együttes száma legalább három, akkor legfeljebb 50 millió forint lehet a kölcsön összege.

Mivel gyermeket vállalni kötelező, ezért az egy gyermekes opció csak vállalt babával működhet. Viszont a két gyermek kijöhet úgy is, hogy kettőt vállalunk, valamint úgy is, hogy egy meglévő babánk mellé még egyet szeretnénk.

De mi történik akkor, ha nem születik meg a vállalt baba? Ebben az esetben a kölcsönre kapott kamattámogatást vissza kellene fizetni, méghozzá büntetőkamattal növelten. A büntetőkamat a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt értékének felel meg.

Egy 26 millió forint összegű támogatott hitel esetében 4 év után akár bőven 5 millió forint fölé is hízhat az egy összegben visszafizetendő összeg. Arról nem is beszélve, hogy a jövőben a kamattámogatás megszűnésével a havi törlesztőrészlet is érdemben megemelkedne, mivel a kamattámogatás a határidő lejáratával megszűnik. (Azért 26 millió forinttal számoltunk, mert eddig ez az átlagos hitelösszeg a CSOK Plusz esetében.)

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik akkor, ha csak részben teljesülne a gyermekvállalás

De mégis mi történik, ha részben teljesülne a gyermekvállalás? Ebben az esetben hogyan számolnak a meglévő gyermekekkel? A CSOK Pluszról szóló kormányrendelet erről az alábbiakat tartalmazza:

Ha a házaspár a gyermekvállalásra a szerződésben meghatározott határidőig a gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy a kamattámogatás a határidő lejártát követő naptól megszűnik, és az igénybe vett kamattámogatás összegét, csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után a szerződés megkötésekor hatályos jogszabályi rendelkezések szerint járó kölcsön összegéhez kapcsolódó kamattámogatás összegével, a kamattámogatás igénybevételének napjától számított, a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal megemelt mértékének megfelelő kamattal növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 120 napon belül – vissza kell fizetniük. A gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni akkor is, ha a magzat a 12. várandóssági hét betöltését követően elhal vagy halva születik, vagy ha a házastársak egyike elhunyt.

Vagyis a gyermekvállalás részbeni teljesítése esetén a büntetést nem kell teljes egészében megfizetnünk – csak a nem teljesült gyermekre járó kamattámogatást kell visszafizetni büntetőkamattal növelten -, ráadásul ezen számítás során a meglévő gyerekeket is figyelembe veszik.

Nézzük meg ezt egy példán keresztül: tegyük fel, hogy egy meglévő gyermek mellé vállaltunk még kettőt és felveszünk 50 millió forint CSOK Pluszt, de a 8 éves határidő lejáratáig csak egy gyermekünk születik. Ebben az esetben az egy meglévő és egy vállalt gyermekre járó maximum 30 millió forint kölcsönösszegre jogosan kaptunk kamattámogatást, vagyis visszafizetni „csak” a jogtalanul igénybe vett 20 millió forintra járó – a teljes 50 millió forint és a jogos 30 millió forint különbözete – támogatást kellene visszafizetni.

Mekkora kölcsönösszeg után kell büntetést fizetni CSOK+ esetében?
Fontos, hogy a meglévő gyermekek a határidő lejáratakor csak akkor számítanak, ha a született legalább egy vállalt baba a határidő végéig. Ha nem születik egyetlen baba sem, akkor a meglévő gyerekek számától függetlenül a teljes kölcsönösszegre jutó kamattámogatást vissza kell fizetni büntetéssel növelten. Ez érthető, hiszen az egész CSOK Plusz alapja a gyerekvállalás, ha nem érkezik új baba, akkor nem teljesül a támogatott kölcsön egyik alappillére.

A CSOK+ mindettől függetlenül egy nagyon komoly segítséget tud jelenti a családok lakásvásárlásánál, építkezésénél. Érdemes a Bankmonitor kalkulátorát használnod, amely megmutatja, hogy egy piaci kölcsönnel szemben mekkora előnyt jelenthet a konstrukció. Fordulj szakértőnkhöz, akivel meg tudod beszélni a támogatáshoz kapcsolódó előírásokat, elvárásokat. Szakértőnk abban is tud segíteni, hogy milyen esetben kérheti vissza az állam a támogatást és annak mekkora lehet az összege.

CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy 2024-től mennyivel jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

De ne aggódj, megtaláljuk a megoldást!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés