Csökkentsd az iskolakezdés költségeit egészségpénztári számlával!

Csökkentsd az iskolakezdés költségeit egészségpénztári számlával!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-30
 

Csökkentsd az iskolakezdés költségeit! Használd ki az egészségpénztári számlát, és igényelj akár 20%-os állami támogatást gyermekenként, a megfelelő kiadásokra.

Az iskolakezdés minden évben komoly anyagi terheket ró a családokra, különösen, ha több gyermek iskoláztatásáról van szó. Sokan nem tudják, de az egészségpénztári számlák lehetőséget kínálnak arra, hogy a szülők részben vagy akár teljesen fedezzék az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásokat, miközben jelentős állami támogatást is igénybe vehetnek.

Használd ki az SZJA visszatérítést!

Az egészségpénztári számla egy olyan megtakarítási forma, amely lehetővé teszi, hogy a befizetett összegeket meghatározott célokra, például az iskolakezdési költségek fedezésére használjuk fel. Az állam évente 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítést is biztosít a befizetések után, amelynek maximális összege 150 ezer forint. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például 200 ezer forintot fizet be egy évben, akkor akár 40 ezer forintnyi állami támogatást is kaphat.

Hirdetés

Hirdetés

Milyen kiadások számolhatók el?

Az egészség- és önsegélyező pénztárakról szóló jogszabály értelmében azok vehetik ezt igénybe, akik családi pótlékra jogosultak egy köznevelésben vagy szakképzésben részt vevő tanuló után. Az elszámolható kiadások közé tartoznak az olyan tételek, amelyeket a szülők a tanuló számára vásárolnak.

  • Tankönyvek és taneszközök: Minden, ami szükséges a tanuláshoz, a füzetektől a különféle iskolai eszközökig.
  • Gyermekruházat: Iskolai egyenruhák, sportfelszerelések és egyéb szükséges ruházat.
  • Tandíj: 25. életévét még be nem töltött, államilag elismert felsőoktatási intézményben hallgatói jogviszonnyal rendelkező természetes személy tekintetében kifizetett tandíj, térítési díj, kollégiumi díj és albérleti díj.
Fontos
Az iskolával kapcsolatosan elszámolható kiadások éves összege gyermekenként nem haladhatja meg a tárgyév első napján érvényes havi minimálbért, azaz 2024-ben a 266 800 forintot. Ha valaki idén pontosan 200 ezer forintot fizet be, ő a következő évben 40 ezer forint állami támogatást (SZJA-jóváírást) kaphat az egészségpénztári számlájára.

Mire kell figyelni?

Annak érdekében, hogy a támogatás igénybe vehető legyen, fontos, hogy az elszámolható kiadásoknak legfeljebb 15 nappal a tanév kezdete előtt vagy 15 nappal annak vége után kell keletkezniük. A számla kiállítása után 120 nap áll rendelkezésre a benyújtásra. Emellett csak azok a befizetések használhatók fel, amelyek már legalább 180 napja a számlán vannak, ezért érdemes előre tervezni a befizetéseket.

Összegzés

Az egészségpénztári számlák nemcsak az egészségügyi kiadások, hanem az iskolakezdési költségek terén is komoly segítséget nyújtanak. A szülők számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy gyermekenként akár 266 800 forintnyi kiadást fedezzenek, és ezzel egyidejűleg 20%-os állami támogatást is igénybe vegyenek. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik már előre gondoskodnak a tanévkezdés pénzügyi terheiről, és tudatosan tervezik meg kiadásaikat.

Gondoskodj időben gyermeked
biztos jövőjéről!
Ft
Bankmonitor
0 Ft
0 év alatt
ennyit tudsz megtakarítani gyermeked számára
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi megtakarítása gyermekednek?
  • Hogy melyik számotokra a megfelelő megoldás?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés