Csúcson a svájci frank! Így menekülhet a devizahiteles

Csúcson a svájci frank! Így menekülhet a devizahiteles
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-03-01 Frissítve: 2020-04-06
 

Az ukrajnai zavargások miatt éves csúcsra erősödött a svájci frank az euróval és emiatt a forinttal szemben is. Megijedtek a befektetők és igyekeztek a feltörekvő piacokon lévő befektetéseik egy részétől megszabadulni és pénzüket biztonságos helyre menekíteni. De mit tehet ilyen helyzetben egy devizahiteles?

Mi a kapcsolat Ukrajna és a devizahitel között?

Nap, mint nap hallunk az ukrán helyzetről. Tüntettek, lőttek, elzavarták a kormányt, államcsőd felé tart az ország. Az ilyen hírek mellett természetesen nem mennek el a befektetők. Megijedtek, hogy az ukrán betegség fertőző lesz és a bizonytalanság, a nehézségek más országokra is átterjednek. Teljesen logikus, hogy ilyen helyzetben kerül, amibe kerül, megszabadulnak az általuk bizonytalannak ítélt országokban lévő befektetéseiktől. Emiatt gyengült a napokban a magyar forint és esett az OTP részvények árfolyama is.

A bizonytalan piacokról kivont pénzzel azonban kezdeni kell valamit, biztonságba kell azt helyezni. Vannak olyan befektetések, mint az arany, a svájci frank, vagy éppen az amerikai államkötvény, amelyek ilyen
biztonságos befektetésnek számítanak. Ezekbe akkor is hajlandóak pénzt tenni a befektetők, ha nem sokat keresnek. A napokban is ez történt.

Az ukrán belpolitikai válságtól megijedt befektetők venni kezdték a svájci frankot. Az alpesi deviza ennek hatására drágulni kezdett, aminek persze a svájci frankban eladósodott magyar devizahitelesek nem örülnek. Szembe kell nézniük ugyanis azzal, hogy a forint gyengülése és a svájci frank erősödése miatt törlesztő részleteik emelkedni kezdenek.

arfolyamgat20140301
Mit lehet ilyenkor tenni?

Pont az ilyen helyzetek hatásainak csökkentésére lehet jó megoldás az árfolyamgát. A rendszerbe történő belépést azonban még mindig nagyon sokan csak fontolgatják. A jelenlegi árfolyam azonban már megkönnyítheti a döntésünket.

Ki is léphet be?


Bárki igénybe veheti a programot, akár ingatlanfedezetes szabad felhasználású, akár lakáscélú hitelt vett fel. Nem számít, ha 90 napon túli tartozásunk van. A belépés pillanatában a hátralékot annak minden járulékával (késedelmi kamat, büntetés, stb.) azonnal a gyűjtő számlára teszik át. A svájci frank alapú hiteleknél 180 Ft-os, az euró alapúaknál 250 Ft-os, míg a japán jen alapú hiteleknél 2,5 Ft-os árfolyamon fogunk törleszteni.


Ha most állsz hitelfelvétel előtt és megnéznéd mire számíthatsz, használd kalkulátorunkat!


Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Az éppen aktuális és a rögzített árfolyam közti különbségre eső kamatrészt nem kell megfizetnünk, hiszen ezt fele-fele arányban a bank és az állam átvállalják. A különbözet tőkerésze kerül a gyűjtőszámlára, ami természetesen kamatozik. A kamat mértéke az 5 éves időszak alatt megegyezik a három havi BUBOR-ral, ami jelenleg 2,75%. Lejárat után pedig az eredeti hitelcélunkkal azonos típusú forinthitel kamata lép be. 

Hogy
ne legyen aránytalanul magas törlesztőnk az 5. év után, azt is megkötik, hogy az új törlesztőrészlet nem lehet magasabb az utolsó rögzített árfolyamon számított törlesztő 115%-a, feltéve, ha másként nem nyilatkozunk. Ezzel párhuzamosan a gyűjtőszámlahitel futamidejét meg kell hosszabbítani, de csak ha van olyan adós, aki lejáratkor a 75. életévét még nem tölti be.

A jobb érthetőség kedvéért!

Legyen a
fennálló tartozásunk 50.000 chf, a hitelünk 2022. év végén jár le. A jelenlegi kamat+ kezelési költségünk 5,45 %, törlesztőrészletünk pedig 161.000 forint.Ha most
belépünk az árfolyamgátba, 113.400 forintot fogunk fizetni, ami kb. 48 ezer forintos csökkenést jelent az eddigi törlesztőnkhöz képest. 2017. június 30-ig – mivel ez az árfolyamgát lejárata – az állam és a bank által közösen átvállal 565.000 forintot, a gyűjtőszámlánk egyenlege pedig 1.310.000 forint. A fennálló tartozásunk 9.800.000 forint lesz, és a törlesztőnk megemelkedik 181.000 forintra.

Jelen pillanatban az árfolyamrögzítésnél kedvezőbb megoldást nem látunk, ezért ahogy azt már korábban is említettük, ne gondolkodjunk sokáig és ne várjunk a csodára. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés