Csúszik az átadása az új lakásodnak? Akár a csok-ot is bukhatod miatta

Csúszik az átadása az új lakásodnak? Akár a csok-ot is bukhatod miatta
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-10
 

A lakásprojektek sokszor akár fél éves, éves csúszásban is lehetnek jelenleg. Ez igen kellemetlen, hiszen ennyivel később költözhetsz be álmaid otthonába. De ennél sokkal többet is veszíthetsz: szélsőséges esetben a csok támogatás és ezáltal maga az adásvételi szerződés is kútba eshet.

Sok magyar csak családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és lakáshitel együttes igénylésével tud saját lakást vásárolni. A jelenlegi ingatlanárak mellett ugyanis a saját megtakarítás sokszor már nem elégséges egy ingatlan megvásárlására. Szerencsére az alacsony hitelkamatok és az elérhető lakástámogatások – legalább részben – orvosolni tudják ezt a problémát.

Az új építésű lakásoknál érhető el jelenleg a legnagyobb összegű csok támogatás – 3 gyermek esetén 10 millió forint – a magasabb árak miatt azonban sokszor ezen ingatlanok megvásárlásához szükséges a legnagyobb összegű lakáshitel is.

Hirdetés

Hirdetés

Mi történik, ha megcsúszik az átadás?

Számos építkezés, projekt azonban megcsúszott az utóbbi időben, ez pedig komoly problémát okozhat a csok támogatás és a lakáshitel szempontjából is. Hiszen a hitel- és támogatási szerződésed aláírását követően van egy meghatározott időszak, amelyen belül az összeget a pénzintézet rendelkezésre tartja. Kvázi ezen időpontig hajlandó kifolyósítani az pénzt számodra. (Jellemzően a hitelszerződés a lényeges ebből a szempontból, ugyanis a bankok ott szigorúbb szabályokat alkalmaznak – 90 naptól, akár 1,5 évig is terjedhet a lehívási időszak – , mint a támogatásnál.)

Ha ezen időszakon belül nem lett folyósítva a hitelösszeg, akkor a kezdeményezheted a rendelkezésre tartási időszak meghosszabbítását.(Ez szerződésmódosítás keretében történhet meg, melyhez a bank hozzájárulása is szükséges.)

Ha nem ad hosszabbítást a pénzintézet, vagy a projekt az új határidőn belül sem készült el, akkor bizony felmondásra kerülhet a hitelszerződésed, ami viszont a támogatási szerződés megszűnését is eredményezheti.

Mi történik, ha folyósítás nélkül megszűnik a csok szerződés?

Gondolhatnád, hogy nem olyan vészes – a körülményekhez képest persze – a helyzet: újra megigényelhetnéd a lakáshitelt – akár a korábbi banktól – és a csok támogatást. A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, ugyanis az újabb csok igényléssel komoly gondok lehetnek.

Vélhetően már eltelt az adásvételi szerződés aláírásától számítva 180 nap, márpedig csok támogatást ezen határidőn belül lehet igényelni. Ez még orvosolható azzal, hogy az adásvételi szerződést felbontják a felek és újat kötnek, azonban már ez is nehézkesnek tűnik.

Sőt, számos bank szerint az aláírt támogatási szerződés miatt már akkor sem lehet újabb csok-ot igényelni – legalábbis ugyanazon gyermekekre -, ha az első szerződés alapján nem is történt folyósítás. Vagyis akár a teljes csok összegét el lehet veszíteni a szerződések felbontása miatt.

Bankmonitor tipp:

  • Újépítésű lakás vásárlása esetén érdeklődj sűrűn a projekt állapotáról, a várható átadási időről és a lehetséges csúszásokról.
  • Ha csok támogatást és hitelt is igényelnél, akkor a bankválasztásnál – a kondíciók mellett – fontos szempont lehet a rendelkezésre tartási idő hossza is.
  • Érdemes előzetesen érdeklődni, hogy mi a bank eljárása abban az esetben, ha a határidők lejárnak.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés