Devizás befektetések: ahol minden forint számít!

Devizás befektetések: ahol minden forint számít!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-23
 

A svájci frank özönvízszerű erősödése rendesen felkavarta a befektetések egyébként sem állóvízét. Ilyen mértékű devizamozgások után tűnik igazán hasznosnak, ha valaki nem csak egy pénznemben (praktikusan forintban) fektet be. Több száz devizás alap hozamát néztük meg és az eredmények magukért beszélnek: a forintra átszámolt hozamuknak olykor teljes egészét a forint árfolyam gyengülése adta!

Forint megtakarítás

Bizonyos pénzügyi vagyon felett pénzügyileg mindenképpen racionális döntés a megtakarítások devizális megosztása. Régi mondás: az is egy devizális kitettség, ha nincs devizád. Ilyenkor a forint értékétől függ a teljes vagyonod. Ha a forint jelentősebben gyengül, akkor bizony a megtakarításod devizában kifejezett értéke is csökken (kevesebb külföldi nyaralásra/síelésre elegendő). Ennek kivédésére érdemes a vagyonunk egy részét devizában tartani. Ám a devizára kapott kamatok alacsonyabbak még a magyar betéti kamatoknál is! Mi lehet a megoldás? A legkönnyebben befektetési alapokhoz férhetünk hozzá, amivel megvalósíthatjuk a devizális megosztást.

Devizás befektetési alapok

Először is különítsünk el két fogalmat. A devizás befektetési alapok abban különböznek a forintos társaiktól, hogy devizában van kifejezve az értékük és devizáért vásároljuk meg őket. A forintért vásárolt alap is fektethet devizába vagy devizában nyilvántartott befektetésbe. Viszont ezen befektetések aktuális értékét forintra váltja az alapkezelő és úgy mutatja ki az alap teljesítményét. Ezzel szemben a devizás befektetési alap (mondjuk egy eurós) minden befektetését az adott devizára (példánkban euróra) váltják át. Most ez utóbbi alapok teljesítményét vettük górcső alá. Három devizanemet (eurót, dollárt és frankot) és három befektetési alap kategóriát vizsgáltunk meg. Összességében több száz alap teljesítményét foglaltuk össze a következő táblázatban:

A számok jól tükrözik, hogy miért érdemes a portfóliónkban devizát is tartani. A forint árfolyama az év utolsó napjához képest euró ellenében több, mint egy százalékot, dollár ellenében 6%-ot, míg frankkal szemben majdnem 20%-ot gyengült! Ha a devizás alapunk nem hozott semmit (esetleg még negatív tartományban is van) a forintban számolt hozamunk sokszor még így is két számjegyű lesz!

Ám foglalkozzunk egy picit a devizában elért hozamokkal. Euróban az év eleje óta az általunk vizsgált minden befektetési kategóriában pozitív hozamokat láthatunk. Kiváltképpen a részvényalapok állnak időarányosan kiválóan. A kötvény alapok év elejei teljesítménye sem lebecsülendő. Főként, ha összehasonlítjuk az euróra vonatkozó 0,05%-os alapkamattal. Dollárban és frankban már nem ilyen egyértelmű, hogy az alapok pozitív hozamot nyújtanak. Ezekben a devizákban jegyzett részvényalapoknál negatív átlagos hozamot láthatunk (ami adódhat, ezen devizák erősödéséből is.) Érdemes megemlíteni, hogy dollárban az átlagos kötvényalap zérus teljesítményt nyújtott (egyik oka, hogy a dollár alapkamata 0,25%, illetve lehetett hozamemelkedés is). Frank kötvényhozamokat valószínűleg a további kamatcsökkenés húzhatta pozitívba (a frankra vonatkozó alapkamat az tavalyi évben 0%-ról -0,25%-ra csökkent, majd idén -0,75%-ra!).

Deviza választása

A fentiek alapján látható, hogy megéri az alacsonyabb hozamot nyújtó, de erősödő devizában tartani megtakarításaink egy részét. És melyik devizát érdemes választani? Mindig mást! Egy időben az eurónak állt a zászló, de az utóbbi időben a dollár erősödött. Aztán kinyitották a gátat a franknál és mindenkit lekörözött néhány óra alatt. A devizák mozgásának előrejelzése egy külön szakma, ráadásul akkor is történhetnek olyan meglepetések, mint ami a frankkal történt. A megoldás, hogy a vagyonunk egy részét több devizára osztjuk. Erre a nagy devizák alkalmasak, mint a dollár, euró, frank, font, esetleg a jen. De természetesen, ha elég nagy tőkéről beszélünk spekulatív célzattal kisebb helyi valutákat is be lehet venni a portfóliónkba.


1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés