Devizás befektetések bizonytalan forint esetére

Devizás befektetések bizonytalan forint esetére
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-08-18
 

Nem csak a forint árfolyama, hanem a forint befektetésekkel elérhető hozamok is sokat estek az elmúlt időszakban. Egyre több olyan hangot hallunk, ami szerint forintban már nem is érdemes megtakarítani, és devizában kell tartanunk a pénzünket. Ám amíg az elmúlt egy évben dollárban magasabb volt az infláció, mint a kockázatmentes hozam, addig forintban reálhozamot lehetett elérni. Mi a helyzet az eurós, vagy dolláros befektetésekkel? Utána jártunk!

Miután a múlt héten 315 felett is járt az euró-forint kurzus, ismét előkerült az örökzöld téma: forintban, vagy devizában érdemes befektetni? Jövőbe látó varázsgömbünk nekünk sincs, ám a lekötött betétek és az állampapírok kamatát előre ismerjük. A befektetési alapokkal már nehezebb dolgunk van: ott csak múltbeli adatokra támaszkodhatunk.

befhozamoktabla20140813

Biztos hozamok

Táblázatunkból kitűnik, hogy az általunk vizsgált befektetésekből mindenhol a forint áll az élen (részvényalapokat kivéve). A lekötött betétek és az állampapírok esetében majd 2%ponttal magasabb hozamot kapunk forintban, mint devizában a következő évre. Természetesen a hozamokat mindig az adott deviza pénzromlási ütemével (infláció) érdemes összehasonlítani. Ezek alapján már jól látható, hogy várhatóan lekötött betétekkel már sem euróban, sem dollárban, sem forintban nem lehet majd reálhozamot elérni. Nem véletlen, hogy külföldön már évekkel korábban népszerűek lettek a befektetetési alapok.

Kockázat nélkül nincs nyereség

A befektetési alapoknál nem tudjuk előre, hogy mennyit fognak hozni. Csak múltbeli adatokra támaszkodhatunk. Viszont a múltbeli adatokat már össze tudjuk vetni a már ismert inflációs adattal. Ezek alapján elmondható, hogy a dollár pénzpiaci alapot leszámítva minden esetben infláción felüli hozamot, azaz reálhozamot lehetett elérni. A legnagyobb különbség mégis az abszolút hozamú alapok teljesítményei között látszódik. Ez a pozitív különbség a forintos abszolút hozamú alapok javára több okra is visszavezethető. Először is az abszolút hozamú alapok célkitűzése az, hogy a kockázatmentes hozamokat túlszárnyalják. Elég csak egy pillantást vetnünk a különböző devizanemek lekötött betéti hozamaira, máris látjuk, hogy forintban magasabb hozamszintet kellett legyőzniük az alapkezelőknek. Másodsorban pedig az abszolút hozamú alapok kis hazánkban igen népszerűek, egyéb devizanemben nincs akkora kínálat belőlük. Külföldön inkább a kockázatosabb hedge fund-ok dívnak.

Érdekes tény, hogy a részvényalapoknál a legjobb hozamot a dollárban jegyzett alapok érték el. Ám ha mellé tesszük az inflációt (és a reál hozamot figyeljük), már újra a forint alapok ugranak az élre, míg az eurós részvényalapok jelentősen lemaradva a lista legvégén kullognak.

Devizában fektetnél be? Használd kalkulátorunk és találd meg a leginkább hozzád illő alapot!


1

Forint árfolyama

forintarfolyam20140813_v3

Sokan a fentiekre rávágják, „Jó-jó, de közben annyit gyengült a forint, hogy megéri devizában megtakarítani!”. Az elmúlt egy évben valóban 5%-ot gyengült a forint. Ebből viszont le kell vonni a váltás költségeit, ami 2-4%-ot tehet ki (vételi és eladási árfolyam különbözete, esetleges tranzakciós illeték). Máris ott vagyunk, hogy ebből az 5%-os gyengülésből mindössze 1-2%-ot tudunk megfogni. Ráadásul egy lokális mélyponton áll a forint árfolyama, ami ugyan nem zárja ki, de kisebb a valószínűsége egy ugyanilyen mértékű forint gyengülésnek. Ráadásul, mint láthattuk, egyáltalán nem volt rossz döntés az elmúlt egy évben forintban megtakarítani: a hozamok szinte minden soron magasabbak voltak, mintha devizában fektettünk volna be.

Azonban azt még mi sem tudjuk, hogy mit hoz majd a jövő. Akik tartanak a forint árfolyamának kedvezőtlen változásától és van akkora megtakarításuk, hogy célszerű megbontani több befektetés között, akkor pénzük egy részét érdemes devizában tartani. Ezzel már is tettek egy újabb lépést a misztikusan hangzó diverzifikáció felé. Pedig ez utóbbi nem más, minthogy ne tegyünk fel mindent egy lapra. Osszuk meg a pénzünket a különböző befektetési lehetőségek, pénzintézetek, és devizák között. Ha így járunk el, akkor nagyon sok piaci szituációra felkészültnek mondhatjuk majd magunkat. De ne feledjük, a biztonságnak is ára van! Méghozzá a feláldozott hozam, ami jelen esetben a forintban elérhető magasabb hozamokat jelenti.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés