Diploma nélkül mennyi nyugdíjra számíthatsz? Íme a friss számok!

Diploma nélkül mennyi nyugdíjra számíthatsz? Íme a friss számok!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-10-04
 

A Bankmonitor megvizsgálta, mekkora állami nyugdíjra számíthatnak a ma 40 éves magyar dolgozók. Az eredmények lesújtóak: diploma nélkül szinte esélytelen jó nyugdíjat kapni!

A KSH által közölt friss kereseti adatok alapján a Bankmonitor kiszámolta, mekkora nyugdíjra számíthatnak Magyarországon a különböző iskolai végzettségű emberek. Akinek van diplomája, ő a jelenlegi átlagnyugdíjat (233 ezer forintot) akár jócskán meghaladó juttatást kaphat. Azonban alacsonyabb végzettség esetén gyakran tragikusan alacsony nyugdíjra kell számítani…

Mesterdiplomával már nettó 700 ezret lehet keresni!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2023-ban az alábbiak szerint alakult a havi nettó átlagkereset (kedvezmények nélkül) a különböző végzettségű csoportokban:

  • Egyetem vagy mesterképzés: 700 ezer Ft
  • Főiskola vagy alapképzés: 475 ezer Ft
  • Érettségi: 348 ezer Ft
  • Szakmai végzettség érettségi nélkül: 295 ezer Ft
  • 8 általános vagy kevesebb: 233 ezer Ft.

Látható, hogy a magasabb iskolai végzettség egyértelműen több fizetést eredményez. Ráadásul rendkívül nagyok az egyenlőtlenségek: tavaly a mesterdiplomások éppen háromszor annyit kerestek, mint a legfeljebb 8 általánossal rendelkezők.

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora nyugdíjra számíthatnak a ma 40 éves dolgozók?

A Bankmonitor egyszerű nyugdíjkalkulátorával bárki kiszámolhatja, hogy adott életkor, végzettség és nettó kereset alapján reálisan mekkora összegű állami nyugdíjra számíthat. A KSH adataiból kiindulva most megnéztük, hogy várhatóan mennyi lesz a nyugdíjuk azoknak az embereknek, akik ma 40 évesek, és pont a végzettségüknek megfelelő átlagbért viszik haza.

Mekkora állami nyugdíjra számíthatnak a ma 40 éves dolgozók, a legmagasabb iskolai végzettségük szerint?

A kapott eredményekből az is kiderül, hogy 65 éves korban várhatóan mennyivel csökken majd az emberek nettó jövedelme. Például a mesterdiplomások a 700 ezer forintos fizetésük helyett „csak” 391 ezer forintos nyugdíjra számíthatnak, vagyis elveszítik a bevételük 44%-át.

Hasonlóképpen az érettségivel rendelkezők a 348 ezer forintos fizetésük után mindössze 213 ezer forint állami nyugdíjban részesülhetnek, ami 39%-os jövedelemkiesést jelent egyik napról a másikra.

Ötlet
Számold ki a kalkulátorral, hogy mennyi állami nyugdíjra számíthatsz!
 
Mennyi nyugdíjad lesz?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
Várható havi
nyugdíjad
0 Ft
-tal kevesebb, mint a
jelenlegi jövedelmed
A részletes eredményeidet emailben fogjuk elküldeni számodra!
Szeretnéd megtudni:
  • Hogy tudod pótolni a kieső összeget?
  • Hogy milyen nyugdíj előtakarékossági megoldás a legkedvezőbb számodra?
  • Hogy az állam mennyivel járulhat hozzá a megtakarításaidhoz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Kérd részletes eredményeidet emailben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Egy utolsó kérdés

Mi segítene neked a legjobban?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

Mit tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld a nyugdíjkatasztrófát?

Habár a magyarok nagy többsége az állami nyugdíjrendszertől várja az időskori megélhetés biztosítását, sajnos egyre kevesebben lesznek azok, akik kielégítő összegű nyugdíjat kaphatnak ebből a forrásból. Hiszen a társadalmunk fokozatosan elöregszik, azaz egyre kevesebb adófizetőnek kell eltartania egyre több nyugdíjast. Emiatt az állami nyugdíj sokak számára csak borzalmasan alacsony jövedelmet tud majd biztosítani, míg a zsíros nyugdíj kevesek kiváltsága lesz.

Azonban ez a probléma részben egyénileg is orvosolható! Hiszen az időseknek nem csak az állami nyugdíjból származhat jövedelmük: legalább ennyire fontosak az aktív korban felépített kiegészítő jövedelemforrások is. Sokan egy kiadott lakásban látják az időskori anyagi biztonság garanciáját, míg mások a pénzügyi megtakarításokat részesítik előnyben.

Az országos statisztikák szerint a nyugdíjmegtakarítással rendelkezők havonta jellemzően 20 ezer forint körüli összeget fizetnek be a megtakarítási számlájukra. Ez az összeg – kezdő életkortól függően – akár több tízmillió forintos nagyságrendű vagyont is eredményezhet mai értéken, azaz inflációval korrigálva. Aki például 30 éves korától 65 éves koráig félretesz havi 20 ezer forintot, ő mai értéken akár 20,2 millió forinttal (!) mehet majd nyugdíjba. Ebből az összegből pedig jelentős plusz jövedelemre tehet szert, és nem kell drasztikusan csökkentenie az életszínvonalán az alacsony állami nyugdíj miatt.

Kalkulálj
Kíváncsi vagy, reálisan mennyi lesz az állami nyugdíjad? A Bankmonitor nyugdíjkalkulátorával kiszámolhatod!
Hirdetés
Hirdetés