Döntött a kormány: 2022. június végéig meghosszabbítják a moratóriumot

Döntött a kormány: 2022. június végéig meghosszabbítják a moratóriumot
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-09-13 Frissítve: 2021-09-15
 

A kormány mai bejelentése alapján 2022. június végéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot az arra rászoruló csoportok számára. Ezzel a pénzügyi nehézségekkel küzdők továbbra is mentesülnek törlesztőrészletük megfizetése alól. Lássuk a bejelentés részleteit!

A hitelmoratóriumba belépőknek 2020. március 18-tól nem kell törleszteniük a hitelüket. A lehetőség jövője bizonytalan volt egészen mostanáig: Varga Mihály bejelentette a moratórium további sorsát.

Meghatározott csoportoknak 2022. június végéig elérhető marad a moratórium

A hitelmoratóriumot a rászoruló csoportok számára meghosszabbítják egészen 2022. június végéig. Az érintett csoportok az alábbiak lennének:

  • Nyugdíjasok
  • Gyermeket várók, nevelők
  • Közmunka programban részt vevők
  • Akiknek csökkent a jövedelme az előző évhez képest
  • Azon vállalkozások, amelyek bevétele 25 százalékkal csökkent az előző évhez képest

Az MNB becslése alapján a jelenleg moratóriumban lévő adósok 70 százaléka érintett lehet a hosszabbítással kapcsolatban: ennyien nevelnek gyermeket, csökkent a jövedelmük vagy a nyugdíjasok. A jelenleg szüneteltetett hiteleknek legalább ekkora részére lehetne kérni a moratórium hosszabbítását. (Ezen csoportok mellett még a közfoglalkoztatottak lehetnek érintettek a szüneteltetés kitolásával kapcsolatban.)

Hirdetés

Hirdetés

Nem automatikus a moratórium meghosszabbítása

Az érintettek számára a moratórium hosszabbítása nem lesz automatikus. Nyilatkozni szükséges mindenkinek a saját bankjánál abban az esetben, ha továbbra sem szeretnék fizetni havi törlesztőrészletüket. Arról jelenleg nincs információ, hogy ezt a kérelmet milyen formában lehet majd leadni az egyes pénzintézeteknél.

A törlesztés szüneteltetését mindenki számára meghosszabbítják október végéig annak érdekében, hogy az érintetteknek legyen elég idejük a hosszabbítási nyilatkozat megtételére.

Az is érdekes kérdés lehet, hogy bevételcsökkenést, jövedelemkiesést hogyan kell majd értelmezni. A jövedelemváltozást 2020-hoz, vagy 2019-hez képest fogják nézni? Előbbi esetben ugyanis sokan már bevételnövekedést tapasztalhatnak úgy, hogy jelenlegi jövedelmük még mindig nem éri el a járványt megelőző szintet.

Milyen pénzügyi hatása lehet a hosszabbításnak?

Vegyünk példaként egy lakáshitelt, melynek a fennálló tartozása 8 millió forint, a hátralévő futamidő pedig 10 év (120 hónap) volt 2020. márciusában, a moratórium kezdetén. A kamat nagysága 5%, a havi törlesztőrészlet pedig 84 800 forint volt.

27 hónapig nem kell fizetnie semmit annak az adósnak, aki 2022. június végéig élne az újabb hosszabbítással. Ezért cserében a törlesztőrészletek száma 134-re emelkedne, azaz a szüneteltetést követően még ennyi hónap telne el a kölcsön lejáratáig. (Vagyis 14 darabbal nőne a tölresztőrészletek száma.)

Emiatt a teljes visszafizetendő összeg is megemelkedne: 10,1 millió forintról 11,3 millió forintra. Ez összességében 11,5 százalékos emelkedést jelentene az eredeti állapothoz képest. A magasabb kamatú kölcsönnél pedig ez a hatás még nagyobb lenne: egy személyi kölcsön esetében a teljes visszafizetés akár 30 százalékkal is megemelkedhet.

Éppen ezért a Bankmonitor szakértői azt javasolja, hogy minden érintett alaposan gondoljon el a szüneteltetés hosszabbításáról. Érdemes lehet a fizetést megkezdeni azoknak, akik a törlesztőrészletet már gond nélkül rendezni tudják.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés