Drága a lakáshiteled? Nézd meg, van-e jobb nála hitelkiváltás kalkulátorral!

Drága a lakáshiteled? Nézd meg, van-e jobb nála hitelkiváltás kalkulátorral!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-07-19 Frissítve: 2023-07-26
 

Egy lakáshitel igénylése hosszú távú elköteleződést kíván, hiszen nem ritka, hogy több évtizeden keresztül fizetjük a törlesztőket. Amennyiben korábban jelzáloghitelt vettél fel, időről időre érdemes utánanézned, van-e kedvezőbb ajánlat aktuálisan a piacon, ha pedig találsz ilyet, akkor lecserélni azt egy olcsóbbra. Mutatjuk, hogyan!

A lakáshitel kamatok komoly dráguláson vannak túl, 2022 második felétől nagyságrendileg duplájára nőttek a hitelköltségek az új igényléseknél. Aki kénytelen volt lépni, mert élethelyzete ezt kívánta, és hosszú távra köteleződött el, az kénytelen lesz sokáig együtt élni a magas havi törlesztőrészletekkel. Vagy mégsem? 

A hitelkamatok csökkenésnek indultak, ahogy a gazdasági környezet hatásai, az infláció és az ingatlanárak is mérséklődnek. Ez pedig már bizakodásra adhat okot, hiszen kedvezőbb kamatkörnyezet jöhet, ami a hitelkiváltás aranykora lehet. 

Hirdetés

Hirdetés

Mi az a hitelkiváltás?

A következő időszak tehát ideális lehet azoknak, akik drágán felvett lakáshitelüket cserélnék le egy kedvezőbb költségekkel rendelkező konstrukcióra, épp ez ugyanis a hitelkiváltás lényege. A hitelkiváltás vagy adósságrendezés tehát egy új kölcsön igénylését jelenti, amelyből a meglévő tartozás visszafizetésre kerül, hogy ezt követően az új kölcsön alacsonyabb törlesztőit kelljen fizetni a továbbiakban. 

Mik a lakáshitel kiváltás előnyei?

Az elsődleges cél, hogy kedvezőbb anyagi helyzetbe kerüljünk, ugyanakkor nem áll meg ennyiben az elérhető előnyök sora. 

  • Hitelkiváltással kevesebb lehet a havi törlesztőrészlet.
  • Érdemben csökkenhet a hitelre összességében visszafizetendő összeg.
  • A rövidebb kamatperiódusú kölcsön hosszabbra, vagy végig fix kamatozású konstrukcióra cserélhető, így a jövőben nagyobb biztonságban lehetünk.
  • Akár a futamidő rövidítése is elérhetővé válhat, amellyel lehetőségünk lehet hamarabb szabadulni a tartozástól.
  • Ha korábban több ingatlan is fedezet alá került biztosítékként a banknak, akár egy vagy több terhelt ingatlan felszabadítható a jelzálog alól.
  • Esetenként visszaállítható az igénylők hitelképessége.
  • Adott esetben az adóstárs, vagy társigénylő is felszabadulhat a kötelezettsége alól.
  • Ha több adósságot egyetlen hitelre cserélünk le, akkor a továbbiakban egyetlen bank felé leszünk elköteleződve, átláthatóbbá és könnyebben kezelhetővé válnak a havi fizetni valók.

Kalkulálj
Nézd meg a Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátorával, hogy van-e kedvezőbb a jelenlegi hitelednél!

Mik a hitelkiváltás feltételei?

A hitelkiváltás, vagy adósságrendezés legfontosabb feltétele, hogy az igénylő hitelképes legyen és rendelkezzen megfelelő mértékű igazolható jövedelemmel és elfogadható ingatlanfedezettel. (Ez utóbbi a kiváltandó kölcsön fedezeteként szolgáló lakás vagy ház szokott lenni.) Mivel az eljárás egy új kölcsön igénylését jelenti, a feltételek és az igénylési folyamat nagyon hasonlít a normál lakáshitelnél megszokotthoz.  

Fontos
Kizáró ok ugyanakkor, ha az igénylő szerepel az aktív KHR listán, ekkor ugyanis újabb hitel egyik banknál sem igényelhető.

Milyen költsége van a cserének?

Az új kölcsön igénylésekor felmerülnek költségek, hiszen közjegyzői és értékbecslési díjjal is számolni kell. A bankok az egyszeri költségek bizonyos részét, vagy egészét különböző kedvezmények keretében elengedhetik, vagy visszatéríthetik az igénylők részére, ezért érdemes ebből a szempontból is megvizsgálni a hitelkiváltó konstrukció részleteit. 

Emellett a meglévő tartozás végtörlesztésének is lesz költségvonzata, amely lakáscélú kölcsönök esetén jellemzően a tartozás 1-2 százaléka. Mivel a hitelkiváltáskor elsődleges cél, hogy anyagilag jobban járjunk, nem szabad megfeledkeznünk a felmerülő költségekről sem. Érdemes egy bankfüggetlen pénzügyi szakértő támogatását kérni a számolásban, aki a legjobb ajánlat kiválasztásában és az elérhető anyagi előny kiszámolásában is segíteni tud. Emellett végig a segítségünkre lesz az igénylési folyamatban, a szükséges papírmunkában, hogy ne csak pénzt, hanem jelentős időt is spórolhassunk.

Hogyan érdemes elindulni?

A Bankmonitor hitelkiváltás kalkulátora és független szakértői segítenek, hogy meglévő kölcsönödnél van-e számodra jobb ajánlat jelenleg a hitelpiacon. Szakértőink olyan részletszabályokkal és banki feltételekkel is tisztában vannak, amelyeket az egyes bankok “nem kötnek az ügyfelek orrára”, épp ezért személyre szabottan eleve oda tudnak irányítani, ahol a legvalószínűbb és legjövedelmezőbb lehet a hitelkiváltás. Ezzel a lépéssel a zsákutcákkal tarkított, hosszadalmas és bonyolult ügyintézés jelentősen gördülékenyebbé és gyorsabbá válhat. 

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Hirdetés