Drága bankszámlákon ülünk, pedig nem is nehéz váltani

Drága bankszámlákon ülünk, pedig nem is nehéz váltani
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-09-21 Frissítve: 2021-10-08
 

8,5 millió felett van a bankszámlák száma Magyarországon, tulajdonosaik pedig nagyon hűségesek, mindössze 5 százalékuk vált évente kedvezőbb termékre. Pedig minél régebbi egy számla, annál nagyobb az esély rá, hogy találni a piacon olcsóbbat, mert a bankok a vevőcsalogató akcióikat idővel kifuttatják, díjaikat pedig apránként növelik. A tét egy átlagos ügyfél esetében évente akár 53 172 forint is lehet.

A magyar bankok köszönik szépen, remekül vannak, bevételeik a válság utáni évekhez képest ismét nőnek. Ám, mivel a kamatok most rendkívül alacsonyak, a pénzintézetek a díjakból és jutalékokból igyekeznek több bevételre szert tenni, és van olyan közöttük, ahol már ez adja a bevételek több mint felét.

Vagyis a bankok az ügyfelek díjain próbálnak meg keresni! Teszik ezt láthatóan nagy sikerrel, ugyanis a magyarok nem szívesen váltanak bankot, cserélnek bankszámlát, pedig ahhoz, hogy valaki akár 53 ezer forintot megspórolhasson évente, mindössze két órányi utánajárásra van szükség. (Az ügyfelek 8 százaléka veszi fontolóra egyáltalán a váltást, és csak 5 százalékuk lép végül a tettek mezejére.)

Hirdetés

Hirdetés

Mekkora az árkülönbség?

A Bankmonitor.hu bankszámla-kalkulátorán lefuttatott keresésből azonnal kiderül, hogy óriási a különbség a megvizsgált 12 bankszámla költségei között. (Minden banktól a legkedvezőbb költségű bankszámlát vettük csak figyelembe.)

Egy átlagosnak tekinthető ügyfél, aki alkalmazottként havi 220 ezer forint nettó jövedelemmel rendelkezik, akár 53 172 forintot is elkölthet egy évben banki díjakra, miközben például a CIB Banknál akár ingyen is megúszhatná a dolgot, ha új ügyfélként CIB ECO bankszámlát nyitna. Ebben az esetben a számlanyitást követő egy évben

  • elengedik a számlához járó CIB VISA elektronikus kártya éves díjat,
  • a számlavezetési díjat (amennyiben legalább a mindenkori minimálbér összege beérkezik havonta a számlára),
  • ingyenesek a netbankon és mobilbankon keresztüli utalások,
  • ingyenesek az állandó utalási megbízások és átvezetési megbízások, valamint a csoporton belüli megbízásokért egyaránt.

Ezt azt jelenti, hogy egy évig gyakorlatilag nullára csökkenthető a bankolás költsége! Bár, a második évtől a tranzakciókért és a bankkártyáért már fizetni kell, 24 hónap alatt még így is 100 ezer forint körül lehet megtakarítani.

Mi a 0-forintos díj ára?

A kedvező díjaknak persze mindig vannak feltételei, ám egyáltalán nem kell megugorhatatlan dolgokra gondolni!  Az első évben díjmentes, majd a második évben éves szinten 5 292 forint összköltségű CIB ECO számlacsomagnál például feltétel még, hogy a számlamozgásokról és a kártyás vásárlásokról ne SMS-értesítést kérjünk, helyette mobilalkalmazáson keresztül kapunk üzeneteket ezekről a tranzakciókról. Ez nem csak itt, hanem több más kedvező feltételű számlacsomagoknál is kitétel (Gránit Bank Ász számlacsomag, MagNet Bank Diamond számlacsomag, MKB Bank Digit@ll), mint ahogy a postai úton kapott számlakivonatról is le kell mondania annak, aki alacsony díjat szeretne.

A bankok – és általában a szolgáltatók – árpolitikája az, hogy a hűséges ügyfeleket „büntetik”, vagyis az ügyfélszerzés érdekében hajlandók lemondani némi profitról, ám az induló kedvezmények idővel megszűnnek, így az új belépők kedvezőbb feltételeket kapnak. Ezért érdemes a bankszámlánk díjait évente-kétévente ellenőrizni, hogy a piacon mennyire versenyképes még az általunk igénybe vett termék. A másik rossz – és nagyon bosszantó – hír, hogy az akciós feltételek sokszor csak az új ügyfelekre vonatkoznak, így könnyen előfordulhat, hogy saját bankunknál számunkra nem elérhetőek a meghirdetett kedvező kondíciók. Kalkulátorunk segítségével ellenőrizd, hogy számodra melyik számlacsomag lenne a legjobb választás!

Tényleg nehéz bankot váltani?

Ezért sokszor nincs más megoldás, mint bankot váltani. Többeket visszariaszt, hogy azt gondolják, nehézkes és időigényes a rendszeres fix összegű utalásokat, csoportos beszedéseket átvinni egyik bankból a másikba, hiszen kinek van kedve emiatt végigjárni például a közmű szolgáltatókat. Ám, erre nincs is szükség, ugyanis elég kitölteni a megfelelő formanyomtatványt az új banknál, amin még azt is megadhatjuk, hogy melyik naptól teljesüljenek az utalások az új számláról. Kérhetjük azt is, hogy értesítsék azokat, akik rendszeresen utaltak a számlánkra az elmúlt évben, vagyis a munkáltatónkkal vagy éppen a nyugdíj-folyósítóval sincs elintézni valónk. Amennyiben a folyamat végén marad még pénz a régi számlán, kérésünkre azt is automatikusan átutalják az új bankhoz, így már nincs akadálya a számla megszüntetésének sem.

Figyeljünk a buktatókra is!

A bankváltás alapvetően egyszerű procedúra, de vannak esetek, amelyek megnehezíthetik, meghosszabbíthatják a folyamatot. Ilyen például, ha több tulajdonosa van egy számlának, ám közülük csak az egyik kezdeményezte a váltást. Van megoldás persze erre is: a tulajdonosoknak együtt kell az kezdeményezniük a dolgot. Nehézséget jelenthet a régi számlához kapcsolódó hitelkeret is, amit váltás és megszüntetés előtt mindenképp fel kell tölteni. Megakaszthatja a váltást az is, ha tartozás van a számlán, ami gyakran előfordul, amikor az ügyfél nincs tisztában a számla megszüntetésének költségeivel, vagyis nem hagyott ezekre elegendő pénzt.

Megbonyolíthatja a dolgokat az is, ha a számlához hiteltörlesztés kapcsolódik, ugyanis a hitelek kamatkedvezményének gyakori feltétele az adott banknál vezetett számla, illetve a meghatározott összegű rendszeres jóváírás. Vagyis a számla megszüntetése miatt nőhetnek a kamatok, ezzel együtt a havi törlesztő, ami könnyen elviheti a váltással megszerezhető hasznot.

Hirdetés
Hirdetés