Drága lehet idő előtt kifizetni a hitelünket!

Drága lehet idő előtt kifizetni a hitelünket!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-12-06
 

Általános igazság, hogy amennyiben képesek vagyunk elő- vagy végtörleszteni a hitelünket, az tegyük meg, hiszen ezzel megtakaríthatjuk a hátralévő futamidőre fizetendő kamatok összegét. Persze a megspórolható kamat nagysága függ attól is, hogy előtörlesztésnél a futamidőt is csökkentjük, vagy csak a havi törlesztő lefaragása a cél.

Egy példa, hogy mi történhet előtörlesztésnél:

Ha egy 10 éves futamidőre felvett, 10 millió Ft-os hitelt a második év végén 2 millió Ft-tal előtörlesztünk, akkor

  • a havi törlesztők csökkentésével 326 ezer Ft-tal kevesebb kamatot fizetünk 10 év alatt;
  • míg ha a futamidőt lecsökkentjük 94 hónapra, akkor 626 ezer Ft nyerhető a kamaton.

Persze azt mindenképp ellenőriznünk kell, hogy a hátralévő időre számított kamat és a végtörlesztés összege hogyan viszonyul egymáshoz, mert van olyan pont, amikor magasabb a végtörlesztés költsége, mint amennyit a kamatokon meg lehet spórolni. Ha ebbe futnánk bele, akkor már nem érdemes idejekorán kiszállnunk.

Bármennyire is jó döntés lehet az idő előtti elő- és végtörlesztés, a legtöbb ember hitelfelvételkor ezzel nem számol, inkább a havi törlesztők, a kamatok és persze a kamatkockázat alapján választ hitelt. Pedig sokan már eleve úgy kalkulálnak, hogy minél rövidebb idő alatt szeretnék letudni a hitelüket, ezért ha tehetik, azonnal megszabadulnak a tehertől. Ha számítunk erre, akkor viszont érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Milyen költséget jelent az elő- és végtörlesztés?

Fontos tudni, hogy az elő- és végtörlesztésnek van költsége: előbbinél a befizetett összeg, utóbbinál a fennálló tőketartozás meghatározott százalékát kérik el a bankok.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) annyiban kilógnak a sorból, hogy ezekbe a lakás-takarékpénztári megtakarítások ingyenesen beforgathatók, amivel az állami támogatás mellé még ez a pár tízezer forintos árelőny is bezsebelhető. A más forrásból történő előtörlesztésnek itt is van azonban költsége, ám ez nem haladhatja meg a befizetett összeg 1%-át.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint egy 20 évre felvett 20 millió Ft-os lakáshitel esetében az, ha az adós 10 millió Ft-nál végtörleszt, 64 ezer és 200 ezer Ft költséget jelent attól függően, hogy melyik bankot választotta. Ez azonban csak változatlan futamidő esetén igaz, ugyanis a futamidő módosítása szerződésmódosítással jár, ami plusz költség az előtörlesztési díj felett. A szerződésmódosítás 10 és 50 ezer Ft közötti kiadást jelent, amihez hozzá jön még a pár tízezer forintos közjegyzői díj is.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés