Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?

Drágábbak most a lakáshitelek, mint egy éve?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-04-12
 

Jó ideje minden arról szól, hogy hamarosan emelkedni fognak a kamatok. A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megnéztük, mi is történt az elmúlt egy évben. Felemás eredménnyel jártunk, ami kifejezetten előnyös lehet sokaknak.

A Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora  mindig az aktuális banki hirdetmények alapján hasonlítja össze 14 bank termékeit. Nem csak azt láthatjuk azonban, hogy az adott pillanatban melyik bank, milyen áron kínál hitelt a felhasználó által beállított paraméterek (jövedelem, kamatperiódus, hitelcél stb.) alapján, hanem azt is, hogy az elmúlt időszakban hogyan alakultak a hitelkamatok.

Ez azért különösen érdekes kérdés, mert az elmúlt időszakban felerősödtek a kamatemelkedést váró jóslatok, amit az MNB is erősített azzal, hogy jó ideje a hosszabb kamatperiódusú, a kamatemelkedéssel szemben ellenállóbb hiteltermékek felé tereli a bankokat és az ügyfeleket egyaránt. Nem véletlen, hogy jelenleg a kihelyezett lakáshitelek 95%-a 1 évnél hosszabb kamatperiódusú, de ezen belül is magasan tarolnak a 10 évig fixált termékek. (A kamatperiódus az az időszak, amin belül a kamat, ezzel együtt pedig a havi hiteltörlesztő összege nem változhat, vagyis minél hosszabb, annál kiszámíthatóbb a fizetési kötelezettség alakulása.)

Ezt vizsgálva pedig érdekes számokat láthatunk, ha megnézzük, miként alakult a lakáshitelek THM szintje (teljes hiteldíj mutatói) és havi törlesztője az elmúlt egy évben. A lakáshitel kalkulátor korábbi adatait böngészve (10 millió Ft hitel, 15 éves futamidővel, 300 ezer Ft nettó jövedelemmel) kiderül, hogy az elmúlt egy évben a változó kamatú, vagyis az egy évnél rövidebb kamatperiódusú, valamint az 5 éves kamatperiódusú hitelek drágultak, míg a 10 évre vagy a futamidő végéig fixáltak olcsóbbak lettek.

A változás azonban egyik esetben sem nevezhető igazán komolynak, hiszen a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora szerint havi törlesztőben mindössze 500-1000 Ft-ról van szó, ami 180 hónap alatt 90-180 ezer Ft különbséget jelent a teljes visszafizetésben. Ugyanakkor némileg mégis zárult az olló a 10 évre fixált és a változó kamatozású hitelek között, hiszen egy éve még 11 ezer Ft volt az előbbi „biztonsági felára” (vagyis ennyivel kellett érte többet fizetni havonta), addig ez mára 9 ezer Ft-ra redukálódott.

Azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy a korábbi várakozások ellenére a hosszabb kamatperiódusú hitelekhez olcsóbban lehet most hozzájutni, mint egy éve.

Hirdetés

Hirdetés

Hogy kiknek lehet ez nagyon jó hír?

Például annak a több százezer volt devizahitelesnek, akik a 2015-ös forintosítás óta változó kamatozású hitelt fizetnek. Nekik ez kamatkockázatot jelent, és mivel most kedvezőbb feltétellel adják a bankok a 10 évre és a végig fixált kamatú hiteleiket, jelenleg kedvezőbb feltétellel szállhatnak át egy ilyenbe.

Azoknak is, akik most vennének fel lakáshitelt, és szeretnék bebiztosítani maguknak hosszú időre a jelenlegi kamatszintet, hiszen most jobb feltételekkel juthatnak hozzá ilyen hitelhez, mint például 12 hónapja.

Ha megkeresnéd a számodra legkedvezőbb lakáshitel ajánlatot, akkor a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával ezt megteheted. Megadhatsz különböző kamatperiódusokat, hogy lásd, a kamatkockázat mit jelent a havi törlesztőben, de azt is ellenőrizheted, hogy a jövedelmed alapján mennyire vagy egyáltalán hitelezhető.

Ha meglévő hiteled lecserélését fontolgatod, akkor az egyedülálló Hitelkiváltás Kalkulátort érdemes kipróbálnod, ami segíthet meghozni a helyes pénzügyi döntést.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés