Dupla családi kedvezmény – plusz bevétel, amit be is lehet fektetni

Dupla családi kedvezmény – plusz bevétel, amit be is lehet fektetni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-05
 

Két lépésben emelné a családi adókedvezményt Orbán Viktor. Ha ez megvalósul, akkor a kedvezmény megduplázódik, amelyből már komoly megtakarítást, befektetést lehet realizálni. Mutatjuk, mit kell tudni az adókedvezményről és mit érdemes kezdeni a plusz összeggel.

Ismét a gyermekvállalás ösztönzése van napirenden, ami nem is meglepő, hiszen idén júniusban negatív rekordot döntött a születések száma hazánkban. A legfrissebb születésszám-adat 6040 új babát regisztrál, ezzel soha nem látott mélységbe zuhant a gyermekszám. Ehhez kapcsolódóan Orbán Viktor arról beszélt, hogy a gyerekek (eltartottak) után igénybe vehető adókedvezményt 2025-től két lépésben duplájára emelné, amennyiben az orosz-ukrán háború is befejeződik.

Mi a családi adókedvezmény és mekkora az összege?

A családi adókedvezmény az összevont adóalapot csökkenti, vagyis a munkabérből levont adók egy részét kaphatják vissza azok a magánszemélyek, akik családi pótlékra jogosultak. A kedvezmény összege az eltartottak és kedvezményezett eltartottak számától függ. Ezek alapján az egy gyermeket nevelők 10 ezer forint, a két gyermekesek 20-20, vagyis 40 ezer forint, a három vagy több gyermeket nevelő családok pedig gyermekenként 33 ezer forint, vagyis 3 gyermek esetén 99 ezer forint adókedvezményt kaphatnak.

Mire számíthatunk duplázódás esetén?

A tervek szerint – ha a háborús helyzet is rendeződik – 2025-től két lépésben megemelkedik az említett adókedvezmény, összességében a duplájára emelkedhetnek a jelenleg elérhető összegek.

Ennek értelmében a második lépcső után egy gyermekkel 20, kettővel 80, hárommal pedig 198 000 ezer forint érhető el. Éves szinten ez egy gyermekkel 240 ezer forint, 2 gyermekkel 960 ezer forint, hárommal pedig 2 376 000 Ft plusz bevételt jelenthet.

Jó hír, hogy a kedvezmény nem csak az SZJA-ból számolható el, hanem a társadalombiztosítási hozzájárulásból is, így már akár átlagjövedelemmel is elérhető a gyermeket nevelők számára a teljes összeg, akkor is ha három eltartott után veszik igénybe a kedvezményt.

Hirdetés

Hirdetés

Mire érdemes fordítani a plusz bevételt?

Az alábbiakban 6 olyan pénzügyi lehetőséget hozunk, amire érdemes lehet fordítani a kedvezmény plusz összegét.

  1. Rövidtávú pénzügyi célok
  2. Vésztartalék
  3. Nyugdíjkiegészítés
  4. Megtakarítás gyerekeknek
  5. Lakástakarék
  6. Hitel elő- vagy végtörlesztés.

Rövid távú pénzügyi célok elérése

Gyakran merülnek fel nagyobb összegű kiadások, amiket jó eséllyel a rendszeres jövedelmünkből nem tudnánk kifizetni, például egy új autó vásárlása vagy lakásfelújítás. Ezekre előzetes megtakarítással érdemes felkészülni: ha egy év múlva szeretnénk autót venni, az adóvisszatérítés egy részét folyamatosan tegyük félre.

Ha már most elkezdjük például a kedvezmény felét félretenni, akkor egy év múlva 1 gyermek esetén 60 ezer forintot, duplázás után pedig 120 ezer forintot gyűjthetünk. 2 gyermek után egy év alatt 240 ezer forint, duplázással 480 ezer forint gyűjthető, 3 gyermek után 594 000 forint, duplázás után 1 188 000 forint gyűlhet össze. Természetesen ha az egész kedvezményt félre tudjuk tenni, a fenti számokat is duplázhatjuk.

Nem ajánlott ugyanakkor készpénzben tartani a megtakarítást, az infláció elleni védelem és a hozamok elérése érdekében rövid távon is érdemes befektetni a pénzt. Azonban a kockázatosabb befektetések, mint például a részvénytúlsúlyos portfóliók, kerülendők.

Vésztartalék

Alapvető, hogy mindenkinek legyen legalább hat hónapra elegendő vésztartaléka, amely biztonsági célokat szolgál, és nagyon jól jöhet, ha nagyobb kiadással szembesülünk, vagy váratlan esemény miatt elveszítjük a jövedelmünket. A pénzügyi szakértők szerinti ideális összeg a havi kiadásaink hat hónapnyi összegével egyenlő, például 300 000 forint havi kiadás esetén 1,8 millió forint.

A vésztartalékot is érdemes könnyen hozzáférhető, kockázatmentes befektetésekben tartani, hiszen bármikor szükség lehet rá, az elérhető hozam csak másodlagos szempont. Erre tökéletesen alkalmasak lehetnek állampapírok vagy lekötött bankbetétek. Ha jól választunk, akár az inflációt meghaladó kamatot is elérhetünk, így megtakarításunk megőrzi értékét. Sokan készpénzben tartják a vésztartalékot, ami azonban fölösleges kockázatokat rejt, és nem védi meg a pénzt értékromlás ellen.

Nyugdíjkiegészítés

Az állami nyugdíjrendszer jövőbeli bizonytalansága miatt fontos, hogy mielőbb, lehetőleg már fiatalon elkezdjük a nyugdíjcélú megtakarítást. Minél előbb kezdjük ugyanis, annál több pénzünk gyűlhet össze. A rendszeres megtakarítások befektetésre kerülnek egy választott portfólióba, így 65 éves korunkra jelentős tőkét építhetünk fel, amely kiegészítheti az állami nyugdíjat, ráadásul az állami támogatás ugyanúgy hozamokat termel, mint az általunk befizetett pénz.

A három elérhető nyugdíjmegtakarítási forma (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, NYESZ) mindegyikénél lehetőség van eseti befizetésekre is, így a kapott adókedvezmény is felhasználható erre a célra. Hosszú távú megtakarításoknál szóba jöhetnek kockázatosabb befektetések is, például részvénytúlsúlyos portfóliók. Döntés előtt érdemes pénzügyi tanácsadóval konzultálni.

A legmegfelelőbb nyugdíj-előtakarékosság kiválasztásához használd a Bankmonitor kalkulátorát és kérj tanácsot szakértőinktől a számodra leginkább megfelelő megoldás megtalálásában és a megtakarítás elindításában!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!

Megtakarítás gyerekeknek

A családi kedvezmény megtakarításának egyik legjobb módja, ha gyermekeink jövőjébe fektetjük a pénzt. Szó lehet Babakötvényről, biztosítói és banki gyermek megtakarításról is. A Babakötvény infláció feletti 3 százalékos kamatprémiumot fizet, az elhelyezett megtakarításokra ráadásul állami támogatás is jár, az éves befizetés 10%-ának megfelelően, de legfeljebb évi 12 000 forint. A Babakötvény jó választás lehet azoknak a szülőknek, akik szeretnék támogatni gyermekük életkezdését. A megtakarítás szabadon felhasználható, de csak a gyermek 18. életévének betöltése után kérhető a kifizetés.

Ezzel szemben a biztosítói gyermek megtakarítás hozzáférhető rugalmasan, akár a gyermek 18 éves kora előtt is. (Ez gyakorlatilag egy szabad célú megtakarításos életbiztosítás, melynél az adómentesség 10 év elteltével érhető el.) Ezek a konstrukciók is hosszú távú befektetésként értelmezhetők, a választott pénzintézet szakértői állítják össze a portfóliók tartamát a megtakarító kockázattűrő képességének megfelelően. Remek hír, hogy bármely gyermekcélú megtakarítás kamatadómentes és szabadon felhasználható akkor, amikor szükség van rá.

Lakástakarék

A lakáscélú megtakarítások ma újra reneszánszukat élik köszönhetően a korábbi állami támogatáshoz hasonló 30%-os kamatbónusznak. Jelenleg három banknál érhető el ilyen megtakarítás, a szerződéskötés ugyanakkor a Bankmonitoron keresztül is elindítható. Az Erste lakástakarékjai 5, 8 és 10 éves megtakarítási idővel rendelkeznek, az OTP lakástakarékjai 4 és 8 éves konstrukciókat kínálnak, míg a Fundamentánál rugalmasan, 4-15 év között többféle megtakarítási időt lehet választani.

Ezek a megtakarítási formák is adómentesek, a megtakarítási időszak lejártával pedig fix kamatozású lakáskölcsön is igénybe vehető. Ugyanakkor csak a meghatározott lakáscélokra fordítható a megtakarított összeg. Ahhoz, hogy megtaláld a számodra legkedvezőbb lakástakarék megoldást, használd lakástakarék kalkulátorunkat, amely segít összehasonlítani a különböző konstrukciókat és kiválasztani a legmegfelelőbbet.

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt

    Hitel elő- vagy végtörlesztés

    Kevesen gondolnak elsőre erre, de egy hitel előtörlesztése vagy végtörlesztése is befektetésként értelmezhető. Egy mai befizetéssel csökkenthetjük jövőbeli kötelezettségünket. Általánosságban elmondható, hogy minél hosszabb a hitel hátralévő futamideje és minél magasabb a kamat, annál jobban megéri az előtörlesztés.

    Az elő- vagy végtörlesztésnek jellemzően költségei is vannak, amit figyelembe kell venni a döntés előtt. A hitel-előtörlesztés előtt mindenképp konzultáljunk pénzügyi szakemberrel, aki segíthet kiszámolni a lehetséges nyereséget és figyelmeztethet a buktatókra.

    Hirdetés
    Hirdetés