Duplázható kamat: százezernél több banki ügyfelet érint

Duplázható kamat: százezernél több banki ügyfelet érint
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-04-14
 

Minden hosszú távú megtakarítás elindítását megfontolt, komoly pénzügyi döntések előznek meg. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a mi pénzünk is az elérhető legmagasabb kamatozás mellett gyarapodjon. Némi nyomozással több, mint százezer olyan bankszámlát találtunk, melyek kamatozása egyszeri ügyintézéssel akár meg is duplázható.

Ingyenes számlanyitás, ingyenes számlavezetés, kiemelkedő kamatozás

Ezzel a három ügyfélcsalogató üzenettel várták a bankok a gyermekük jövőjét start-számlával megalapozni kívánó szülőket a 2006-2012 közötti időszakban. A bankok számára a költségek nullázása után kevés mozgástér maradt, így az ügyfelekért folytatott versenyt a kamatok felsrófolásával vívták. 2012 októberétől azonban már nincs lehetőség banki start-számla nyitására, a meglévő állományok kamatozása pedig a „jelképes” kategóriába süllyedt.

A termék bevezetésének évében még döcögött a szekér (csak 11,28% élt a lehetőséggel), de már a második évben megduplázódott az életkezdési támogatást start-számlával kiegészítők aránya. A Magyar Államkincstár jogkörébe központosító döntést megelőzően már tízből négyen választották ezt a megtakarítási módozatot a gyermekük számára. Az összes start-számla száma a 2012 októberi váltás idejére elérte a 172 ezret, az áthelyezett megtakarítás pedig meghaladta a 8 milliárd forintot.

A legfrissebb adatokat az alábbi táblázat tartalmazza:

Én még bankban nyitottam start-számlát a gyermekemnek, mennyi most ott a kamat?

A történelmi mélyponton található alapkamat és az új ügyfelekért folytatott verseny hiánya azt eredményezte, hogy a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankok által kínált kamatszint alig fele a kincstári babakötvénynek. Ügyfélszám tekintetében az OTP Bank kiemelkedett a mezőnyből, mellette a CIB, a KH és az MKB rendelkezett számottevő állománnyal.

Az alábbi táblázat tartalmazza a bankok által a meglévő start-számlákra fizetett kamatokat. Az 1,60-1,80%-os kamatsávban található banki ötös fogatot a középmezőny 0,65-1,00%-os ajánlatai követik. Az MKB Bank a 0,10%-os kamattal gyakorlatilag kiárazta a terméket, ami jelzés lehet az ügyfelek számára, hogy ideje kedvezőbb megoldást keresni.

Mennyi a kamata a kincstári babakötvénynek?

Lassan két és fél éve, hogy az új start-számlák nyitását a Magyar Államkincstár jogkörébe központosították. A kincstári értékpapírszámlák kamatozását a KSH által hivatalosan közzétett éves átlagos fogyasztói árindex százalékos mértéke (infláció), valamint a 3%-os kamatprémium összege határozza meg. Deflációs környezetben is nulláról indul a kamat, így a 2033/S és a 2034/S értékpapír sorozatok kamata egyaránt 3%.

A 2014. január 31-ig született gyermekek részére kizárólag a 2013. évben kibocsátott 2032/S sorozatú Babakötvény, a 2014. január 31. után született gyermekek részére a születési évükben kibocsátott Babakötvény vásárolható.

Mi a teendő, ha át akarom vinni a bankból a kincstárba a gyerek start-számláját?

Először is személyes megjelenés szükséges a kincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán. A számla megnyitásához szükséges a szülő, vagy hozzátartozó személyazonosságának és lakcímének igazolására szolgáló okmányok bemutatása, továbbá a gyermek lakcímének, személyazonosító adatainak és adóazonosító jelének bemutatása, közlése.

Start-számla áthelyezése esetén a kincstár eltekint az induló befizetés teljesítésétől, ellentétben a teljesen új start-számla nyitásától, amikor is 30 napon belül legalább 25 ezer forint befizetése szükséges. Magunkkal kell még vinni a banki start-számláról egy utolsó kivonatot, amely tartalmazza a számlaszámot, valamint az eddigi befizetések egyenlegét.

A kincstári számlaszám birtokában lehet felkeresni a bankot és az aktuális egyenleg átvezetését követően kérni a számla zárását, megszüntetését. Miután a tranzakció lezajlott, már az új kincstári start-számlára lehet teljesíteni a befizetéseket.

Regisztrációt követően a webkincstár internetes felületén – sms kóddal történő belépés után – nyomon követhető a start-számla alakulása. Az automatikus befektetési szolgáltatásnak köszönhetően a kincstár elvégzi helyettünk az értékpapír műveleteket. A szülőknek annyi dolga marad, hogy anyagi lehetőségeikhez mérten teljesítsék az átutalásokat, amit az állam évente 10%-kal, maximum 6 ezer forinttal megtold.

Nem csak a gyermekünknek szánt megtakarítást helyezhetjük át állampapírba! Tekintsd meg a Bankmonitoron az általad is elérhető legjobb magyar állampapír kamatokat. 

Ha pedig más befektetés is érdekel, nézd meg mekkora kockázattal, mekkora hozamot érhetsz el reálisan!


1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés