Durván emelkednek a pénzpiaci hozamok: közel 500 ezer adóst jelenleg csak a kamatstop véd.

Durván emelkednek a pénzpiaci hozamok: közel 500 ezer adóst jelenleg csak a kamatstop véd.
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-08
 

A jegybank 2022. 03. 03-án 0,75 százalékponttal emelte meg az irányadó kamatokat. Az MNB egyhetes betéti kamat ugyanis az elmúlt csütörtökön 5,35% mellett került meghirdetésre. A BUBOR értéke pedig igen gyorsan lereagálta a változást,a hozamok száguldása pedig azóta még folytatódott is. 470 ezer családot – ennyien rendelkeznek változó kamatozású lakáshitellel – csak a kamatstop véd a törlesztőrészletek érdemi emelkedésétől.

Az irányadó kamatot a jegybank a március 3-án tovább emelte: az MNB egyhetes betét ugyanis az elmúlt csütörtökön 5,35% kamat mellett lett meghirdetve. Ez gyakorlatilag 0,75 százalékpontos kamatemelésnek felel meg. Korábban az MNB a havi változtatások mellett állt ki, ugyanakkor a háborús helyzet és a forint érdemi gyengülése nagyon is indokolttá tette ezt a rendkívüli lépést.

Ráadásul az elmúlt évekhez képest igen magas, 7,9 százalékos januári áremelkedést februárban még magasabb infláció követhet. Ebben a helyzetben a háború és a gazdasági szankciók fokozottabb nyomást helyezhetnek az árakra, vagyis az áremelkedés érdemi mérséklődésére az elkövetkező hónapokban nem nagyon számíthatunk. Mindezek miatt az MNB az irányadó kamatok növelését – legyen szó az alapkamatról, vagy az egyhetes betétről – tovább fogja folytatni.

Hirdetés

Hirdetés

A BUBOR gyorsan reagáltak a kamatemelésre

A pénzpiaci hozamok igen  gyorsan lereagálták az MNB lépését. A rövid futamidejű bankközi kamatokat leíró BUBOR mutató értéke egy nap alatt 0,5-0,77 százalékpontot emelkedett, márpedig ez a mutató közvetlenül hat 470 ezer hitellel rendelkező család életére. Ennyi háztartásnak van ugyanis jelenleg változó kamatozású lakáshitele. Ezen kölcsönök kamata – ezáltal törlesztőrészlete – közvetlenül függ a BUBOR értékének alakulásától. (Gyakorlatilag a mutató értékének alakulását 3, 6, 12 havonta – attól függ milyen az adott kölcsön kamatperiódusa – leköveti a hitelkamat.)

A BUBOR mutató értékének alakulása 2021. júniusától

Hosszabb időtávra visszatekintve a BUBOR mutató értéke meredek emelkedésen van túl: 2021. nyár eleje óta 4,6-4,7 százalékot emelkedett. Ez az emelkedés hónapok alatt beépülne a változó lakáshitelek kamatába, ha nem lenne jelenleg érvényben a kamatstop.

Egyre többet spórolhatnak az adósok a kamatstop miatt

2022. január elejétől egészen június végéig a kamatstop védi az adósokat. Ennek értelmében az érintett hitelek kamatának meghatározásakor a referenciamutatóként szolgáló BUBOR értéke nem haladhatja meg a 2021. október 27-ei értéket. Az pedig már az iménti ábrán is látható, hogy a BUBOR értéke az irányadó kamatok emelésével párhuzamosan, folyamatosan nő. Vagyis a kamatstop kedvező hatása is egyre jelentősebb.

Mennyit jelent a kamatstop egy 10 millió Ft összegű, 10 éves futamidejű lakáshitel esetében?

Egy 10 millió Ft összegű, 10 éves futamidejű, 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsön esetében az idei év első felére garantált törlesztőrészlet 104 ezer Ft körül van. (A számítás során 2,5 százalékos kamatfelárat tettek a BUBOR értékére a Bankmonitor szakértői.) Ez a januárra érvényes BUBOR alapján 10 ezer Ft spórolást jelentett. Viszont az aktuális állapotok alapján már bizony körülbelül havi 18 ezer Ft megtakarítást eredményez. (Adott esetben a megtakarítás pontos összege azon múlik, hogy a kölcsönnek ténylegesen mikor van kamatfordulója.)

Kezdetben nagyságrendileg 9 százalékkal mérsékelte a kamatstop a törlesztőrészleteket, a jelenlegi helyzetben azonban már 15 százalékkal is csökkenhet a havi fizetnivaló a kormány intézkedése miatt. 

A kamatstop megvéd, de meddig?

Nem, a kamatstop csak egy átmeneti intézkedés, várhatóan júliustól a normál feltételek mellett kell fizetni tovább a kölcsönöket. Az érintett 470 ezer család ekkor hirtelen szembesülhet az idei első félév történéseivel.

Mindenképpen érdemes az ilyen kockázatos, a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetnek fokozottan kitett kölcsönöket lecserélni valamilyen biztonságosabb, fix kamatozású megoldásra. Ezek jelenleg már 5,1 százalékos THM érték mellett is elérhetőek. A havi törlesztő minimálisan, 3 ezer forinttal emelkedne a jelenlegi, kamatstoppal által fixált részlethez képest. Viszont a kamatváltozástól, a kamatstop végétől a továbbiakban nem kellene tartani.

Az új kölcsönök kamata is emelkedik

Ráadásul érdemes gyorsan lépni, az MNB 0,75 százalékpontos kamatemelése ugyanis gyorsan be fog gyűrűzni az új hitelek kamatába is. Érdemes ezt a drágulást megelőzni. Ezt a döntést pedig a jelenlegi, bizonytalan helyzet sem igazán befolyásolhatja, hiszen valójában nem egy új hitel felvételéről, hanem egy meglévő kölcsön kiváltásáról van szó.

Ráadásul az új kölcsön még kiszámíthatóbb is a réginél. Vagyis ezt a lépést nem érdemes elhalasztani az aktuális (há)borús helyzet miatt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés