Magán egészségbiztosítás: nem benned van a hiba!

Magán egészségbiztosítás: nem benned van a hiba!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-02-12 Frissítve: 2024-02-13
 

Naponta olvashatsz megrendítő cikkeket az állami egészségügy helyzetéről, hallhatsz megdöbbentő történeteket kórházi fertőzésekről, elhanyagolt betegekről, szívbemarkoló tragédiákról. De mit tehetsz azért, hogy ez veled vagy a családoddal ne történjen meg? Van egy megoldási javaslatunk!

Távolról sem az a célunk, hogy kritikát fogalmazzunk meg az orvosok vagy a kórházi alkalmazottak szakértelmével és lelkiismeretségével kapcsolatban. A COVID járvány időszaka alatt a magyar egészségügyi dolgozók már ezerszeresen bizonyították, hogy milyen erőn felüli odaadással képesek ellátni a feladatukat. Minden tisztelet az övék!

Az állami egészségügy legnagyobb ellensége azonban nem egy pusztító betegség, hanem a túlterheltség és a forráshiány, amely ellen az orvostudomány nem sokat tehet.

Páciensként te sem tudsz ezen érdemben segíteni. A túlterheltséget nem te idézed elő azzal, hogy néha beteg vagy. Nyilvánvalóan akkor fordulsz orvoshoz, ha gyógyulni szeretnél, és nem fogsz a váróteremben feleslegesen ücsörögni. Ha pedig a gyermeked ne adj’ Isten megbetegszik, természetesen orvoshoz fogod vinni, és szeretnéd, ha a lehető legjobb ellátást kapná. Szerintem ezzel mindenki így van.

Ahogy a tapasztalatok mutatják, a jelenlegi 18,5 százalékos járulékfizetési kötelezettségedből sajnos csak egy romló alapellátásra futja, vagyis, ha gyorsabb, hatékonyabb, magán egészségügyi szolgáltatásra vágysz, akkor újból a zsebedbe kell nyúlnod. A magán egészségügyi ellátás nem olcsó, de a kényszerű várólisták láttán lehet, hogy te is úgy gondolod majd, hogy a gyógyulás megéri a ráfordítást.

Az alábbi ábrán a NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) várólistáról véletlenszerűen választottunk ki néhány gyakori műtétet. Láthatod, hogy milyen várakozási időkre számíthatsz az állami egészségügyben, és azt is, mekkora költséggel jár az, ha helyette a privát ellátást választod. Sem a várakozás, sem a magas költségek nem túl vonzóak.

Az állami várólista hossza és a beavatkozás költsége a magánegészségügyben néhány gyakoribb műtét esetében

 

 

 

Hirdetés

Hirdetés

Mi lehet itt a megoldás?

A magán egészségügyi ellátást igénybe lehet venni úgy is, hogy van egy szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításod, így a biztosító kifizeti a kezelés költségeit. Nyilván a magán egészségbiztosítás is pénzbe kerül, de talán a komolyabb kiadásoktól megkíméled magad.

Mit jelent a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás?

Ha szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást vásárolsz, akkor havonta díjat fizetsz a biztosítónak azért, hogy amennyiben gyógykezelésre van szükséged, és ezt a magánegészségügy keretein belül szeretnéd megoldani, akkor a biztosítód állja ennek költségeit.

A piacon található egészségbiztosítások különböző szintű szolgáltatáscsomagokat ajánlanak neked. A szolgáltatásokat az adott év során tudod igénybe venni a keretösszeg erejéig.

Ha például a csomagban van diagnosztikai vizsgálat, akkor annak van egy felső határa, mondjuk 500 000 forint évente. Ez azt jelenti, hogy amennyiben orvosilag indokolt számodra egy ilyen vizsgálat elvégzése, akkor annak költségét egy magán egészségügyi intézményben nem neked kell megfizetned, hanem a biztosító állja a számlát. A vizsgálat tényleges költségével csökkentik az éves keretedet, amíg az el nem fogy. A szolgáltatás-csomagod többi részével (járóbeteg ellátás, kisműtét, szakorvosi konzultáció, szűrővizsgálat stb.) is ugyanez a helyzet, vagyis az egyes szolgáltatástípusoknak van saját keretösszegük.

Jó tudni
Minél nagyobb az összeghatár, illetve minél több szolgáltatást tartalmaz a csomag, annál magasabb lesz az egészségbiztosításod havi díja.

Ellátásszervező

Az egészségbiztosítással foglalkozó biztosítóknak van ellátásszervezője. Az ellátásszervező a biztosító partnere vagy a cégen belül létrehozott különálló egység. Feladata egy egészségügyi partnerhálózat kialakítása, a magánklinikákkal és egészségügyi intézményekkel való kapcsolattartás. Ez megkönnyíti, hogy gyors és a problémádnak megfelelő ellátást kapj valamelyik intézményben.

Ha egészségi problémád adódik, akkor először az ellátásszervezővel kell telefonon vagy online felvenned a kapcsolatot. Elmondod, hogy mi a probléma, és az ellátásszervező keresni fog számodra egy privát intézményt, ahol a legrövidebb időn belül elvégzik az adott vizsgálatot vagy gyógykezelést. Ha a felajánlott időpont megfelelő neked, azonnal időpontot is foglal a számodra. Ha pontosan tudod, hová szeretnél menni, az ellátásszervező ott foglal neked időpontot.

Fontos
Fontos, hogy először az ellátásszervezővel beszélj. Ha utólag küldöd el a számlát, nem garantált, hogy ki fogja fizetni azt a biztosító. Ugyanis nem biztos, hogy a választott szolgáltatáscsomagod tartalmazza az adott gyógykezelést.

Családi csomag

A legtöbb egészségbiztosításban nem csak egyedül lehetsz biztosított, hanem a családodat, párodat, gyermekeidet is bevonhatod, így a teljes díj kedvezőbb lesz annál, mintha külön-külön kötöttetek volna szerződést.

Vállalati magán egészségbiztosítás

Ha cégvezető vagy, a piacon találsz olyan vállalati egészségbiztosításokat, amelyeket a dolgozóid részére köthetsz. Ezek a csoportos termékek segíthetnek a munkavállalóid megtartásában. Felelős vezetőként így nemcsak munkalehetőséget tudsz biztosítani kollégáidnak, hanem a gondoskodhatsz az egészségükről is. Nyilván a vállalkozásod szempontjából is fontos, hogy munkatársaid minél egészségesebbek legyenek.

Bankmonitor
Egészségbiztosítás

Szeretnéd megtudni, milyen lehetőségeid
vannak? Akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!


Bankmonitor
Add meg elérhetőségeidet, és felvesszük veled a kapcsolatot!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!

Összefoglalás

Az állami egészségügyben a betegellátás körülményei érdemben aligha változnak a jövőben. Egyre többen veszik igénybe ezért a privát egészségügy szolgáltatásait, a többségük pedig – ha nehezen is -, de zsebből fizet, ami nem olcsó mulatság.

Egy egészségbiztosítás segíthet abban, hogy a magán egészségügy keretében gyorsabban juthass hozzá olyan vizsgálatokhoz, amelyek az államiban hónapokat vennének igénybe. Egy időben elvégzett vizsgálat pedig lehet, hogy az életedet menti meg.

Regisztrálj az oldalunkon és a Bankmonitor tanácsadói segítenek a számodra legjobb biztosítási csomag kiválasztásában.

Bankmonitor – Egészségbiztosítás

 

Hirdetés
Hirdetés