Egy cég székhelye a lakás, amit megvennénk? Milliókat bukhatunk emiatt!

Egy cég székhelye a lakás, amit megvennénk? Milliókat bukhatunk emiatt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-09
 

Sokszor csak a postaládánkba bedobott levelekből derül ki számunkra, hogy a nemrégiben megvásárolt otthonunk egy cég székhelye. De milyen problémát okozhat ez számunkra? A sok kellemetlenség mellett bizony komoly anyagi következménye is lehet ennek a dolognak. Természetesen a probléma orvosolható.

Egy lakásvásárlás során nagyon sok dolgot ellenőrzünk a kiszemelt ingatlannal kapcsolatban. Megvizsgáltatjuk az épületet szakemberekkel, ellenőrizzük az ingatlan tulajdoni lapját és térképmásolatot is kikérünk róla. (Ezzel megtudhatjuk, hogy az ingatlanon milyen terhek vannak, a valósságban a telken lévő lakás szerepel-e a hatósági dokumentumokon is.)

Ugyanakkor nem tudunk még semmit arról, hogy van-e valamilyen cég bejelentve a lakásunkba, vagy sem. Ehhez ugyanis a céginfót érdemes használni, ahol a lakás címe alapján lekérdezhető, hogy van-e az adott lakásban székhellyel, telephellyel rendelkező vállalkozás.

Hirdetés

Hirdetés

Mi az a székhely, telephely?

Egy cég székhelye az a hely, ahol a vállalkozás adminisztratív ügyintézést folytat, gyakorlatilag ott van az irodája, egyben ez a cég levelezési címe is. Fontos, hogy ez a helyszín nem feltétlenül azonos azzal, ahol a cég a tényleges tevékenységét végzi. Székhely nélkül nem létezhet egyetlen cég sem Magyarországon.

Telephely az a helyszín, ahol a cég az állandó, adóköteles tevékenységét végzi. Tehát itt folyik az üzleti, üzemi tevékenység.

Jó eséllyel azt észrevennénk, ha egy cég telephelye működne az adott ingatlanban, azonban a székhellyel már teljesen más a helyzet.

Miért okozhat problémát, ha egy cég székhelye a lakásunk?

Sokan azt gondolják, hogy ez a tény nem probléma, hiszen észre sem vesszük, hogy az ingatlanba egy cég van „bejelentve”. Ez alapvetően igaz is, sokan csak a kapott levelekből értesülnek arról, hogy lakásuk egy vállalkozás székhelyéül is szolgál. Emiatt nem korlátozódik a lakáshoz fűződő semmilyen jogunk: ugyanúgy eladhatjuk, vagy akár jelzáloghitel fedezeteként is felajánlhatjuk. (Az már a bankon múlik, hogy ezen tény miatt kér-e be valamilyen speciális plusz dokumentumot.)

Rosszabb a helyzet, ha a cég nem jó működik, tartozása van. Ilyenkor kopoghat az ajtónkon az adóhatóság, vagy akár a végrehajtó is. Akkor pedig bizonygathatjuk, hogy a nálunk lévő ingóságokhoz a cégnek bizony semmi köze.

De még ezek a kellemetlenségek is eltörpülnek a mellett, ha a lakásunkat értékesíteni szeretnénk. A jelenleg elérhető lakástámogatások ugyanis komoly segítséget nyújtanak a jövőbeni vevőinknek, ez pedig természetesen az eladási árra is hatással lehet. Viszont a csok támogatásnál előírás, hogy az ingatlan nem lehet vállalkozás székhelye. (Ez alól kivételt képez a támogatást igénylő egyéni vállalkozása, melynek lehet székhelye a kérdéses lakás.)

Vagyis egy bejelentett cég komoly gondot okozhat a vevőnek, hiszen nem lesz jogosult a családi otthonteremtési kedvezményre. Márpedig ezen támogatás előfeltétele az illetékmentességnek is. Egy kétgyermekes család egy 50 millió forintos lakás vásárlásakor csak ezen tény miatt elbukhat 3,43 millió forintot. Emiatt kevesebben fognak érdeklődni a lakáseladás során, vagy olcsóbban kellene eladnunk lakásunkat.

Hogyan lehet kijelenteni a céget?

Joggal gondolhatnánk, hogy a helyzet könnyen orvosolható, hiszen saját ingatlanunkból biztosan könnyen kijelenthetjük az adott céget. Ezt nyilván megtehetjük, az eljárást azonban egyszerűnek semmiképpen sem lehet nevezni.

A cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljárást kell kezdeményezni. A kérelemhez csatolni kell annak igazolását, hogy jelenleg mi vagyunk a lakás tulajdonosai. (Ha korábban engedélyt adtunk a cégnek a székhely létesítésére, akkor annak igazolását, hogy ezt az engedélyt visszavontuk, a szerződést felmondtuk.)

A cégbíróság megkeresi a vállalkozás tulajdonosát, vezetőit: megkezdődik egy eljárás annak érdekében, hogy a cég székhelye egy másik helyszínre átkerüljön. Ez egy hosszadalmas procedúra is lehet, különösen akkor, ha a cég képviselőit nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elérni. Az eljárás kezdeményezésének költségeit – illeték – a kérelmezőnek, azaz jelen esetben a lakás tulajdonosának kell megfizetnie.

Azért sem lehet ezt az eljárást könnyen, gyorsan lefolytatni, mert egy cég nem létezhet székhely nélkül. Amennyiben a cég nem együttműködő, a vezetők nem elérhetők, akkor a végezetül akár meg is szüntetheti a vállalkozást a cégbíróság az eljárás végén.

Bankmonitor tipp: Érdemes lehet az eljárás kezdeményezése előtt közvetlenül megkeresni a cég képviselőit, tulajdonosait, vezetőit. Jó esetben nekik sem érdekük, hogy a cég megszűnjön, ezért gondoskodni fognak a székhely áthelyezéséről. Ezzel pénzt és időt takaríthatunk meg.

Érdemes azonban az egész eljárást időben megkezdeni, különösen akkor, ha el szeretnénk adni otthonunkat. Ugyanis az elhúzódó ügyintézés miatt a lakásunkat sem tudjuk gyorsan értékesíteni, az eljárás lezártáig pedig jó eséllyel csak nyomott áron tudnánk eladni ingatlanunkat.

Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés