Egy gyermektelen pár számára elérhető támogatások: megelőlegező kölcsön, csok-hitel, Babaváró

Egy gyermektelen pár számára elérhető támogatások: megelőlegező kölcsön, csok-hitel, Babaváró
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-12-03 Frissítve: 2020-12-09
 

Egy gyermektelen pár is számos támogatásra lehet jogosult, amennyiben gyermeket vállalna. Akár csok támogatást – vállalt gyermek esetén megelőlegező kölcsönnek is hívják -, csok-hitelt, vagy épp Babaváró hitelt is felvehetnek, amennyiben a közeljövőben babát terveznek. De melyik konstrukció lenne a legjobb különböző élethelyzetekben? A Bankmonitor szakértői ennek a kérdésnek jártak utána.

Egy gyermektelen pár is számos támogatásra lehet jogosult, amennyiben gyermeket vállalna:

  1. A csok támogatás a gyermekek után járó lakáscélra fordítható vissza nem térítendő támogatás, mely vállalt gyermekre is igényelhető.
  2. A csok-hitel egy kamattámogatott kölcsön – kamata a teljes futamidő alatt fix 3% -, melyet azok a családok vehetnek igénybe, melyek legalább két gyermek után csok támogatást igényeltek.
  3. A Babaváró hitel egy támogatott hitel, melyhez a futamidő alatt született gyermekek után kamatmentesség és tartozáselengedés is kapcsolódhat.

Érdemes átnézni a konstrukciók feltételeit ahhoz, hogy el tudjuk dönteni mikor, melyik támogatási forma lenne a megfelelő. Ha mindhárom konstrukció feltételei teljesülnek, akkor a döntés szempontjából három dolgot érdemes figyelembe venni:

  • Mekkora összegű és milyen támogatás érhető el?
  • Mikorra kell megszületnie a gyerekeknek?
  • Milyen célra lehet fordítani a konstrukciót?

Hirdetés

Hirdetés

Milyen feltételeket kell teljesíteni?

A támogatások igényléséhez számos jogszabályi előírást szükséges teljesíteni. Mindegyik támogatásnál van előírás a minimális Tb-jogviszonyra vonatkozóan, a köztartozásmentességre és a büntetlen előéletre. Vállalt gyermekre – jelen helyzetben az ehhez kapcsolódó támogatásokról beszélünk – kizárólag házaspárok kérhetnek támogatást, sőt, a pár egyik tagjának életkorára is vannak előírások.

A vállalt gyermekre elérhető támogatások feltételei

A csok-hitelt csak a családi otthonteremtési kedvezményt igénylők vehetik igénybe, vagyis ugyanazon jogszabályi feltételeknek kell megfelelni.

A Babaváró hitel és a csok-hitel egy banki hitelkonstrukció – melyhez támogatások is kapcsolódnak -, éppen ezért a banki hitelbírálatnak is meg kell felelnie az igénylőknek a jogszabályi feltételek mellett. Vagyis szükséges megfelelő jövedelem, munkaviszony és az igénylők nem szerepelhetnek a rossz adósokat tartalmazó KHR listán sem.

Mekkora összegű és milyen típusú támogatás igényelhető?

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a meglévő és vállalt gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás. A kapott összeg 600 ezer és 10 millió forint között lehet. A támogatás pontos nagysága a gyermekek számától és a lakáscéltól függ. Ha nem születik meg a vállalt gyermek, akkor a támogatás összegét büntetőkamattal növelten vissza kell fizetni.

A csok-hitel egy a futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású kölcsön, melyet a legalább két gyermek után családi otthonteremtési kedvezményt igénylők vehetnek fel. Ha két gyermek után igényelnek csok támogatást, akkor a hitelösszeg legfeljebb 10 millió forint, míg három gyermekre felvett támogatás esetén 15 millió forint a plafon. Ha  nem születne meg a gyermek, akkor az addig kapott kamattámogatást kellene visszafizetni büntetőkamattal növelten, illetve normál kamattal kellene tovább fizetni a hitelt.

A Babaváró hitel egy legfeljebb 10 millió forint összegű hitel, melyre az első 5 évben nem kellene kamatot fizetni. Ha ezen időszakon belül megszületne egy gyermek, akkor a konstrukció a futamidő végéig kamatmentes maradna. A második gyermek születésekor a tartozás 30%-át, míg a harmadik baba érkezésekor a teljes tartozást elengedik. Ha 5 éven belül nem születne egy gyermek sem, akkor viszont az addig kapott kamattámogatást egy összegben rendezni kellene az állam felé és a hitelt normál kamattal kellene tovább fizetni.

Mennyi támogatást érhet el egy gyermektelen pár?

Mikorra kell megszületnie a gyermekeknek?

Természetesen a gyermekvállalás teljesítésére van egy határidő, ezen időpontig kell valamennyi gyermeknek megszületnie. Egy gyermektelen pár három baba vállalásával érheti el a maximális támogatást valamennyi konstrukciónál. (Csok-hitelnél a támogatás mértéke nem emelkedik a gyermekek számával – minden esetben 3% a hitelkamat -, ugyanakkor a maximálisan igényelhető hitelösszeg növekszik.)

A csok támogatásnál a gyermekvállalási határidő a tervezett gyermekek számától is függ. Egy gyermektelen pár legfeljebb három babát vállalhat.

  • Egy gyermek vállalása esetén 4 éven belül meg kell születnie a babának.
  • Két gyermek vállalásánál 8 éven belül világra kell jönnie mindkét babának.
  • Ha három babát tervez a gyermektelen pár, akkor pedig 10 éven belül kell megszületnie a gyerekeknek.

A csok-hitel feltételei a gyermekvállalási határidő tekintetében is megegyeznek a családi otthonteremtési kedvezmény elvárásaival.

A Babaváró hitelnél viszont már érdekesebb a helyzet, itt ugyanis az igénylésnek alapvetően nem feltétele, hogy a pár megmondja mennyi gyereket szeretne, klasszikus értelemben nincs gyermekvállalás. Ugyanakkor a születendő gyermekek után járnak különböző kedvezmények.

  • A kölcsön az első 5 évben kamatmentes, de ahhoz, hogy ez a kamattámogatást ne kelljen visszafizetni legalább egy gyermeknek ezen időszakon belül születnie kellene. A baba születése azt is eredményezi, hogy a kamatmentesség időszakát is kiterjesztik a teljes futamidőre. Emellett a törlesztés 3 éves szüneteltetését is lehet kérni a gyermek megszületését követően.
  • A futamidő alatt született második gyermek miatt elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát. Ekkor újra lehet kérni a törlesztési kötelezettség 3 éves felfüggesztését is.
  • Ha a futamidő alatt megszületne a harmadik baba, akkor a teljes tartozást elengedik.

Vagyis Babavárónál hosszabb idő áll rendelkezésre mindegyik gyermek teljesítésére, mint a megelőlegező kölcsön, vagy a csok-hitel esetében.

Milyen célra fordítható a támogatás összege?

A családi otthonteremtési kedvezményt és az ahhoz kapcsolód támogatott hitelt kizárólag lakáscélra lehet igényelni. A csok támogatást újépítésű-, és használt lakás vásárlására, építkezésre és bővítésre lehet fordítani. A mellé igényelhető csok-hitelt lakásvásárlás és építkezés finanszírozására lehet fordítani.

A csok támogatás egy speciális formája a falusi csok, melyet korszerűsítésre, bővítésre és használt lakás vásárlására – ha ezzel egy időben bővítési és/vagy korszerűsítési cél is van – lehet fordítani. Az emelt támogatási összeget kizárólag preferált kistelepülésen lévő lakások finanszírozására lehet fordítani, amennyiben teljesít az igénylő néhány speciális feltételt is. A falusi csok mellé – valamennyi lakáscélnál – igényelhető csok-hitel is.

A Babaváró hitel szabad felhasználású kölcsön, így bármilyen lakáscélra elkölthető a kapott összeg. Sőt a pár dönthet úgy is, hogy a kölcsönösszegnek csak egy részét fordítja lakáscélra, a maradék összegből pedig például autót vásárol.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Hirdetés
1
Hirdetés