Egy hónap alatt 3,8%-ot emelkedtek az üzemanyagárak

Egy hónap alatt 3,8%-ot emelkedtek az üzemanyagárak
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-08
 

A KSH által közölt fogyasztói árindex éves emelkedése 4,1% volt júliusban. A használt gépjárművek ára egy év alatt 7,4%-kal csökkent. Ezzel szemben a járműüzemanyagok ára egy hónap alatt 3,8%-kal emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2024 júliusában az árak 4,1%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Júliusban a nyugdíjas fogyasztói-árindex emelkedése megegyezett a fogyasztói árindex 4,1%-os értékével. Ez idén az eddigi legmagasabb inflációs érték. Ez minimális emelkedés a júniushoz, májushoz képest, amikor 3,7% és 4,0% volt az éves infláció. Legutoljára 2023 decemberében volt ilyen magas az infláció, amikor 5,5%-os értéket mértek.

Júniushoz képest az árak 0,7%-kal emelkedtek júliusban, ami jelentős növekedés az előző hónaphoz képest mivel akkor az előző hónaphoz mért áremelkedést 0,0% volt. Ha minden hónapban hasonló ütemű áremelkedés következne be, az éves szinten 8,7%-os inflációt eredményezne. Ilyen mértékű áremelkedés utoljára márciusban volt tapasztalható (hó/hó: 0,8%).

Főbb fogyasztási csoportok éves áremelkedése:

  • élelmiszerárak 2,7%-ot emelkedtek egy év alatt
  • szolgáltatások ára 9,1%-ot emelkedtek egy év alatt
  • szeszes italok, dohánytermékek árai 4,2%-kal lettek drágábbak
  • ruházkodási cikkek 4,2-kal lettek
  • háztartási energia 4,5%-kal kerül kevesebbe
  • tartós fogyasztási cikkek 0,5%-kal lettek olcsóbbak egy év alatt.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyivel lett drágább az élelmiszer?

Az élelmiszerárak éves szinten 2,7%-kal emelkedtek. Az élelmiszerek közül kiemelkedő mértékben nőtt a cukor ára 46,3%-kal, a liszté 12,4%-kal, a sertéshúsé 10,7%-kal, az éttermi étkezésé 8,0%-kal és a gyümölcs- és zöldséglé ára 7,1%-kal emelkedett. Ezzel szemben a tojás ára 14,7%-kal, a tejtermékeké 8,0%-kal, a száraztésztáé 7,6%-kal, a kenyéré pedig 4,6%-kal csökkent.

Havi szenten az élelmiszerárak átlagosan 0,6%-kal emelkedtek. A liszt ára 38,1%-kal, a cukoré 13,9%-kal, az étolajé 9,0%-kal, a tejé 6,8%-kal, a tojásé 4,3%-kal, a baromfihúsé 3,0%-kal, a sertéshúsé pedig 2,5%-kal nőtt egy hónap alatt.

Acélos emelkedés a szolgáltatásoknál

Leginkább a szolgáltatások húzzák felfelé az inflációt a 9,1%-os értékükkel. Havi szinten 0,5%-os emelkedést jelent az előző hónaphoz képest. A lakbérek egy év alatt 11,7%-ot emelkedtek az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,1%-ot, a járműjavítás és -karbantartás 10,0%-ot, a lakásjavítás és -karbantartás 9,0%-ot, a sport- és múzeumi belépők 8,3%-ot emelkedtek.

A keresetek emelkedése messze felülmúlja az áremelkedést

Igaz, hogy a júliusi átlagbér adatok még nem kerültek nyilvánosságra, de a 2024 májusában mért keresetek éves növekedése 14,8%-os volt. Ez azt jelenti, hogy a bérek növekedési üteme jelentősen meghaladja az infláció mértékét, ami júliusban 4,1%-ot tett ki.

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés