Egyik szemünk sír, a másik nevet – Fontos változások az állampapíroknál

Egyik szemünk sír, a másik nevet – Fontos változások az állampapíroknál
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-10-03 Frissítve: 2021-08-06
 

Sokak körében népszerű a lakossági állampapír, ami nem csoda, hiszen lényegében ez az utolsó mentsvárunk, ha kockázatmentesen fektetnénk be. Nem árt azonban résen lennünk, mert a jövőben már több kedvencünk nevével nem fogunk találkozni. Szerencsére nem a papírok szűntek meg, csak a nevük változott meg tegnaptól. Ezenkívül külön örömhír, hogy a bónusz állampapír új sorozatának nőtt a kamatozása, így most kedvezőbb feltételekkel fektethetünk ilyen értékpapírba. Ugyanakkor a prémium új sorozatánál már nem járunk ilyen jól, mert fél százalékkal csökkent a kamatprémium.

Új köntösben az állampapír, de a lényeg nem változik

Ne zavarodjunk össze, ha az államkincstár oldalára kattintva, vagy a hirdetmények között böngészve már nem találkozunk néhány jól megszokott lakossági állampapírral. Az elérhető paletta nem csökkent, ugyanakkor az Államadósság Kezelő Központ úgy döntött, hogy egységesíti, illetve egyszerűsíti az állampapírok neveit. A változás tegnaptól (2017.10.02) lépett érvénybe, így mostantól már az új megnevezésekkel találkozhatunk, ha állampapírt vásárolnánk.

Külön figyelni érdemes arra, hogy a rövid állampapírok között kedvencnek számító kamatozó kincstárjegy neve is megváltozott, ezt mostantól egyéves magyar állampapír néven érjük el. Vagyis egyértelmű utalást kapunk arra nézve, hogy milyen lejáratról is van szó. Ezenkívül a hosszabb futamidejű (bónusz, prémium) papíroknál az államkötvény megnevezés állampapírra változott. Ez szolgálhatja például azt is, hogy jobban meglehessen különböztetni a lakosság részére kínált állampapírokat és a mindenki által megvásárolható államkötvényeket.

Hirdetés

Hirdetés

Így változik a bónusz és a prémium kamatozása

Ugyanakkor a névváltozáson kívül másra is figyelmesek lehettünk, hiszen a bónusz és a prémium magyar állampapír esetében lényeges változások voltak, ami a kamatprémium módosulásában követhető nyomon. Érdemes azonban leszögezni, hogy a régebben megvásárolt állampapírokra az átalakulás nem vonatkozik, csak ha most szánjuk el magunkat a befektetésre.

Arról már múlt héten beszámoltunk, hogy a bónusz kamatozása visszaesett, ami annak köszönhető, hogy a kamatbázis alapjául szolgáló egyéves diszkontkincstárjegy hozam is történelmi mélységbe süllyedt. Ugyanakkor időközben a bónusznál egy új sorozat is megjelent (2022/O, 2024/O, 2028/N), ami a régihez képest már bőkezűbben fizet kamatot. A frissen megállapított kondíciók szerint a 4 éves 2,29%, a 6 éves 2,79%, míg a 10 éves bónusz 3,04%-ot fog teljesíteni a következő kamatkifizetéskor. A kedvező változást pedig a kamatprémium növekedése magyarázza, ami minden lejárat esetén 0,25%-kal magasabb lett (rendre 2,25%, 2,75%, 3%).

További fontos változás, hogy a kamatbázis értékét 0%-ban minimalizálták, vagyis negatív értéket nem vehetnek alapul a számításnál. Márpedig ez reális fenyegetésnek számít, hiszen aktuálisan negatív tartományban tartózkodnak a diszkontkincstárjegy hozamok.

A prémium állampapír is új sorozattal lep meg minket, ami a mai naptól vásárolható meg (2021/J, 2023/I). Itt már nem olyan kedvező a helyzet, mint a bónusznál, ugyanis a régebbi sorozathoz képest 0,5%-kal visszavágták a kamatprémiumot (1,25% és 1,5% lesz a korábbi 1,75% és 2% helyett). Ugyanakkor az a különleges helyzet állt elő, hogy az első kamatperiódusra szóló kamat ennek ellenére nem változik meg, marad a 3,55% és 3,8%.

És itt találjuk a csavart is, mivel míg korábban a 2016 decemberi infláció szolgált kamatbázisként, addig az új sorozatnál a 2017 január-július éves átlagos inflációja, ami 2,3%-ra jön ki. Márpedig így még a csökkenő kamatprémium mellett is kijön a már nem vásárolható sorozattal megegyező kamat. Ugyanakkor hosszabb távon borítékolható a hatás, hiszen a látszólagos változatlanság ellenére rosszabbul fog járni, aki most vásárol prémiumot, mint az, aki korábban vásárolt.

Hirdetés
Hirdetés