Akár 10 millió Ft-tal is többet fizethetsz vissza, ha nem jól választasz lakáshitelt!

Akár 10 millió Ft-tal is többet fizethetsz vissza, ha nem jól választasz lakáshitelt!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-06-24 Frissítve: 2022-06-29
 

Drágulnak a hitelek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanakkora hitelösszegre most lényegesen magasabb havi törlesztőt kell fizetnünk, mint mondjuk egy éve. A különbség egy 40 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitelnél akár 60-70 ezer forint is lehet havonta. Ezzel együtt a legolcsóbb és a legdrágább ajánlatok közötti árolló is kitárult, vagyis aki nem jól választ, az többet veszíthet, mint korábban. Mutatjuk a számokat!

Rendkívüli mértékben megdrágultak a lakáshitelek az elmúlt időszakban, amit mi sem mutat jobban, mint az, hogy míg egy 10 éves kamatperiódusú THM-e 3,5 százalékról indult egy éve, addig most 6,5 százalék alatt nem találni ajánlatot. A végig fix kamatú hitelek ára is rakéta sebességgel lőtt ki: ezeknél egy éve még a 4,33 százalékos THM számított a legjobbnak, míg jelenleg a 7 százaléknak is örülhetünk. (A THM, vagyis a teljes hiteldíj-mutató egy százalékos érték, ami remek kiindulópont ahhoz, hogy összehasonlítsuk a hitelek költségeit. Azért jobb, mint a kamat, mert a THM a kamaton túl a hitelfelvételhez elengedhetetlen egyszeri költségeket is tartalmazza, ezek pedig egy lakáshitelnél akár több százezer forintra is rúghatnak.)

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

Hirdetés

Hirdetés

Nőtt az árkülönbség az egyes hitelek között

Az egyes bankok azonban nem azonos mértékben emeltek kamatot, aminek több fontos következménye is van. Az egyik az, hogy az eltérő árpolitika alaposan összekuszálta a korábbi sorrendet, így egyáltalán nem evidens, hogy ugyanaz a bank adja a legjobb ajánlatot most, amelyik egy éve, vagy akár csak pár hónapja. Éppen ezért célszerű a hiteligénylést megelőzően elvégezni egy összehasonlítást, hogy valóban azt a bankot válasszuk, amelyik számunkra a legkedvezőbb.

Azért is érdemes alaposan szétnézni a piacon, mert a Bankmonitor szakértőinek tapasztalata szerint egyre nagyobb a különbség a legolcsóbb és a legdrágább ajánlatok THM-e között, így például két 40 millió forintos lakáshitel között akár 35-40 ezer Ft is lehet a differencia a havi fizetni való tekintetében. Ez pedig két évtized alatt bizony 8,5-10 millió forintot jelenthet! Ez a különbség lényegesen nagyobb, mint egy éve volt, akkor ugyanis „csak” 6-8,3 millió forint pénzügyi előnyt jelenthetett a legjobb ajánlat megtalálása.

Akár a hiteligénylés sikere is múlhat ezen

A drága hitel több okból is problémákat okozhat. Egyrészt a kelleténél többet fizetünk valamiért, amit olcsóbban is megkaphatunk, ami már önmagában is rossz pénzügyi döntés, különösen a jelenlegi bizonytalan időkben. A drágább hitel, illetve az ezzel járó magasabb havi törlesztő hatására azonban a hiteligényléshez szükséges minimális nettó jövedelem is nagyobb lesz, hiszen az adósságfék szabály alapján a bevételeink legfeljebb 50-60%-a fordítható hiteltörlesztésre. (Erről itt tudhatsz meg több információt.) Ráadásul ez csak a jogszabályi plafon, vagyis a bankok dönthetnek úgy, hogy óvatosabban hiteleznek, például a nettó jövedelmet valamekkora megélhetési költséggel csökkentik, majd ez alapján határozzák meg a bevállalható hiteltörlesztő összegét.

A legkedvezőbb és a legdrágább lakáshitelek közötti különbség

A drágább hitel az adós későbbi hitelképességét is alapvetően meghatározza, vagyis azt, hogy vehet-e még fel plusz hitelt, de akár azt is, hogy nyithat-e folyószámla hitelkeretet. Ez pedig akkor is fontos szempont lehet, ha nem tervezünk további hitelfelvételt, hiszen a pénzügyi mozgástér megtartása rendkívül fontos.

Nem mindenki kapja meg a legolcsóbb lakáshitelt

A Bankmonitor lakáshitel kalkulátor tíz hazai kereskedelmi bank ajánlatait hasonlítja össze a bekért paraméterek alapján. A bankok konkrét ajánlata számos tényezőtől, például a felvenni kívánt hitelösszegtől, a futamidőtől, a választott kamatperiódustól, a jövedelem típusától és nagyságától, valamint az ingatlan típusától és forgalmi értékétől függ. Ez egyben azt jelenti, hogy nem mindenki számára ugyanaz a bank adja majd a legkedvezőbb ajánlatot, mint ahogy az sem biztos, hogy valaki megkapja a piacon elérhető legkedvezőbb konstrukciót. A cél azonban mindenképpen az, hogy a számunkra elérhető legkedvezőbb ajánlatot megtaláljuk, de például egy hitelszakértő abban is tud segíteni, hogy mit kell tennünk azért, hogy javítsunk az esélyeinken. Ilyen lehet például az, ha adóstárs bevonásával növeljük az igazolt jövedelem nagyságát, de előfordulhat az is, hogy a hitelező banknál nyitott bankszámlával, esetleg egy ugyanitt megkötött lakásbiztosítással érhetünk el kamatkedvezményt.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés