Egyre gyakoribb a 3 havi kauciós albérlet – megéri belevágni inkább egy lakáshitelbe?

Egyre gyakoribb a 3 havi kauciós albérlet – megéri belevágni inkább egy lakáshitelbe?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-08-23
 

Az idén is tovább gyorsult a lakásárak éves növekedési üteme és a bérleti díjak is dinamikusan emelkedtek. Ráadásul ma már a 3 havi kaució alkalmazása sem ritka. Egyre többeket foglalkoztat a kérdés: bérlés helyett megéri inkább lakást venni?

Emelkedő költségek, csökkenő kínálat

A Magyar Nemzeti Bank 2022 májusi Lakáspiaci jelentése rávilágított, hogy az idei első negyedévben sem lassult a lakásárak éves emelkedésének üteme. A száguldó infláció és a növekvő kamatkörnyezet miatt sokan vélhetően előrehozták a tervezett vásárlást. 

A lakásárak növekedése mellett az albérletek is tovább drágultak. A KSH-ingatlan.com lakbérindex szerint a 2021 negyedik negyedévi 12,7 százalékról 2022 első negyedévében Budapesten 19,0 százalékra, országosan pedig 13,1 százalékról 18,2 százalékra gyorsult az albérletek éves drágulása.

Albérlet átlagos díjak Budapesten, országosan és a megyeszékhelyeken.

A megyeszékhelyeken egy év alatt 108 ezer forintról 125 ezer forintra emelkedett az albérletek átlagos díja. A pesti belső kerületekben jelenleg átlagosan 284 ezer forintért lehet lakást bérelni, ez egy év alatt 114 ezer forintos drágulást jelent. Ez idő alatt a budai egyéb, a pesti átmeneti, valamint a pesti külső kerületek átlagos bérleti díja szintén emelkedett, 67, 36 és 10 ezer forinttal.

Emellett a bérleti kínálat mind a fővárosban, mind a megyeszékhelyeken egyre szűkül. Az ingatlan.com szerint a megyeszékhelyeken 2022. március végén 2,1 ezer albérlet volt elérhető, ami közel 40 százalékos visszaesést jelent az előző év azonos időszakához képest. 

A fővárosi kínálat 2022. márciusban 5,9 ezer lakást tett ki, ami egyharmados visszaesést jelent a járvány előtti állapothoz képest. A bérlés szempontjából legnépszerűbb területen, a belső pesti kerületekben még nagyobb mértékben, 42 százalékkal esett vissza a kínálat ezen időszak alatt.

Hirdetés

Hirdetés

3 havi kaució – ugye csak vicc?!

Az áremelkedés tehát a vásárlást és a bérlést tervezőket sem kerüli el. Az albérletek drágulását ráadásul a kormány rezsicsökkentés módosításával kapcsolatos bejelentése is tetézte, az albérletpiac csupán néhány hét alatt is érezhető változásokon ment keresztül a Rentigo.com júliusi elemzése szerint. 

A rezsiköltség növekedésének egyik kardinális hozadéka, hogy ugrásszerűen nőtt azon ingatlantulajdonosok száma, akik 3 havi kauciót kérnek a bérlőktől, ezzel is igyekezve kivédeni a magas fenntartási díjból eredő kockázatot. 

Mindemellett a bérbeadók a csökkenő kínálat miatt egyre inkább nyeregben érezhetik magukat, könnyen megválogathatják bérlőiket, így evidens számukra előnyben részesíteni azokat, akiknek a három havi kaució rendezése sem okoz különösebb gondot.

A bérlők helyzete eddig sem volt rózsás, hiszen már 2 havi kauciót sem könnyű előteremteni a bérleti díjon felül. Az egyre gyakrabban tapasztalható 3 havi kaució, vagyis a 4 havi bérleti díjnak megfelelő összeg pedig már jelentősen növeli a bérlők induló költségeit.

A bérleti díjon felül 3 havi kaució esetében (az átlagos bérleti díjakat figyelembe véve) az alábbi induló költséggel kell számolniuk a bérlőknek:

  • megyeszékhelyen 500 ezer forint,
  • Pest külső kereteiben 560 ezer forint,
  • Pest átmeneti kerületeiben 704 ezer forint,
  • Buda egyéb kerületeiben 880 ezer forint,
  • Pest belső kerületeiben 1 millió 136 ezer forint,
  • Buda hegyvidéki kerületeiben pedig átlagosan 1 millió 568 ezer forint.

Mindezek mellett a bérlőknek többek között a közjegyzői bérleti szerződés díját, illetve a költözéshez kapcsolódó költségeket is érdemes számításba venni indulás előtt.

Milyen induló díjakkal számolhatunk egy lakáshitelnél?

A bérlemények után érdekes lehet megvizsgálni egy lakás- vagy házvásárlás induló költségeit is. Az önerőn felül ugyanis jelentős kezdeti kiadásaink lehetnek abban az esetben is, ha a megvásárolni kívánt otthon “patika” állapotú és felújításra, korszerűsítésre egyáltalán nem kell költenünk.

A legtöbben viszont csak a várható törlesztőrészlettel számolnak, esetleg még a teljes visszafizetendő összeget veszik számításba a költségek tervezésnél. Ugyanakkor hiteligénylés előtt az egyszeri, járulékos díjakra is érdemes odafigyelni, ezek akár több százezer forinttal is megdobhatják a költségvetést.

Egy ingatlanhitelnél jellemzően az alábbi egyszeri költségeket kell figyelembe vennünk:

Kalkulálj
A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora segít átlátni, hogy melyek a legjobb ingatlanhitelek napjainkban és hogy az egyes termékek kapcsán milyen induló banki költségekkel számolhatunk.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

A példa kedvéért egy 20 millió forint összegű lakáshitelre, 20 éves futamidőre, 10 évig fix kamatozással, 500 ezer forintos nettó jövedelemmel az induló költségekben jelentősen eltérő konstrukciókat találhatunk. A legkedvezőbb, banknak fizetendő induló költség nagyságrendileg 160 ezer forint, míg a legmagasabb induló díj 343 ezer forint.

Ebben az ügyvédi költség és az illeték nincs benne, hiszen ezt nem a bank felé kell rendeznünk. Az ügyvéd díja a vételár függvényében több százezer forint is lehet, a vagyonszerzési illeték pedig alapesetben a vételár 4%-a. Ez utóbbi CSOK-kal történő vásárláskor teljes mértékben elengedésre kerül.

Mindemellett egy lakáshitel igénylésével a költségek sora itt még nem ér véget. Gondoljunk csak arra, hogy egy jelzáloghitelhez az esetek többségében önerőre is szükség lesz; a hitelösszeg minimum 20, de inkább 30 százalékával érdemes kalkulálni. 

Ötlet
Jó hír, hogy akkor sem kell feltétlenül lemondanunk a lakás- vagy házvásárlásról, ha nincs elegendő saját megtakarítás. Az önerő előteremtésére további kedvező megoldások is elérhetőek.

A dráguló bérlést tekintve egyre többen léphetnek a saját ingatlan megvásárlásának irányába, amely számos előnnyel jár az átmeneti megoldáshoz képest.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés