Egyre nehezebb készpénzhez jutni

Egyre nehezebb készpénzhez jutni
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-06-20
 

A tranzakciós illeték mértékének emelése miatt a készpénzfelvételt eddig terhelő adó jelentősen emelkedett. De nem csak ezért nehéz készpénzhez jutni: a készpénzkiadó automaták száma folyamatosan apad hazánkban, miközben a készpénzforgalom nem csökken.

2003 és 2011 között folyamatos dinamikus ATM szám bővülésnek lehettünk szemtanúi: 4907 berendezés üzemelt az időszak végén hazánkban. A Brink’s Hungária sajtóközleményéből kiderül, hogy tavaly 115-tel kevesebb készpénzkiadó automata volt megtalálható Magyarországon, mint egy évvel korábban. Ez a tendencia várhatóan idén tovább folytatódik a pénzintézetek költségcsökkentési programjainak köszönhetően, ugyanis a kisebb bankfiókokat és a kevésbé forgalmas ATM-eket a bankok megszüntették. Így egyre többet kell utaznunk, hogy egy számunkra megfelelő automatát találjunk. Ennek legutóbbi példája az Erste Bank, aki 5 fiókját zárja be június 28-ával. A bezárt fiókok többségénél az automatát is leszerelik.

ATMek

Minden nehézség ellenére azonban mi magyarok ragaszkodunk a készpénzhez: tavaly 5.255 milliárd forintot vettünk fel ATM-ekből. Ez azt jelenti, hogy naponta 14,4 milliárd forintot adtak ki a készpénzkiadó automaták. De manapság a készülékek nem csak készpénz kifizetésre alkalmasak, az új típusoknál már megvan a lehetőség, hogy közvetlenül befizessünk a számlánkra. Az új azonnali készpénz befizetési lehetőséggel, utalásokat online intézve valóban egyre kevesebb szükségünk van meglátogatni egy bankfiókot. A piacon már most is van egy olyan bank (AXA), aki készpénzforgalmat egyáltalán nem bonyolít.

1

Az igazi áttörést (és nem mellesleg minden bankszámla-tulajdonosnak költségcsökkenést) az jelentené, ha a készpénz helyett egyre nagyobb mértékben használnánk a bankkártyánkat. A kártyás vásárlás a legtöbb bankszámla esetében ingyenes, míg a készpénzfelvételért a legtöbb esetben fizetni kell. És ne felejtsük el azt sem, hogy a tranzakciós illeték az eddigi 0,3% maximum 6000 forintos szintről a készpénzfelvételek esetében 0,6%-ra módosul, valamint a felső határát is eltörölték. 

Ha pénzt szeretnénk spórolni, akkor használjuk a kártyánkat a vásárlásokhoz. Ha mindenképpen készpénzre van szükségünk, akkor válaszunk olyan díjcsomagot, ahol ingyenesen jutunk pénzünkhöz. De ne feledjük: a bankok még nem reagáltak a tranzakciós illeték emelésére. Bankváltás előtt most érdemes megvárni milyen változások lesznek.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés