Egyre óvatosabbak a bankok. De te akkor, hogyan mehetsz biztosra a lakáshitelednél?

Egyre óvatosabbak a bankok. De te akkor, hogyan mehetsz biztosra a lakáshitelednél?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-05-30
 

Az elmúlt évek nagyon erős áremelkedése következtében a bankok kezdenek óvatossá válni. Ma már nem evidens, hogy egy 30 millió Ft-ért vásárolt ingatlanról a bank azt gondolja, hogy 30 millió Ft-ot ér. Miért van ennek jelentősége? A válasz egyszerű: kevesebb hitelt fogsz kapni, ha a bank alacsonyabb értékűnek tartja az ingatlant. Praktikus tanácsok, hogyan mehetsz biztosra a hitelfelvételnél és az ingatlan vásárlásánál.

Alacsonyabb érték = alacsonyabb hitelösszeg

A probléma abból adódik, hogy az érvényben lévő szabályozásból adódóan a bankok maximum az ingatlan értékének 80%-ig adhatnak hitelt. De mi is az ingatlan értéke? Nem az az összeg, amit mi fizetünk érte (ami az adásvételi szerződésben szerepel). A hitel szempontjából az ingatlan értékét az értékbecslő által megállapított érték adja.

Példa: Ha 30 millió Ft-ért vásárolunk egy ingatlant, akkor 30 x 80% = 24 millió Ft lehet a maximálisan felvehető hitel, amennyiben a bank értékbecslője is 30 millió Ft-ra értékeli az ingatlant. Ha az értékbecslő úgy gondolja, hogy a bank számára az ingatlan csak 26 millió Ft-ot ér, akkor a bank csak maximum  20,8 millió Ft hitelt fog adni, ami 3,2 millió Ft-tal alacsonyabb a 24 millió Ft-nál. Ennyivel tehát többet ki kell tudnunk fizetni saját megtakarításból (önerőből).

Rengeteg lakáshitel ügyletnél tapasztaltuk az elmúlt hónapokban, hogy a banki értékbecslők sorra az adásvételi szerződésben szereplőnél alacsonyabb értéket állapítanak meg és ez bizony gondot jelent a hitelfelvevőknek.

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan mehetünk biztosra?

Az első és legfontosabb tanács, hogy az adásvételi szerződés aláírása előtt tisztán kell látnunk a lakáshitel lehetőségeinket:

1. Igényelhetünk banki értékbecslést a megvásárolni kívánt ingatlanra. Ennek költsége lesz, de 30-40 ezer Ft lényegesen kisebb áldozat, mint elveszteni a foglalót a lakáshitel meghiúsulása miatt. Fontos megjegyezni, hogy a bankok egy részénél az előzetesen kifizetett értékbecslési költség – tényleges lakáshitel felvétel megvalósulásakor – visszatérítésre kerül.

2. A legjobb, ha már az ingatlan keresésének megkezdése előtt előzetes hitelbírálatot kérünk magunkra. Itt a bank a jövedelmünk és egyéb tényezők alapján megállapítja milyen összegű hitelt vehetünk fel, és amikor megtaláltuk az ingatlant, akkor az adásvételi szerződés aláírása előtt egy gyors értékbecsléssel az adott ingatlan hitelezhetősége is tisztázható.

3. Okosan megkötött adásvételi: a bármi miatt nem teljesíthető az óvatos forgatókönyv és mindenképpen szerződnünk kell, akkor bele kell foglaltatnunk az eladóval kötött (minden) írásbeli megállapodásunkba, hogy hiteligényünk elutasítása esetén elállhatunk a szerződéstől anyagi következmények nélkül. Ez a legnehezebb pálya, mert az eladók jelentős része egy ilyen kikötést nem fog elfogadni.

Mit fontos még tudnod az értékbecslésről?

  • Megközelítően 1-2 hét alatt zajlik le az értékbecslés
  • Két értékbecslő soha nem fog azonos értéket megállapítani. Amennyiben jelentős eltérés van az általunk vélelmezett érték és az értékbecslő által megállapított érték között, és ezt alá is tudjuk támasztani (itt már bizony szükség lesz egy tapasztalt hitelszakértőre), akkor kezdeményezhetjük az érték felülvizsgálatát a banknál.
  • Létezhetnek alapvető eltérések a banki értékítéletekben (értékbecslés nélkül is): más és más megítélés alá eshet egy vegyes funkcionalitású ingatlan (pl. lakóingatlan + üzlethelyiség), egy kivett ingatlan, egy vegyes falazatú ingatlan az egyes bankoknál

Ha lakáshitel felvételében gondolkozol, minden támogatást megkaphatsz a Bankmonitortól:

És azoknak, akik pillanatok alatt szeretnék áttekinteni a banki kínálatot:

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés