Egyre óvatosabban vesznek fel hitelt a magyarok, de van, ami miatt még mindig bevállalják

Egyre óvatosabban vesznek fel hitelt a magyarok, de van, ami miatt még mindig bevállalják
Hirdetés
Hirdetés

2023-07-08
 

Egyre kevesebb tartalékkal rendelkeznek a  magyarok, így mind nehezebb kigazdálkodniuk egy nagyobb összegű, váratlan vagy akár tervezett kiadás költségeit. Már csak azért is, mert közben mind óvatosabban adósodnak el, és bár még mindig a családon belüli kölcsön a legnépszerűbb megoldás, a személyi hitel szorosan követi azt.

Több jel is arra mutat, hogy a magyar lakoság mind óvatosabban költ, a KSH friss adatai szerint – naptárhatástól megtisztítva – 12,3%-kal csökkent a kiskereskedelmi forgalom májusban az egy évvel korábbihoz képest, míg áprilishoz képest 0,8 százalékpontos a csökkenés. Persze ez nem véletlen, hiszen az éves infláció a májusi, 21,5 százalékos érték után 20,1 százalék júniusban, és bár már csökkenő pályán vagyunk, a reálkeresetek egy ideig még valószínűleg csökkenni fognak.

Ebben a helyzetben természetesen az eladósodást illetően is sokkal óvatosabbak az emberek. Erre utal, hogy az OTP Bank friss kutatása szerint most 10 százalékkal kevesebben oldanák meg végszükség esetén hitelből egy tervezett kiadás finanszírozását, mint egy éve. (Az arányuk most 58%, míg 2022-ben még 68% vállalt volna be kölcsönt emiatt.)

Hirdetés

Hirdetés

Még mindig autóra vennének fel legtöbben hitelt

Egy esetleges hitelvelvétel céljában ugyanakkor nincs változás: a legtöbben gépkocsi beszerzésére fordítanák a pénzt, a második helyen a lakásfelújítás áll, amit a háztartási gép vásárlása és a lakás korszerűsítése követ. Bár az autó őrzi vezető helyét a listán, a megelőző évhez képest jelentősen nőtt azoknak az aránya, akik ezt a beruházást idén halaszthatónak ítélték és egyelőre lemondtak róla.

A magyarok óvatossága összefügghet azzal, hogy csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, erre utal, hogy az idén megkérdezettek valamivel kevesebb, mint negyede tudna kizárólag saját forrásból fedezni egy váratlan kiadást.

A családon belüli kölcsön után a személyi hitel a legnépszerűbb

Érdekes módon egy év alatt valamelyest csökkent azoknak az aránya, akik a családtagokhoz, barátokhoz fordulnának pénzügyi segítségért, a személyi kölcsön 1 százalékos erősödéssel a második helyen szerepel a lehetséges megoldások listáján, megelőzve a plusz munkák vállalását. Azok a válaszadók, akik elszánják magukat a hitelfelvételre, a legnagyobb arányban a tervezett beruházás, vásárlás költségeinek negyedét fedeznék kölcsönből. Az óvatosság, a tudatosság ebben is tetten érhető az OTP Bank felmérése szerint.

Mennyibe kerül most egy fedezet nélküli, szabad célú hitel?

A családon belüli kölcsön után a második legnépszerűbb személyi kölcsön két legfontosabb előnye a gyorsaság, valamint az, hogy nincs szükség hozzá ingatlanfedezetre. Az átlagos átfutási idő néhány nap, ám ha a saját számlavezető bankjától igényli valaki, akkor akár pár óra alatt számlán lehet az összeg. A hitelek árazása azonban nagyon változó, például egy 3 millió forint összegű, 5 éves futamidejű kölcsön havi törlesztője 300 ezer Ft nettó jövedelemmel 70 és 83 ezer Ft között lehet attól függően, hogy melyik bankra esik a választás.

Bár egy személyi kölcsön összege akár 12 millió Ft is lehet jelenleg az Erste és az UniCredit Bank megy el eddig, a többség 7 és 10 millió forintot hitelez legfeljebb. A maximális futamidő jelenleg 8 év, de itt is találkozhatunk pénzintézettel, amelyik rövidebb időre biztosítja csak kölcsönét.

Kalkulálj
Bármekkora összegű hitelt is vegyen fel azonban valaki, rendkívül fontos, hogy átgondolt pénzügyi döntés előzze meg a dolgot. Ha azonban megszületett a döntés, akkor célszerű a legkedvezőbb ajánlatot megkeresni, és minimalizálni a finanszírozás költségét.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat
Hirdetés

A Bankmonitor.hu Személyi Kölcsön kalkulátorával 13 bank ajánlatát hasonlíthatod össze másodpercek alatt, a saját igényeidre szabva. Azon kívül, hogy forintosítható hasznot jelent a legjobb hitel kiválasztása, a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötésben lehet részed.

Hirdetés