Egyszerűbb bankot váltani, mint gondolnád. Persze nem mindig!

Egyszerűbb bankot váltani, mint gondolnád. Persze nem mindig!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-11-16 Frissítve: 2021-01-20
 

A magyarok rendkívül hűségesek a bankjukhoz és bankszámláikhoz, ami azt jelenti, hogy hiába bosszankodnak sokan a magas díjak miatt, végül mégis kevesen váltanak. Ennek talán legfontosabb oka az, hogy senkinek nem hiányzik a bankváltással járó számlatan macera. Azt azonban kevesen tudják, hogy már több mint 10 éve működik az egyszerűsített bankváltás intézménye, amikor az új és a régi bank gyakorlatilag mindent elintéz helyettünk. Jó, azért nem mindent, ráadásul van a dologban egy kis  nehezítés is.

Kezdjük azzal, hogy miért is lehet érdemes bankszámlát, bankot váltanunk?

1. Például az alacsonyabb bankolási költségek miatt, hiszen a pénzintézetek nagyon különböző díjtételekkel dolgoznak. Például az online utalás bizonyos számláknál ingyenes, míg máshol több száz forintba is kerülhet ugyanez, mint ahogy a havi díjakban, a csoportos beszedési megbízások és az állandó átutalási megbízások költségeiben is jelentős eltérések lehetnek. Az összehasonlítást az is megnehezíti, hogy sok bankszámla olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes lehet, ha teljesítünk bizonyos feltételeket, miközben ezek nélkül az adott számláért máris fizetni kell.

Jó példa erre a szuperolcsó CIB ECO bankszámla, aminél nincs számlavezetési díj, tranzakciós illeték, átutalási díj és éves kártyadíj, ám ehhez az kell, hogy a Bankmonitoron keresztül igényeljük, valamint havonta legalább az aktuális minimálbérnek megfelelő összeg – jelenleg 107 065 Ft – érkezzen a számlájára. Amennyiben azonban a fenti feltétel nem teljesül, akkor a CIB ECO havidíja 2361 Ft lesz, a CIB VISA Inspire Elektronikus bankkártyáért pedig 4462 Ft éves díjat számítanak fel. Máskülönben ugyanakkor két évig akár teljesen ingyen bankolhatunk, ami remek ajánlat!

2. A bankváltás melletti másik érv érdekessége, hogy ugyanez szolgálhat akár ellenérvként is. Sok esetben a bankok ugyanis kamatkedvezményt adnak a hitelit igénylőnek akkor, ha bankszámlát is nyit náluk, valamint oda érkezteti a havi bérét. Egy lakáshitelnél vagy egy személyi kölcsönnél ezért mindenképpen érdemes ellenőrizni, hogy milyen kedvezményt kaphatunk azért, ha az adott bankhoz „költözünk”, hiszen összességében százezer forintos nagyságrendű lehet a pénzügyi előny. Ugyanakkor azok, akik már rendelkeznek hitellel, sokszor éppen emiatt vannak „röghöz kötve”, hiszen ha elviszik a számlájukat, és máshová kérik a jövedelmüket, akkor elveszíthetik a kedvezményt.

3. A bankváltás nem kizárólag pénzügyi döntés, fontos érv lehet az is, hogy milyen szolgáltatást nyújt egy bank, mennyire áll kézre például az internetes és a mobilbank.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyire nehéz bankot váltani?

A bankváltás alapesetben rendkívül nehézkes dolog, különösen akkor, ha csoportos beszedési megbízásokkal és állandó fizetési megbízásokkal teljesítjük a fizetnivalóinkat, valamint ide kapjuk a bérünket is. Szerencsére 2009 óta működik az egyszerűsített bankváltás intézménye, ami elvileg éppen a számlaváltozást hivatott egyszerűbbé tenni.

Számlaváltásnál mindig felmerül a kérdés, hogy mi lesz a régi számlán lévő csoportos beszedési, rendszeres átutalási vagy egyéb fizetési megbízásokkal? Jó hír, hogy kérhetjük, a régi bankunk ezeket adja át, az új bank pedig beállítja mindegyiket a számlánkon. A legjobb az egészben az, hogy értesítik a közmű-szolgáltatókat, a biztosítókat és minden más érintettet a számlaváltásról, így nem kell egyenként megkeresnünk mindegyiket.

A procedúra végén a régi bank átutalja a fennmaradó egyenleget az új számlánkra, majd ha kérjük, megszünteti a már feleslegessé vált számlát. Persze ennek vannak feltételei: nem lehet a számlaegyenleg negatív, nem lehet a számlán lekötött betét vagy folyószámlahitel tartozás, de az is probléma, ha a számla hagyatéki eljárásba lett bevonva, esetleg részben vagy egészben zárolt.

Lehet online számlát váltani?

Egyre népszerűbb az online számlanyitás – a CIB banknál például már 40% ezek részesedése -, így izgalmas kérdés, hogy vajon lehet-e úgy online számlát nyitni, hogy egyúttal igényeljük az egyszerűsített bankszámlaváltás szolgáltatást is. Rossz hírünk van, ugyanis az erről rendelkező jogszabály egyelőre nem teszi ezt lehetővé: kizárólag személyesen, az erre a célra szolgáló nyomtatvány kitöltésével bízhatjuk meg az új bankot azzal, hogy indítsa el a folyamatot. Ráadásul, ha a számláknak több tulajdonosa is van, akkor mindegyikük személyesen leadott meghatalmazására lesz majd szükség. Persze arra van lehetőségünk, hogy a bankszámlát magát online nyitjuk meg, majd a későbbiekben adjunk megbízást az egyszerűsített számlaváltásra.

Ha megnéznéd, hogy az egyéni bankolási szokásaid alapján melyik banknál mennyit kellene fizetned, akkor ezt gyorsan megteheted a Bankmonitor bankszámla kalkulátorával: 

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Címkék
Hirdetés