Egyszerűsödtek a feltételei a gyermekek után járó tartozáscsökkentésnek

Egyszerűsödtek a feltételei a gyermekek után járó tartozáscsökkentésnek
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-06-03 Frissítve: 2020-06-04
 

Egy lakáshitel fennálló tartozása csökkenthető, ha a futamidő alatt gyermek születik. Egy háromgyermekes család akár 5 millió forintot kedvezményt is kaphat az államtól. Ezzel egy 15 millió forintos lakáshitelre visszafizetendő összeg akár 6,1 millió forinttal is csökkenhet. Ráadásul az igénylés feltételei is egyszerűsödtek.

A meglévő lakáscélú jelzáloghitel tartozást a második gyermek születésekor 1 millió forinttal, a harmadik gyermek érkezésekor pedig 4 millió forinttal csökkentik. Minden további baba születésekor további 1 millió forintot elengednek a tartozásból. Természetesen ezt a kedvező lehetőséget különböző feltételek teljesítéséhez köti az állam.

Hogyan módosulnak az igénylési feltételek?

Például házas-, élettársak esetében közösen kell igényelni a támogatást. Korábban ebben a helyzetben mindkét félnek tulajdonosnak kellett lenni a fedezetül szolgáló ingatlanban. Tulajdoni hányaduknak pedig el kellett érnie együttesen legalább az 50%-ot. A jövőben elégséges lehet, ha csak a pár egyik tagja tulajdonosa az ingatlannak, ezzel bővülhet a jogosultak köre.

Ugyanakkor a gyermek születését – örökbefogadás esetén a határozat jogerőre emelkedését – követő 60 napon belül be kell nyújtani a kérelmet a hatósághoz. Ha akadályoztatva volt az igénylő, akkor a határidő meghosszabbítható a probléma elhárultát követő 30. napig. Azonban így sem haladhatja meg a határidő a születést, örökbefogadási határozat hatálybalépését követő 120. napot. Vagyis a kérelem benyújtását nem szabad halogatni.

Hirdetés

Hirdetés

Mit jelenthet ez a támogatás egy háromgyermekes család esetében?

Példaként vegyünk egy fiatal párt, aki álmai otthonának megvásárlásához 15 millió forint 20 éves futamidejű lakáshitelt igényelt. A pár mérsékelni szerette volna a kamatkockázatot, ezért egy 10 éves kamatperiódusú kölcsönt igényelt. A hitel induló havi törlesztőrészlete 87 922 forint, amely 10 évig változatlan szinten marad, legalábbis a kamat módosulása miatt nem emelkedhet.

Ha a párnak 3 gyermeke születne – az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy 3 évente -, akkor a második és harmadik baba után már jogosultak lennének a tartozás csökkentésére. Összesen 5 millió forinttal csökkenne a hitelösszeg a gyermekek érkezése miatt, 1 millió forinttal a hatodik és további 4 millió forinttal a kilencedik év végén. A törlesztőrészlet a 10. évtől a felére csökkenne, a teljes visszafizetendő összeg pedig 6,1 millió forinttal mérséklődne a gyermekek után járó tartozáscsökkentés miatt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés