Ekho szerint adózol? Akkor erre számíthatsz, ha lakáshitelt vagy Babaváró támogatást igényelnél!

Ekho szerint adózol? Akkor erre számíthatsz, ha lakáshitelt vagy Babaváró támogatást igényelnél!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-16
 

Keveset hallani az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról, vagyis ez ekhóról, pedig nagyon sokan adóznak eszerint Magyarországon. Azonban, ha egy így adózó személy lakáshitelt vagy Babaváró hitelt venne fel, akkor bizony felkészülhet arra, hogy nem minden banknál fog sikerrel járni. Ezért nekik különösen fontos körültekintően bankot és hitelt választaniuk.

Kezdjük először is azzal, hogy mi is az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás), mivel jár az, ha valaki ezt választja, illetve kiknek van egyáltalán lehetőségük így adózni.

Mi az ekho?

Az ekho anno azért jött létre, hogy bizonyos tevékenységi körökben visszaszorítsák a munkáltatók és a munkavállalók közötti színlelt megbízási, vállalkozási szerződések elharapózását, amelyekkel a bért terhelő közterheket igyekeztek csökkenteni. Az ekho ennek a körnek jelent alternatívát azzal,  hogy ekhós munkaszerződés esetén kizárólag a minimálbér után kell a munkáltatónak és a munkavállalónak a szokásos terheket megfizetnie, az e fölötti részt pedig már csak az ekho terheli. A lényeg tehát az, hogy ekho esetén ugyanakkora munkáltói költségre magasabb nettó bér jut.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyi az ekho?

Az ekho alapja a teljes ekhós bevétel (ha valaki áfás, akkor a forgalmi adóval csökkentve). A munkáltató az ekho alap 17,5 százalékát (2019. június 30. előtt ez még 19,5% volt) fizeti be a költségvetésbe, míg ha bérként fizetné ki ugyanezt, akkor 27 százalékot kellene fizetnie. A munkavállalónak a bruttó bére után pedig 15 százalék ekhót kell fizetnie, ám ha nyugdíjasról van szó, akkor mindössze 11,1% ez a teher. Fontos, hogy az ekho éves felső határa jelenleg 60 millió forint akkor, ha a bejelentett jövedelem az adott évben eléri a minimálbér 12-szeresét. (Sportolók esetében meghatározott feltételekkel a felső határ 250-500 millió is lehet.)

Kik választhatják az ekhót?

Hogy pontosan milyen foglalkozást űzők (milyen FEOR számmal) választhatják az ekhót, azt jogszabály határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy művészek, a médiában dolgozók és sportolók választhatják többnyire, például színészek, újságírók, műfordítók, edzők stb.

Lakáshitel vagy Babaváró ekhóval?

Az ekho okozhat nem várt, kellemetlen meglepetéseket akkor, ha valaki lakáshitelt vagy akár Babaváró hitelt venne fel, ezen pedig akár az is múlhat, hogy végül siker-e megvenni vagy felépíteni az áhított ingatlant. Ugyanis az egyes bankok nagyon különbözőképpen kezelik ezt a fajta jövedelmet, van ahol egyáltalán nem fogadják el, míg máshol egyedileg döntenek minden ilyen ügyletről, de találkozni pénzintézettel, ahol éppen úgy veszik figyelembe, mintha valaki szja szerint adózna. Éppen ezért az ekhósoknak nem elég megkeresniük azt a bankot, amelyik a legkedvezőbb áron kínál számukra, hanem azt kell először ellenőrizniük, hogy egyáltalán melyik bank jöhet szóba az esetükben.

Bankmonitor tipp: érdemes először a 13 magyar bank ajánlatait összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátorral megkeresni az egyéni paraméterek szerinti legkedvezőbb hitelt, majd az adataidat megadva hitelszakértő segítségét kérni, aki 24 órán belül felveszi veled a kapcsolatot, és segít megtalálni a sikeres igényléshez vezető utat.

Az akár 10 millió Ft összegű, egy gyermek születése esetén a futamidő végéig kamatmentes Babaváró hitel esetében is okozhat galibát az ekhós jövedelem, ugyanis több olyan bank is van, amelyik az ilyen igénylőt azonnal elutasítja. Ettől azonban nem kell kétségbe esni, mert szerencsére van olyan pénzintézet, amelyik ad hitelt erre is, ráadásul az állami támogatást ez semmiképpen nem érinti, vagyis nem járhatsz rosszabbul. Hogy jogosult vagy-e a Babaváró hitelre, azt ezzel a Babaváró kalkulátorral pillanatok alatt ellenőrizheted.  

Ha lakáshitelt és Babavárót együtt szeretnél, például azért, mert máskülönben nem tudod megvenni a kiszemelt ingatlant, vagy a Babavárót önerőként használnád fel (hiszen a bankok általában a vételár 70%-áig hiteleznek csak), akkor még jobban elkél a segítség, mert a bankok nagyon elérően kezelik ezt a helyzetet.

  • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírást követik.
  • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett mindenképpen elvárják a vásárláshoz legalább 10-20% saját megtakarítás bevonását.
  • Vannak bankok, melyek a jogszabályi előírás mellett elvárják, hogy a lakáshitel és a babaváró hitel együttes összege ne haladja meg a vételárat.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

 

 

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés