Eladták a bankomat! Mi lesz velem?

Eladták a bankomat! Mi lesz velem?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-04 Frissítve: 2022-04-27
 

Pár órája jelent meg a hír: az orosz Sberbank eladta – több kelet-európai érdekeltségével együtt – a magyar Sberbankot egy szerb nagyvállalkozónak. Viszonylag ritkán valósul meg hasonló tulajdonosváltás a magyar bankpiacon, így szeretnénk választ adni az összes elsődlegesen felmerülő kérdésre.

Mit jelent egy bank tulajdonosváltása?

A Sberbank Magyarország Zrt. egy önálló bank, saját menedzsmenttel. A bank ma is ugyanúgy működik, mint tegnap, vagy tegnapelőtt. A hatályos magyar jogszabályok, intézményi garanciák vonatkoznak a tevékenységére és a felügyeletét a jövőben is a Magyar Nemzeti Bank látja el.

Mi lesz velem, ha meglévő bankszámlám, pénzem van a Sberbanknál?

A Sberbanknál elhelyezett ügyfél pénzeket (legyen az bankbetét, vagy folyószámlán szabadon álló pénz) magánszemélyek esetében továbbra is az Országos Betétbiztosítási Alap védi. Mindez 100 ezer EUR-ig (mai árfolyamon 36 millió Ft) teljes garanciát jelent a pénz tulajdonosának.

Mi lesz velem, ha meglévő hitelem van a Sberbanknál?

A hitelszerződés, mint minden más megkötött szerződés változatlanul érvényben van. Az adósnak ugyanúgy törleszteni kell a hitelét az előírások szerint. A szerződés esetleges módosításai pedig nagyon szigorú szabályozás adta keretek között mozoghatnak csak (értsd: minimális a valószínűsége).

Mi lesz velem, ha hiteligénylésem van folyamatban a Sberbanknál?

Egy bank működése jellemzően közép- és hosszú távon változik. Az üzleti tervek teljesítése, az aktív működés fenntartása és így a hitelezési aktivitás változatlansága várható.

A bank termékeinek összehasonlítása

Sberbank személyi kölcsön kalkulátor

Sberbank bankszámla kalkulátor

Hirdetés
Hirdetés