Elérkezett a kamatstop utolsó hónapja?!

Elérkezett a kamatstop utolsó hónapja?!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-05-30
 

Júniusban lejár a kamatstop eredetileg meghirdetett határideje. Mekkora segítséget jelentett a kamatok rögzítése? Mi várható júliustól? A Bankmonitor szakértői ezeknek a kérdéseknek jártak utána.

Az idei év első felében a változó kamatozású lakáshitelek kamatát a kormány maximalizálta. Az érintett kölcsönök kamata a kamatfordulókor érvényes BUBOR értékéből és egy kamatfelárból állt össze. A kamatot azonban 2022. első félévében a 2021. október 27-én érvényes BUBOR mutató értéke alapján kellett meghatározni.

Jó tudni
Változó kamatozású lakáshitel az a kölcsön, melynek kamatát a bank akár éven belül is módosíthatja. Ezen kölcsönök kamata jellemzően a BUBOR mutató változásának megfelelően módosulhat. Jelenleg 330 ezer magyar család rendelkezik ilyen hitellel.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit segített a kamatstop az érintett adósoknak?

Mennyit segített az adósoknak a kamatstop? Ennek megvizsgálásához érdemes megnézni hogyan alakult volna az érintett kölcsönök kamata a kamatstop nélkül. (Érdemes a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású hiteleket szemügyre venni, ugyanis a változó kamatozású jelzáloghiteleken belül ebből van a legtöbb.)

Mennyivel kisebb a kamata egy 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású lakáshitelnek a kamatstop következtében?

A kamatstop hatása attól is függ, hogy mikor változik a hitel kamata. Az év első hónapjában átárazódó hiteleknél 2,03 százalékponttal, míg a júniusban módosuló kölcsönöknél 4,83 százalékponttal lesz kisebb a kölcsön kamata.

Mennyit nyert a teljes kamatstop ideje alatt az az adós, akinek a kamata 3 havonta változhat? A kamatfelár fixen 3%. (2022. januárjában, majd 2022. áprilisában is módosult a kamat.) Nézzük meg ezt három példán keresztül:

  • Ha a fennálló tartozás 5 millió forint, a hátralévő futamidő 8 év, akkor fél év alatt 47 696 forintot spórolt a család. Összességében 11,2 százalékkal kevesebb a megfizetendő összeg.
  • Ha a fennálló tartozás 8 millió forint, a hátralévő futamidő 10 év, akkor hat hónap alatt 79 171 forintot spórolt a család. Összességében 13,5 százalékkal mérséklődött a fizetési kötelezettség.
  • Ha a fennálló tartozás 12 millió forint, a hátralévő futamidő 14 év, akkor fél év alatt 127 041 forintot spórolt a család. Összességében 17,5 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
Fontos
Fontos tudni, hogy a megspórolt összeget nem kell utólag megfizetni, a kamatkülönbség a bankokat terheli. Sokan keverik a kamatstop és a moratórium szabályait. Ez utóbbinál utólag, a hátralévő futamidő alatt kell rendezni a szüneteltetés alatt elmaradt kamatokat.

Mi várható 2022. júliusától?

A kamatstop az érvényben lévő szabályok alapján június végével lejárna. Az emelkedő bankközi hozamok miatt ez komoly terhet jelentene az adósoknak: a júniusi BUBOR értéke mellett akár 22 százalékkal is magasabb lehetne a havi törlesztő, mint a kamatstop alatti havi fizetnivaló.

Ugyanakkor várhatóan a kamatrögzítés valamilyen formában velünk marad az év második felében is. A Kormány előreláthatóan június közepén fog dönteni a kérdésben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt javasolja, hogy a kamatstopot a rászorulóknak hosszabbítsák meg. Két csoportot nevezett meg a jegybank: nyugdíjasok és a gyermeket nevelők részére lehetne folytatni a kamatrögzítést.

Jelenleg 330 ezer adósnak csökkenti a törlesztőrészletét a kamatstop, ebből mintegy 180 ezren maradhatnának a kamatstopban a jegybank javaslata alapján. (Nagyságrendileg 41 ezer nyugdíjas, 127 ezer gyermeket nevelő és 12 ezer gyermeket nevelő nyugdíjas számára hosszabbodhatna meg a kamatrögzítés az MNB javaslata értelmében.) Ezek alapján az érintettek 54,5 százaléka maradhatna a kamatstop védelme alatt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés