Elfújja-e a lakáshitelek felől a kamatemelkedés fellegeit a szél?

Elfújja-e a lakáshitelek felől a kamatemelkedés fellegeit a szél?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-08-06
 

Hatalmas kockázatcsökkentés zajlik globálisan, ami magával rántott számtalan tőzsdét Ázsiától Európán át Amerikáig. Azonban ez nem csak a részvények árfolyamára van hatással, hanem az összes kockázati eszközre, így az olaj világpiaci ára is csökkent. Általában ilyenkor a befektetők állampapírokba, kötvényekbe és hasonló fix hozamú instrumentumokba szokták áthelyezni befektetéseiket, most ennek a hatását vizsgáltuk meg.

Mi történik a világban?

Az elmúlt héten a globális tőkepiacokon jelentős esést figyelhettünk meg. Ennek az egyik oka, hogy rendkívül sérülékeny időszakban érkezett gyenge foglalkoztatási adat az Egyesült Államokból, amely komoly recessziós aggodalmakat keltett a befeketítőkben. Ezen kívül a gyengülő kiskereskedelmi forgalom és csökkenő lakossági megtakarítások is aggodalomra adnak okot.

Már az AI cégeket sem övezi olyan optimizmus, mint ahogy azt eddig megszokhattuk. A növekvő költségek és egyre bizonytalanabb nyereségességek szintén hozzájárultak a piaci optimizmus csökkenéséhez. Esnek a részvények, esik az olaj és gyengül a forint, de milyen hatással lehet ez lakáshitelekre?

Hirdetés

Hirdetés

Hogyan hat ez a lakáshitelekre?

Először is, vessünk egy pillantást a BIRS-re, ez a mutató azt mutatja meg, hogy a bankok milyen kamat mellett adnának hitelt egymásnak hosszú futamidőre. A mutató értéke elmúlt héten 0,4%-kal csökkent, így 2024. augusztus 5-én a 10 éves BIRS 5,68%-on állt, ami 2024 januárja óta a legalacsonyabb szint.

A BIRS azért fontos számunkra mivel a bankok gyakran ezt a mutatót használják hiteltermékeik beárazására, mondhatni ez a mutató jól jelzi a bankok hitelkihelyezésének forrásköltségét. Vagyis a BIRS értékének tartós csökkenése lehetőséget teremt a hitelkamatok mérséklésére is. Persze ehhez az is kell, hogy a jelenlegi piaci kockázatkerülés fennmaradjon.

Mekkora az esély ténylegesen a lakáshiteleknél az árcsökkenésre? Ehhez vizsgáljuk meg, hogy hol is álltak a hitelkamatok januárban, hiszen ekkor volt utoljára ilyen szinten a BIRS értéke. 2024 januárjában egy lakáshitel THM-je (20 éves futamidejű, 20 milliós lakáshitel 10+ éves fixálással és 600 ezer nettó jövedelemmel) 6,75% – 7,17% között volt. Augusztusban ugyanez a hitel 6,54% – 8,03%. Vagyis nyílt az olló, a legolcsóbb hitel olcsóbb lett, míg a legdrágább drágább lett januárhoz képest. A jelenlegi helyzetből azt mondjuk, hogy az olcsó szegmensben nem számítunk csökkenésre se emelkedésre, de a drága szegmensben az eddig tapasztalható kamatemelkedés megállhat.

Ez a változás azt jelenti, hogy az alacsonyabb jövedelmű hiteligénylőknél valószínűleg lekerülhet a kamatemelés a napirendről. A magasabb jövedelmű ügyfelek számára sem csökkenést sem emelkedést nem  prognosztizálunk, ha a most megfigyelhető bankközi hozamszint megmarad.

Két okból sem gondoljuk, hogy érdemi kamatcsökkenés jöhet:

  1. A jelenlegi nemzetközi trend a pénzpiaci hozamok csökkenését eredményezte. Ugyanakkor a sérülékenyebb gazdasági környezet mindig kockázatot hordoz magában, ami beárazódik a hitelkamatokba is.
  2. Az önkéntes kamatplafon januárban irreálisan alacsony szintre lökte a drágább lakáshitelek kamatát. Júliusban az intézkedés kivezetésével ezek a kölcsönök kezdtek elsőnek drágulni, de a mostani kamatszintjük még nem tekinthető extrémnek.

Természetesen ilyen bizonytalan környezetben nagyon nehéz jósolni, éppen ezért azt javasoljuk a hitelfelvétel előtt állóknak, hogy fokozottan figyeljék a híreket, banki ajánlatokat. Erre jó megoldás lehet a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora, ami néhány adat megadásával megmutatja az éppen legkedvezőbb ajánlatok listáját.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.

A megadott hitelösszeg, futamidő és jövedelem kombinációra nem találtunk megfelelő ajánlatot.

De ne aggódj, megtaláljuk a hiteled!

Tudd meg néhány kattintással, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz. Kisebb hitelösszegre, hosszabb futamidőre vagy extra bevont jövedelem mellett megtalálod a megfelelő hitelt a kiszemelt ingatlan megvásárlására.

Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés