Elmúltál 30 éves? Így használhatod ki a Babavárót és a CSOK Pluszt is!

Elmúltál 30 éves? Így használhatod ki a Babavárót és a CSOK Pluszt is!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-11-09
 

A Babaváró hitel és a CSOK Plusz támogatásnál is van előírás a házaspár hölgy tagjának életkorára. A két kedvezménynél ez a feltétel eltérő, emiatt sokan azt gondolják, csak az egyik lehetőséget tudják kihasználni lakáscéljuk megvalósításához. Egy apró trükkel azonban mindkét kedvezmény kihasználható a 30 és 40 év közötti házaspároknak is.

A lakástámogatási rendszer érdemben átalakul, ami felpezsdíti az ingatlanpiacot. A kedvezmények között két nagyon fontos elem van, amelyeknél a házaspár hölgy tagjának életkora kiemelten fontos:

  • Babaváró hitelt idén még akkor lehet igénybe venni, ha a házaspár hölgy tagjának életkora nem haladta meg a 41. életévét. 2024-től azonban már csak akkor lehetünk jogosultak a támogatásra, ha a feleség 30 évnél fiatalabb. (A jövő év átmeneti időszak lesz, a 30-41 év közötti hölgyek esetén is kihasználható a támogatás abban az esetben, ha már úton van a baba.)
  • A 2024-ben induló CSOK Pluszt is csak házaspárok használhatják ki, ennél a kedvezményél a feleség nem töltheti be igényléskor a 41. életévét. (2025. év végéig felvehetik a párok, ha idősebb a feleség, de csak akkor, ha már úton van a baba.)

A házaspárok nagy dilemmában vannak, ha a feleség életkora 30-40 év közötti, ugyanis a két támogatást nem tudják egyszerre kihasználni. Ez alól természetesen kivétel az az eset, ha a baba már úton van, a magzat betöltötte a terhesség 12. hetét. Erre azonban elég rizikós egy lakáscélt alapozni: mi történik, ha kicsit késik a baba? Sokakat érinthet ez a probléma, hiszen a statisztikák alapján a Babavárót igénylők nagyságrendileg kétharmadánál a feleség már idősebb volt 30 évesnél.

Fontos
Nem kell azonban bármelyik támogatásról lemondani, hiszen a két kedvezményt nem kell feltétlenül egyszerre felvenni. A szabad célú Babaváró hitel kihasználható még az idei évben, a lakáscélunkat ugyanakkor elhalaszthatjuk 2024-re, ezáltal az ahhoz szükséges CSOK Plusz kedvezményt is megigényelhetjük jövőre.

Hirdetés

Hirdetés

Mennyit nyerhetünk a Babaváró és a CSOK Plusz igénylésének szétválasztásával?

Ez természetesen élethelyzetfüggő, nézzük meg egy példán keresztül a lehetséges hatást. Egy 35 éves házaspár 60 millió forintért új építésű lakást vásárolna, melyhez 15 millió forint önerővel rendelkeznek. A párnak van már egy gyermeke és szeretnének még egyet. A vásárláshoz ki szeretnék használni az elérhető támogatásokat, de még nem döntötték el, hogy idén vagy jövőre vásárolják meg a kiszemelt ingatlant.

Az idei évben a két gyermek után 2,6 millió forint CSOK támogatást és 10 millió forint 3 százalékos kamatozású támogatott hitelt tudna igényelni a család. E mellé 2,85 millió forint adó-visszatérítési támogatás és 2,4 millió forint illetékmentesség is járna. A 10 millió forint Babaváró hitelt is fel tudja venni még 2023-ban a család, ami mellé már csak 19,5 millió forint piaci hitelre lenne szükség, ennek kamata 7,5%.

20 éves futamidő választása esetén a hitel teljes induló törlesztőrészlete 258 ezer forint lenne, a két évtized alatt a teljes visszafizetendő összeg 59,8 millió forintra rúgna. (A teljes visszafizetésnél figyelembe vettük a második gyermekre járó 1 millió forint tartozáselengedést is.)

csok plusz és Babaváró igénylése

A 2024-es vásárlás esetén a család 30 millió forint fix 3 százalékos kamatozású CSOK Plusz kölcsönre lenne jogosult. E mellé még járna nekik a 2,4 millió forint illetékmentesség is. Viszont 15 millió forint piaci lakáshitelre lenne szükség még a vásárláshoz, ennek kamata 7,5%. A második évtől a törlesztési kötelezettség 290 ezer fölé emelkedne. (A CSOK Plusz kölcsön után az első évben csak kamatot kell fizetni, emiatt az induló törlesztő még csupán 196 ezer forint lenne.) A két évtized alatt összesen 67,5 millió forintot kellene kifizetni a családnak, ami 7,6 millió forinttal több, mint az idei vásárlás esetén.

Van azonban alternatíva is: idén felveszi a család a Babavárót és jövőre indítja a vásárlást a CSOK Plusz kihasználásával. Ebben az esetben a család jogosult lehetne 10 millió forint Babaváróra, 30 millió forint CSOK Plusz kölcsönre és a 2,4 millió forintnyi illetékmentesség is megmaradna. Ebben az esetben csak 5 millió forint 7,5 százalékos kamatozású piaci hitelre lenne szükség. A törlesztőrészlet a második évtől 258 ezer forint lenne, az első évben azonban csak havi 161 ezer forintot kellene rendezni. A két évtized alatt a teljes visszafizetés pedig 58,7 millió forintra rúgna. Ez a megbontás nagyságrendileg 1,1 millió forint előnyt jelent a 2023-as vásárláshoz képest.

Természetesen a különböző élethelyzetekben más és más eredmény jöhet ki. Ami biztos, hogy a kamatmentes Babaváró kihasználásánál nem nagyon lehet jobb opciót találni, de a 30 évnél idősebbeknek erre mindenképpen még idén gondolniuk kell.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Április végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
  • folyósítás akár 3 nap alatt
  • nincs felesleges banki találkozó -
    Csak szerződéskötésre kell bemenned
  • ügyintézés otthonról -
    Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
  • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
  • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
  • Mekkora lesz a havi törlesztés?
  • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Milyen kockázatokat rejthet a Babaváró korai igénylése?

Pénzügyileg előnyösnek tűnik a Babaváró korai igénylése, a számítás során azonban abból indultunk ki, hogy a vételár nem változik. Márpedig az ingatlanárak módosulhatnak, ilyen változó közegben pedig erre minden esély megvan. A Bankmonitor szakértői nem számítanak érdemi áremelkedésre az új támogatások miatt, ugyanis az igénylők köre érdemben szűkebb, mint korábban. De az árváltozás mindenképpen kockázatként megjelenik: ez persze lehet pozitív változás is egy árcsökkenés esetén, de negatív is egy áremelkedésnél. Ami fontos, hogy egy ilyen döntésnél ezt is számításba kell venni.

A másik kockázat inkább emberi. Felvesszük előre a Babaváró összegét, melyhez nem nyúlhatunk hozzá hónapokon keresztül. Sokan hajlamosak vagyunk ilyen helyzetben túlköltekezni. Az pedig igen rossz helyzetet teremtene: elképzelhető, hogy a lakás megtalálásakor már csak 9, vagy épp 8 millió forint állna rendelkezésre a Babaváróból. Éppen ezért mindenképpen érdemes lenne az összeget lekötni valamilyen alacsony kockázatú befektetésbe: az infláció alatti hozam is nagyon jól tud jönni ebben a helyzetben.

Kalkulálj
A döntésben segíthet, ha megnézed, hogy az új CSOK Plusz neked mit jelentene. Használd a Bankmonitor kalkulátorát!
CSOK Plusz Kalkulátor 2024
Tudd meg, hogy
2024-től mennyivel
jársz jobban
az új CSOK Plusszal!
Ft
Ft
Ft
Bankmonitor

A megadott adatok alapján jogosult lehetsz a kért CSOK Pluszra!

Egy normál piaci hitelhez képest a teljes futamidő alatt legalább0 Ftspórolhatsz.

A részleteket elküldjük e-mailben:

  • Törlesztőrészlet az 1. évben
  • Törlesztőrészlet a 2. évtől
  • Legfontosabb pénzügyi előnyök
  • Igénybevételnek feltételei
A kalkulátor nem vizsgálja az összes elvárt jogosultsági feltételt.
A részletes eredményedet e-mailben fogjuk elküldeni számodra!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Elküldtük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk
a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a kért CSOK Pluszra.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés