Elszállt a svájci frank! – Rettegjenek a hitelesek?

Elszállt a svájci frank! – Rettegjenek a hitelesek?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-01-15
 

Ma robbant a hír, hogy a Svájci Jegybank nem védi tovább a frankot a rá nehezedő nyomástól és hagyja az euróval szemben az 1,20-as szint alá erősödni. Hiába változtatta az irányadó rátáját – 0,75%-ra (negatív kamatrátára!) a frank azonnal erősödni kezdett, és még a paritás alá is beköszönt az árfolyam. Mivel ez a döntés nem hagyta hidegen a világ devizáit, a forint is gyengülni kezdett: euróval szemben azonnal 325 fölé gyengült, frankkal szemben 380-as szint fölé ugrott. Azóta picit konszolidálódott a helyzet, de nézzük mik a következmények!

Egy ilyen kaliberű bejelentés a világ egyik vezető jegybankjától komoly devizapiaci turbulenciát okoz. Az természetesnek vesszük, hogy a frank azonnal erősödni kezd minden devizával szemben. De a Svájci Jegybank bejelentése hatással volt az EURUSD árfolyamára és (számunkra sajnos) a forint árfolyamára is. Forintot főként az euróval szemben érdemes nézni. A korábban említett 325 feletti tartományból (ami mindenkori mélypontot jelenti), jelenleg a 322-as árfolyamszint körüli értékeken található. Frankkal szemben a brutális gyengülés után, a még mindig masszív 313-314 körüli szinteken látszik stabilizálódni a forint, azaz 47 forinttal kell többet adni egy svájci frankért cserébe!

Mik a következmények?

Hiteleknél

A deviza alapú jelzáloghiteleknél korábban napvilágra került a forintosítás árfolyama. Ez euró esetén 309, míg frank esetén 257 forint lesz. A mai gyengüléssel gyakorlatilag biztosan eldőlt, hogy szinte mindenkinek megéri forintosítania a hiteleit, hiszen frank esetében majd 20%-kal kedvezőbben járunk, mintha a megnövekedett törlesztőrészleteket fizetnénk.

Az egyéb deviza alapú hitelek esetén azonban nincs ilyen szerencsés helyzetben az adós. Akikre nem vonatkozik a forintosítás szabályai (autóhitelesek, személyi kölcsönnel rendelkezők, vagy cégek, önkormányzatok), azok kénytelenek lesznek a megnövekedett hitelt fizetni. Ráadásul ma előállhat egy olyan helyzet, hogy a törlesztési számlán elkülönített összeg nem biztos, hogy fedezi a hitel havi részletét.

Befektetéseknél

Sok befektetési alapkezelő játszott gyengülő frankra. Úgy gondolkodtak, hogy egy szolid kockázat mellett befektethetnek egy olyan ügyletbe, ahol a frank gyengül az euró ellenébe. Hiszen 1,20-as szint alatt mindig beavatkozott a Svájci Jegybank. Viszont most nemhogy gyengül a frank, hanem korlát alá erősödött jelentősen. Természetesen a veszteség maximalizáló (úgynevezett stop loss) megbízással ennek az ügyletnek a negatív hatása tompítható.

Emellett a Svájci Tőzsde is zuhanásba kezdett (közel 10%-os csökkenésben tart).

De lehet pozitív hatása is a frank erősödésnek. Ha valamelyik alap tart bármilyen frankban denominált fix eszközt (például kötvényt), azok most többet érnek a világ bármely devizájában. A napokban kiderül melyik alapot, hogyan érintette a hír.

1

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés