Elveszítjük az LTP állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Elveszítjük az LTP állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-04-20 Frissítve: 2021-10-11
 

Azzal kereste meg egy olvasó a Bankmonitor szakértőit, hogy problémái adódtak akkor, amikor lakástakarék-pénztári megtakarításból szerette volna előtörleszteni a moratóriumban lévő lakáshitelét. Szerencsére tudtunk segíteni, ám a tanulság sokakat érinthet.

Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Akár 200 ezer forint jóváírást
kaphatsz hiteled mellé, ha 2024. Május végéig megígényled.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Szeretnéd felgyorsítani az igénylésed?
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Érdekes dologgal szembesülhetnek azok, akik idő előtt fizetnék vissza a moratóriummal érintett lakáshitelük egy részét vagy egészét. Amennyiben még moratóriumban vannak, akkor azt tapasztalhatják, hogy fennálló tartozásuk kisebb mértékben csökken, mint amekkora összeget befizettek.

Arról van szó ugyanis, hogy a törlesztési moratórium alatt meg nem fizetett havi részletek kamattartalma a moratórium alatt folyamatosan gyűlik, amit a bank elkülönítve tart nyilván. Ha lejár a moratórium 2021. június 30-án – vagy az adós idő előtt kilép belőle -, akkor ezt az összeget egyenlő részletekben szétosztják a hátralévő futamidő alatt megfizetendő részletek között, és így kell azt majd visszafizetni. (Ennek fontos előnye az, hogy a kamattartozás már nem kamatozik tovább.)

Elő vagy végtörlesztéskor – az első részbeni, az utóbbi teljes visszafizetést jelent – azonban a bank először a kamattartozást csökkenti, ha pedig ez már elfogyott, akkor faragható le a tőketartozás. Ez egyébként a moratóriumot követően is igaz, vagyis bármikor is fizessünk be a hitelbe, mindig a fennálló kamattartozás fogy először. A dologról részletesebben ebben a cikkünkben, írtunk, így ha szeretnél képben lenni, mindenképpen olvasd el.

Különösen izgalmas azonban a kérdés akkor, ha valaki lakástakarék-pénztári megtakarításból kívánja csökkenteni a lakáshitelét, ami teljesen racionális döntés, hiszen ez lakáscélú felhasználásnak minősül. Igen ám, de a Bankmonitorhoz érkező információk szerint némely banknál úgy gondolják, kizárólag a tőketartozás előtörlesztése számít lakáscélú felhasználásnak, emiatt csak erről állítanak ki igazolást a lakástakarék-pénztár számára. Ez pedig bizony azt jelenti, hogy nem teljesül a lakáscélú felhasználás, így elveszik az LTP-hez járó állami támogatás, ami havi 20 ezer forintos befizetésnél évi 72 ezer Ft bukta.

A Bankmonitor szakértői a jogszabályt elemezve már korábban megírták, hogy a moratóriumos lakáshitel tőke- és kamattartozása egyaránt lakáscélnak minősül ebben az esetben, ám a Magyar Nemzeti Bank ezt kérésünkre most meg is erősítette. Ha a bank mégis máshogy járna el, akkor az MNB keretein belül működő Pénzügyi Békéltető Testületnél (amely az ügyfél és a bank közötti jogviták ingyenes és gyors rendezését végzi), illetve polgári peres úton szerezhet jogorvoslatot az adós.

Bankmonitor tipp: egy babaváró hitel, személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel elő- vagy végtörlesztése akkor sem számít lakáscélú felhasználásnak az LTP szempontjából, ha ezek összegét egyébként lakásvásárlásra fordítottuk.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés