Emelkedett a CSED! Vajon több lakáshitelt vehetnek fel emiatt a kisgyerekes családok?

Emelkedett a CSED! Vajon több lakáshitelt vehetnek fel emiatt a kisgyerekes családok?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-07-05
 

A legfrissebb adatok szerint májusban is rekord összegben folyósítottak lakáshitelt a magyar bankok, ami a 2021 elejétől elérhető új családtámogatásoknak is betudható. A családok számára további jó hír, hogy a kisgyerekkel otthon tartózkodó kismamáknak a szülést követő hat hónapban járó csecsemőgondozási díj (CSED) összege júliustól emelkedik, így megegyezik majd a korábbi bruttó bérrel. Mivel ebből kizárólag az SZJA-t vonják le, a CSED nettó összege meghaladja majd a kismamák korábbi nettó jövedelmét. De ez vajon javíthatja a családok hitelképességét? Ennek jártak utána a Bankmonitor szakértői. 

A szülést követő fél évben minden olyan kismama megkapja a csecsemőgondozási díjat (CSED), aki legalább 365 nap – nem feltétlenül folyamatos – tb-jogviszonnyal rendelkezik. A CSED összege eddig a bruttó bér 70%-a volt, amit csökkent a 15%-os személyi jövedelemadó (SZJA), ám társadalombiztosítási járulék már nem terheli. Júliustól a kormány azonban jelentősen megemeli a CSED összegét, ami a bruttó bér 100%-a lesz, és mivel ezt kizárólag az SZJA csökkenti, a nettó összeg meghaladja majd a kismama korábbi nettó jövedelmét.

Ez a KSH által mért áprilisi bruttó jövedelem alapján azt jelenti, hogy míg a kismama áprilisban a 440 600 Ft bruttó bére után 292 999 Ft nettót kapott kézhez, addig a CSED 374 510 forint lesz júliustól. A már gyermekes szülőkre is vonatkozik az emelés, ők egészen a fél év leteltéig a nagyobb összeget kapják majd meg a számlájukra a továbbiakban. Ez pedig 81 511 Ft nettó pénzügyi előnyt jelent számukra havonta!

Sok kisgyerekes család gondolhatja azt, hogy a CSED emelése a hitelképességüket is javíthatja, hiszen a felvehető hitel összegét alapvetően meghatározza a nettó jövedelem nagysága. Vagyis, ha ez nő, akkor az igényelhető kölcsön is nagyobb lesz. Ez azonban sajnos nincs így, ugyanis a Bankmonitor által vizsgált bankok mindegyike korlátozottan fogadja csak el a CSED-et jövedelemként.

Van bank, amelyik egyáltalán nem számol vele, ám ahol figyelembe veszik, ott is legfeljebb 25-140 ezer Ft-ig, vagy a GYED maximum értékéig (nettó 175 770 Ft), valahol azonban azt is megszabják, hogy nem haladhatja meg az elsődleges jövedelem 30%-át. Látható tehát, hogy amennyiben a család jövedelme éppen, hogy csak elegendő a szükséges hitel felvételéhez, nagyon is számít, melyik banktól igénylik a lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

 

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Címkék
Hirdetés